• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România, focar de pestă pentru țările din jur. Bulgaria și Moldova s-au ”molipsit” de la noi

    Ramona Dascălu -

    Focarele de pestă porcină africană se înmulțesc pe zi ce trece pe teritoriul țării noastre, iar lipsa de reacție a autorităților române face ca epidemia să se extindă și peste granițele țării, la vecinii bulgari, și mai nou la moldoveni, fapt care determină tragerea unui semnal de alarmă din partea oficialilor europeni.

    Cazurile de pestă apar ca ciupercile după ploaie

    Presa locală scoate la iveală zilnic informații despre noi și noi focare de pestă, asta în timp ce ANSVSA face comunicări seci, în care doar se actualizeză niște cifre.

    Dacă în ultimele două săptămâni, de la nivel central nu s-a mai anunțat nimic, miercuri – 24 iulie, ANSVSA a venit cu o situație a focarelor de PPA. Conform documentului oficial, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localități din 20 de județe, cu un număr de 416 focare (dintre care un focar într-o exploatație de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total, de la primul caz de PPA confirmat la noi în țară, au fost eliminați 372.325 de porci afectați de boală și există 1.660 de cazuri la mistreți

    Județul cu 169 de focare active de pestă porcină africană

    Județele Olt și Dolj sunt sub asediul PPA. Recordul sumbru este deșinut de Dolj unde presa locală anunța în urmă cu câteva zile că există active 80 de focare de pestă porcină africană în 21 de localități. Conform situației de la ANSVSA, județul Dolj figurează cu 81 de focare în gospodăriile populației și 8 cazuri la mistreți.

    Patru noi focare au fost confirmate săptămâna aceasta și în județul Bihor, în gospodăriile populaţiei din Curtuișeni, Telechiu, Almașu Mare și Toboliu. Astfel, numărul total al focarelor de PPA active din județ este de 8 focare în gospodăriile populaţiei şi 140 de cazuri la mistreţi.

    Și în Prahova numărul de focare a ajuns la 26 (23 de focare în gospodăriile populației și 3 cazuri la mistreți), trei dintre acestea fiind confirmate ieri, luni-22 iulie. Virusul s-a extins cu repeziciune în zona de sud a județului, zeci de localități, printre care și municipiul Ploiești, fiind în zona de protecție și supraveghere. Cu toate acestea însă, sunt ignorate măsurile pentru prevenirea pestei, scrie observatorulph.ro.

    De departe, cel mai afectat județ este în prezent Teleorman, unde ANSVSA arată că sunt active 169 de focare în gospodăriile populației și 515 cazuri la mistreți.

    Exportăm pestă la vecini

    Duminică, 21 iulie, a fost descoperit cel mai mare focar de pestă porcină africană din Bulgaria, la complexul zootehnic de la Nikolovo, regiunea Ruse, la doar 9 kilometri distanță de granița cu România, unde sunt crescuţi 17.000 de porci. Proximitatea cu țara noastră îi face pe bulgari să aprecieze că sursa focarului este din România, motiv pentru care măsurile de control s-au înăsprit inclusiv la frontieră, ceea ce a condus la formarea, în primă fază, a unor coloane lungi în vămi.

    În cazul fermei din Ruse, bulgarii au intervenit la fel de riguros: a fost interzis transportul animalelor, aprovizionarea cu furaje, intrarea oamenilor în fermă. Au fost verificate abatoarele folosite. Carnea şi produsele din carnea animalelor respective vor fi retrase din reţeaua comercială şi lichidate. Vor fi sacrificate şi animalele din celelalte ferme, care se află într-o rază de trei kilometri, scrie romania-actualitati.ro.

    În ultima perioadă, Bulgaria şi-a extins măsurile destinate împiedicării răspândirii virusului pestei porcine africane după ce în luna iulie au fost descoperite peste 30 de cazuri de pestă în mai multe regiuni, inclusiv în provinciile de la graniţa cu România.

