• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Control la tractoare. Polițiștii verifică dacă utilajele agricole au ITP valabil

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii care dețin tractoare trebuie să știe că polițiștii au început să verifice dacă utilajele agricole care circulă pe drumurile publice au inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă. Informații cu privire la controale vin din județul Iași, iar verificările se fac în baza unei legislații adoptate și intrate în vigoare anul trecut. Cu ceva timp în urmă, și în vestul țării, fermierii au fost atenționați să aibă actele în regulă pentru utilajele agricole, inclusiv asigurări valabile pentru tractoare, combine, dar și pentru alte echipamente agricole cu care se circulă pe drumurile publice. Un alt document pe care trebuie să îl aveți este certificatul de conformitate al utilajului agricol.

    Anul trecut, în luna mai, Agrointeligența –  AGROINTEL.RO avertiza fermierii cu privire la noi condiții pentru circulația rutieră. Vă spuneam atunci că începând cu 21 mai 2018 au intrat în vigoare o serie de prevederi care modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice din România.

    Polițiștii au început să pună în aplicare o măsură prin care să se impună suspendarea înmatriculării, în cazul în care inspecția tehnică periodică a vehiculului nu există sau a expirat. Un alt motiv îl reprezintă și cazul în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

    Conform unui act normativ adoptat anul trecut, printre sancțiuni se numără suspendarea înmatriculării, care reprezintă o operațiune administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice.

    Sunt vizați atât fermierii care derulează proiecte europene, cât și conducătorii tractoarelor și combinelor care doar prelucrează pământul.

    În cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărei inspecție tehnică periodică a expirat, pe lângă sancțiunea contravențională principală, vor fi reținute și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera dovadă fără drept de circulație.

    Suspendarea de drept a înmatriculării încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică.

    De asemenea, suspendarea înmatriculării se aplică și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

    Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice, precum şi a respectării periodicităţii acestora, în funcţie de categoria de vehicul, revine deţinătorului legal al vehiculului.

    Reamintim că tractorul/utilajul agricol trebuie fie înmatriculat precum un autovehicul normal, fie înregistrat la nivelul primăriei locale.

    Dacă în primul caz ai dreptul de a circula pe orice drum public din România (cu excepția autostrăzilor), înregistrarea îți oferă posibilitatea de a utiliza tractorul/utilajul agricol doar pe drumurile publice din raza localității în care a fost înregistrat.

    La ce interval de timp se face ITP la tractoare

    Valabilitatea ITP este de un an pentru tractoare avand o masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg. Perioada este de doi ani de valabilitate pentru tractoarele având o masa totală maximă autorizată care nu depășește 3.500 kg.

    Categoriile de vehicule supuse inspecţiei tehnice periodice şi periodicitatea inspecţiei tehnice sunt următoarele:

    – tractoare având o masa totală maxima autorizata mai mare de 3.500 kg – la un an;

    – tractoare având o masa totală maxima autorizata care nu depăşeşte 3.500 kg – la 2 ani;

    – remorci şi semiremorci apicole – la 3 ani

    – maşini şi utilaje autopropulsate pentru lucrări – la 2 ani.

    În condițiile îndeplinirii acestor cerințe, tractorul/utilajul agricol și remorca/remorcile atașate se supun unor restricții adiționale de circulație. Dacă în interiorul unei localități acestea pot fi conduse în limita vitezei maxime admise pe respectivul tronson (în general 50 de km/h), pe drumurile publice din afara localităților pot circula cu o viteză de maxim 45 km/h. În cazul atașării unei remorci, limita de viteză admisă scade cu 10km/h în ambele cazuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!