Acordul Mercosur, un risc pentru fermierii din România. Problema, ignorată la București
agrointeligenta.ro -Comisia Europeană și Mercosur (bloc format din Argentina, Brazilia, Uruguay şi Paraguay) au încheiat un acord de liber schimb la data de 28 iunie 2019. Acest acord poate constitui o problemă importantă pentru sectorul agricol, din cauza concesiilor acordate sub formă de cote tarifare (TRQ). În statele europene, chestiunea este tratată cu maximă seriozitate – Irlanda a dat chiar și un vot negativ în Parlamentul național, acum a venit rândul Italiei să se revolte.
În România, o singură organizație de fermieri a luat poziție privind efectele Mercosur asupra agriculturii naționale, în timp ce pentru Ministerul Agriculturii, problema nu există și, ca atare, nu a făcut obiectul vreunei declarații a ministrului Petre Daea la conferința de astăzi, marți – 16 iulie.
Italienii s-au poziționat împotrivă
Sectorul agricol italian se opune cu fermitate acordului comercial convenit în iunie de Uniunea Europeană cu ţările Mercosur, a anunţat luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii din Italia, Gian Marco Centinaio. ”Ne exprimăm temerile puternice. Cred că autorităţile de la Roma se vor opune acordului, care trebuie aprobat de toate cele 28 de state membre”, le-a declarat jurnaliştilor Gian Marco Centinaio.
Acordul este ca „o armă îndreptată spre tâmpla” sectorului agricol italian, deoarece nu oferă garanţii.
„Va fi o invazie de produse”, a avertizat Centinaio, care este unul dintre aliaţii importanţi ai vicepremierului italian Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga.
Irlandezii s-au revoltat primii
Săptămâna trecută, câteva mii de crescători de bovine irlandezi au protestat în faţa Parlamentului de la Dublin, denunţând acordul de liber schimb convenit de Uniunea Europeană cu ţările din blocul Mercosur, precum şi dublul limbaj al UE.
Importurile de porumb, un risc pentru fermierii români
”În ceea ce privește producătorii de porumb europeni, aceștia consideră că facilitățile acordate sunt de natură să îngrijoreze, deoarece există prevederi specifice privind produse precum etanolul, porumbul dulce, etc. De asemenea, Comisia a acordat partenerilor Mercosur o cotă de export de 1 milion de tone de porumb și sorg fără taxe vamale”, arată, într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR).
APPR, alături de ceilalți membri ai Confederației Europene a Porumbului si Sorgului (CEPM), consideră că astfel de concesii nu fac decât să continue să pună presiune pe prețurile interne ale UE, erodând în continuare competitivitatea sectorului european de porumb. Noile cote se adaugă concesiilor deja acceptate de Uniunea Europeană în cadrul altor acorduri comerciale (cota OMC, cotele acordate Ucrainei, Abatimento, ALS cu Canada, etc.).
APPR a luat atitudine
Reuniți în ședință la București în ziua de 11 iulie 2019, membrii Consiliului Director al APPR au subliniat încă o dată faptul că producătorii din țara noastră se confruntă, suplimentar, cu presiunea excedentelor considerabile produse în zona Mării Negre, în special în Ucraina și Republica Moldova, care beneficiază de regim vamal preferențial. De asemenea, a fost încă o dată denunțată lipsa de coerență din politica comercială a UE, care impune propriilor agricultori standarde și condiții care fac producția din ce în mai dificilă și mai puțin rentabilă, în timp ce importurile de porumb provin prioritar din zone geografice care nu doar ca beneficiază de concesii tarifare, dar nici nu intră sub incidența legislației restrictive a UE în ceea ce privește produsele de protecție a plantelor și organismele modificate genetic.
Deplângând faptul că suprafețele de porumb din UE se restrâng an de an, în tandem cu creșterea importurilor, care au ajuns să furnizeze o treime din necesarul de consum al UE, Arnaud Perrein, vicepreședinte al CEPM și președintele APPR, a arătat că faptul că UE își consolidează locul întâi în topul importatorilor mondiali de porumb ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru autorități. “Ar trebui, subliniez din nou, adoptate măsuri care, pe de o parte, să întărească protecția tarifară la granițele UE, iar, pe de altă parte, să permită fermierilor europeni accesul la inovație în protecția culturilor și cercetarea varietală, instrumente capabile să le ridice competitivitatea pe piața mondială”, a încheiat acesta.
Piața de carne, de departe cel mai vulnerabilă
Cele mai mari temeri ale fermierilor sunt cele privind piața cărnii, în special a cărnii de vită. Pentru a-şi proteja piaţa internă, UE a instituit cote de import, astfel încât produsele din statele Mercosur să fie taxate începând cu un anumit prag, în cazul cărnii de vită cota fiind de 99.000 de tone de carne pe an. Cu toate acestea, crescătorii de bovine din Franţa, Italia, Spania, Irlanda şi Polonia au cerut Parlamentului European şi statelor membre UE să respingă acordul UE – Mercosur, îngrijoraţi pentru viitorul sectorului lor şi pentru sănătatea consumatorilor.
În schimb, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a promis luni că toate produsele importate în cadrul acordului comercial convenit de Uniunea Europeană cu ţările Mercosur vor respecta normele alimentare impuse de Bruxelles.
„Ne-am asigurat că nu vom avea niciun produs care să ajungă în Uniunea Europeană din ţările Mercosur şi care să nu fie conform cu normele alimentare din UE, precum şi cu ambiţiile în domeniul climei şi mediului înconjurător”, a declarat luni Phil Hogan, înainte de reuniunea miniştrilor Agriculturii din cele 28 de state membre UE.
Phil Hogan a insistat pe faptul că au fost introduse cote pentru anumite produse agricole, precum carnea de vită, zahărul sau carnea de pasăre, dar şi asupra controalelor sanitare care se vor derula aşa cum se practică în prezent. De exemplu, Bruxelles-ul va continua să decidă care sunt abatoarele ce vor avea autorizaţia de a exporta spre UE.
Pentru a-şi proteja piaţa internă, UE a instituit cote de import, astfel încât produsele din statele Mercosur să fie taxate începând cu un anumit prag: 99.000 de tone de carne de vită/an, 100.000 de tone carne de pasăre/an, 180.000 de tone/an pentru zahăr.