    Tot lângă România, Moldova are din nou pestă

    Și în Republica Moldovă, în satul Manta, din raionul Cahul, aflat la doar 50 de kilometri de Galați, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană.

    Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova solicită cetățenilor săi să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

    Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14 martie în satul Bejghioz din Ciadîr-Lunga. Acesta a fost stins, iar eficiența măsurilor luate pe celălalt mal al Prutului au făcut ca virusul să nu se extindă.

    Și Comisia Europeană acuză autoritățile române de incompetență

    Europarlamentarul Daniel Buda a dezvăluit într-o postare pe pagina sa de Facebook că incompetența autorităților naționale în gestionarea crizei Pestei Porcine Africane costă Comisia Europeană încă 34 de milioane de euro.

    „Comisarul European Vytenis Andriukaitis mi-a transmis, prin intermediul unei scrisori, faptul că situația Pestei Porcine Africane din România este o sursă de preocupare serioasă pentru Comisie. Mai mult de 200 focare de PPA în fermele de porci din România în 2019 demonstrează clar că în țara noastră sunt încă necesare eforturi suplimentare și acțiuni rapide pentru asigurarea unui nivel ridicat de biosecuritate și alte măsuri de management al PPA”, scrie Daniel Buda.

    Redăm mai departe și un pasaj din scrisoarea trimisă de comisarul european Vytenis Andriukaitis către Daniel Buda: „Concluziile celui mai recent raport se referă la măsurile insuficiente luate pentru a pune în aplicare în mod corespunzător regulile privind circulația de la exploatațiile de porci necomerciale și pentru a urmări efectiv animalele vii și produsele lor sau persoanele și vehiculele care ar putea transporta virusul din zonele infectate din România. În plus, din cauza lipsei unor măsuri eficiente de trasabilitate și biosecuritate pentru porcii vii care se deplasează între exploatații necomerciale, este dificilă limitarea și eradicarea bolii în zonele infectate. Numeroasele focare de PPA în fermele de porci comerciale și necomerciale reprezintă un risc ridicat (în special având în vedere libera circulație a persoanelor și a bunurilor pe piața unică a UE) nu numai pentru zonele libere din România, ci și pentru alte zone ale UE care sunt neafectate de boală”.

    Din spusele comisarului european se poate trage clar concluzia că România reprezintă în acest moment un pericol real pentru celelalte state în privința propagării pestei porcine africane, și asta din cauza incompetenței autorităților române care nu și-au dovedit capabilitatea de a stopa această epidemie, sau cel puțin de a reduce la maximum riscul de extindere în noi și noi zone atât din țară, cât și din apropierea României.

    Ministrul Petre Daea: ”Facem ce am făcut și până acum”

    Deși cazurile de înmulțesc de la o zi la alta, pentru ministrul Petre Daea, situația este sub control și că la nivel de autorități ”facem ce am făcut și până acum”. ”Am informări zilnice despre pesta porcină porcină africană şi încă avem probleme. Nu întâmplător, în România, pe perioada Preşedinţiei, am făcut o conferinţă pe bolile transfrontaliere, în prezenţa comisarului, cu toate autorităţile sanitar-veterinare din ţările Uniunii Europene şi riverane, pentru că s-a internaţionalizat lupta. Sunt acţiuni peste tot, la toate ţările vecine şi în alte ţări. Noi suntem în acelaşi dispozitiv de lucru. Am reuşit prin măsurile dure şi dureroase pe care le-am luat – pentru că altele nu am avut – am redus de la 1.200 la 300 de focare în România. Este un lucru de apreciat şi s-a apreciat la nivelul Uniunii Europene. Sunt ţări la ora actuală – sigur, nu mă bucură acest lucru, mă întristează – îmi spunea colegul Brănescu (preşedintele ANSVSA – n. r.) că sunt ţări care au peste 1.000 de focare la această dată şi că este o explozie. Din nefericire, acest virus nenorocit la care nu avem încă vaccin este vizibil, activ şi virulent în perioadele calde şi cu umiditate”, a explicat Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial