• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Bălteanu, fermier din Iași: ”Încă încerc să descifrez secretele agriculturii”

    agrointeligenta.ro -

    Emil Teofil Bălteanu este unul dintre fermierii începători din țară, așa cum îi place să se autodescrie. Colonel (în rezervă), Emil Bălteanu, este unul dintre agricultorii importanți ai județului Iași, având o fermă specializată în culturi agricole întinse pe o suprafață de 300 de hectare.

    „Eu sunt un fermier începător, ca să spun așa. Încă încerc să descifrez care sunt secretele agriculturii. Nu pot să spun că sunt unul dintre fermierii performanți”, ne explică cu modestie Emil Bălteanu. Acesta deține compania Teoderma Servagro SRL din Iași, specializată în agricultură. Însă trebuie menționat că Emil Bălteanu are sau a mai avut afaceri și în alte domenii și este implicat și politica județeană.

    Originar din Leţcani, Bălteanu a urmat studiile Colegiului Militar Câmpulung Moldovenesc şi a absolvit Şcoala de Ofiţeri din Sibiu şi Academia Militară, fiind trecut în rezervă în 1996 cu gradul de colonel. El este cunoscut mai mult ca om de afaceri cu succes, administrând până în 2000 farmaciile Longavit şi deţinând o grădiniţă şi mai multe ferme agricole în judeţ. Totodată, Bălteanu este distribuitorul în România al cristalurilor de Bohemia.

    Pentru fermierul-începător din Iași, anul 2018 a fost unul reușit. „Anul acesta a fost un an bun. Am o fermă cu 300 de hectare cultivate. Am avut cultivat porumb pe o suprafață de 80-90 hectare și am avut o producție 8 tone pe hectar; am cultivat floarea soarelui pe 115 hectare – și am avut o producție de 2,1 tone pe hectar; am mai pus și grâu pe o suprafața de 60 de hectare și am avut o producție de 4,2 la hectar. Am mai încercat să cultiv și o suprafață cu muștar care din nefericere nu a avut succes. Asta pentru au fost precipitații abundente taman când trebuia să facem tratamentele”, explică Emil Bălteanu.

    Colonelul din agricultura ieșeană spune că anul 2018 a mai fost unul important pentru ferma sa pentu că în acest an a reușit să facă investiții în utilaje care îi permit să lucreze mai bine terenurile.

    Atunci când vine vorba de politicile care ar trebui implementate în România pentru a se sprijini mai bine agricultura, fermierul Emil Teofil Bălteanu a identificat cinci probleme. În primul rând, producția agricolă ar trebui transformată în hrană în România și nu ar mai trebui exportată. „Am citit că noi, România, deși avem producții record la grâu, importantăm nu știu câte tone de pâine înghețată. Așa ceva nu trebuie să se întâmple. Trebuie să transformăm noi grâul în pâine”, spune Emil Bălteanu.

    Apoi, a doua problemă este reprezentată de faptul că străinii pot cumpără foarte ușor teren în România. Mai departe, fermierii ar trebui să beneficieze de programare de finanțare din partea băncilor românești. „Eu nu știu ca CEC să aibă un program special pentru finanțarea agriculturii și a fermierilor”, atrage atenția fermierul ieșean.

    În al patrulea rând, ieșeanul Bălteanu se plânge că deși fermierii plătescu utilajele și îngrășămintele la prețurile din Germania, ei nu vând producția la prețurile din Vest, ci la prețuri mai mici. În final, colonelul din agricultură este nemulțumit de faptul că subvențiile din alte state sunt mai mari decât cele acordate în România.

    Una dintre soluțiile pentru a se rezolva aceste probleme o reprezintă asocierea fermierilor români, susține Emil Bălteanu. De altfel, acesta este și și reprezentantul Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Iaşi, organizație afiliată Asociației Producătorilor de Porumb din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri