• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Legea zilierilor 2019. Au intrat în vigoare modificările propuse de Agrointeligența

  Oana Timar Oana Timar -

  Legea Zilierilor, publicată în Monitorul Oficial cu modificările cerute, prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO de către fermieri, dar și de către stațiunile de cercetare! Pe data de 11 iulie, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 132/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

  Noua formă a Legii zilierilor a fost promulgată săptămâna trecută de Președintele României Klaus Iohannis după ce actul normativ a fost adoptat în Parlamentul României, în Camera Deputaților – for decizional, pe 12 iunie cu 251 de voturi pentru, niciunul împotrivă și o abținere!

  Legea Zilierilor, modificată pentru a include și o reglementare importantă care a blocat în ultimii ani activitatea unui număr important de stațiuni de cercetare din România. După ce pe 27 mai, Agrointeligența – AGROINTEL.RO semnala situația aberantă în care cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Caracal au ajuns să facă munca zilierilor, Legea 52/2011 a fost completată în regim de urgență pentru ca și stațiunile din subordinea universităților să poată angaja zilieri.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO nu a reușit numai să completeze Legea Zilierilor pentru includerea stațiunilor care aparțin de universități. În urma unei analize atente, parlamentarii au mai adus o completare importantă în legislația privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Astfel, în urma publicării de către Agrointeligența a apelului fermierului doljeanului Florin Purcea, unul dintre cei mai mari producători de legume din România, deputații au inclus și sectorul legumicol între cele care pot să beneficieze de munca zilierilor mai mult de 90 de zile pe an.

  Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetaredezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic; în cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, este amendamentul completat de parlamentarii din Comisia pentru agricultură și Comisia de muncă din Camera Deputaților.

  O altă prevedere solicitată de fermieri a fost cea privind completarea Registrului zilierilor care, în prima formă a reglementării prevedea o completare zilnică a informațiilor. Legea a fost schimbată pentru ca această înregistrare a datelor să fie lunară.

  Pentru zilierii care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare-dezvoltare inovare din domeniul agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic, Registrul electronic de evidenţă a zilierilor prevăzut la alin.(1) se întocmeşte lunar”, se arată în forma finală a Legii Zilierilor, completată și publicată în Monitorul Oficial pe 11 iulie.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum se rezolvă carențele de fosfor și de zinc la porumb Președintele României: Din 1 iunie, fermierii pot circula între localități fără declarații scrise! Șefa ANM a anunțat cum va fi vremea în luna iunie!

  Ultimele știri

  Recomandările FMC: De ce este Kenesbor® alegerea potrivită pentru fertilizarea culturii de floarea-soarelui Daniel Buda, europarlamentar: Fermierii români ar putea fi beneficiarii a 1,29 de miliarde euro în plus! Gridina a lovit din nou – culturi distruse în câteva secunde! ANM anunță noi episoade de vreme rece și vijelii!

  Căutare în articole