• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O boală fără leac a lovit turma unui oier din România: ”Îmi mor zilnic câte 7-8 oi. Mi-au murit 100 de la începutul lunii”

    Ramona Dascălu -

    Necaz mare pentru un crescător de oi din județul Dolj. Proprietar al unei turme cu peste 700 de ovine, Virgil Văduva, crescător de animale din satul Bechet, comuna Orodel, a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că se află într-o situație disperată. Bărbatul ne-a măsturisit că de la începutul lunii iulie, zilnic îi mor câte 7-8 oi, iar până acum i-au pierit în total peste 100 de animale.

    „Îmi mor în fiecare zi 7-8 oi, de la 1 iulie încoa. Aveam 560 de oi mame și 250 de miei, din care mi-au murit peste 100. Am chemat medicul veterinar, a venit, a luat probe și le-a dus la analiză la Craiova. Am luat ce tratament mi-a zis, l-am făcut și în continuare îmi mor din oi. Ieri a venit din nou și a luat sânge de la animalele bolnave și acum aștept rezultatele. Se văd cele care sunt bolnave, merg așa moleșite și după o zi două mor, și iar apar altele a doua zi și tot așa o țin în continuu. De mâncat mănâncă până în ziua în care mor. Problema e că nu se oprește, merge în continuare din ce în ce mai rău. Ieri, după ce le-a făcut tratamentul, au murit 4 oi și 6 miei, deci nu dă rezultate”, a declarat crescătorul de oi Virgil Văduva.

    Bietul om ia în calcul toate variantele posibile și imposibile pentru a căuta să înțeleagă cum a fost posibil să se abată asemenea necaz pe turma sa de oi: „În momentul în care au început să-mi moară animalele au trecut trei avioane pe aici pe deasupra noastră și cu ce or fi dat nu știu. A doua zi după ce au trecut avioanele, oile ziceai că sunt date așa cu untură. Eu bănuiesc că de acolo li se trage. Am auzit și eu prin sat că ar fi dat de țânțari sau că ar fi dat la vulpi, fiecare spune ce vrea, dar nu știe nimeni nimic sigur. Eu am animalele mele, nu am cumpărat de la nimeni de peste 5 ani de zile”.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj pentru a afla mai multe detalii despre cazul crescătorului de oi din satul Bechet. Așa am aflat că oile doljeanului Virgil Văduva suferă de Enterotoxiemia anaerobă, o boală provocată de o bacterie anaerobă. Cazul este tratat cu prioritate de DSVSA Dolj cu atât mai mult cu cât este unic la acest moment în raportările județene.

    „La dumnealui acolo s-au deplasat echipele de medici, îi mor animalele cam de o lună de zile de anaerobioză. A adus mai multe probe la laborator, este o boală produsă de un germen, de o bacterie anaerobă – Clostridium perfringens. Noi evaluăm situația, dar dumnealui crește oile într-un anume fel în sensul că nu mulge oile, mieii sug direct la oi și în timpul verii și în această perioadă se dezvoltă această bacterie anaerobă și el are animalele nevaccinate. Le-a vaccinat într-adevăr, dar acum de curând, iar ele trebuiau vaccinate din primăvară. Noi supraveghem în continuare, cum v-am zis au adus probe și astăzi la laborator, am făcut probe și pentru alte boli și au ieșit negative”, a declarat Costică Retea, director executiv adjunct în cadrul DSVSA Dolj, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Boala apare la animalele foarte bine întreținute

    Potrivit directorului executiv adjunct al DSVSA Dolj, această boală apare la animale foarte bine întreținute. În cazul de față, oile doljeanului se pare că au un exces de proteină în alimentație din cauză că nu sunt mulse.

    „De obicei această boală – anaerobioză, apare la animalele foarte bine întreținute, cu un exces de proteină în alimentație, de aceea am subliniat că el nu mulge oile, iar mieii sug la oile lui, iar de obicei mor mieii care sunt grași, tineretul bine îngrășat. Această bacterie anaerobă se dezvoltă pe suportul acesta de proteină, îi dă o coli enterotoxiemie și îi mor oile foarte repede. El are microbul în efectivul de oi, i-am vaccinat oile, dar trebuie să treacă o perioadă de 21-30 de zile să se imunizeze. Asta e boala. Animalele prezintă toată simptomatologia, medicii au făcut autopsii, au recoltat probe, toate animalele acestea au fost văzute de către medic, nu au fost niciunele care să rămână neexaminate atât clinic, cât și post-mortem. Crescătorul vede simptomele, dar deja când apar acestea animalele mor foarte repede din cauza coli enterotoxiemiei. Am trimis probe și la Institutul  de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), facem toate demersurile necesare, dar are microbul acolo și nu a vaccinat oile când trebuia. Animalele nu răspund la tratament pentru că acest Clostridium generează o toxină care se înmulțește foarte repede în intestin și în decurs de câteva ore îi dă boala, poți să-i faci tratamentul, dar animalul tot moare. Nu avem posibilități de terapie intensivă. E un microb care se testează, am văzut acum de curând un proiect al Academiei Agricole și Silvice și vor să testeze chiar acest microb și să scoată un vaccin sau mai mult un ser, o serumizare preventivă în cazul în care apare clinic”, a mai spus Costică Retea, director executiv adjunct al DSVSA Dolj.

    Conform literaturii de specialitate în cazul Enterotoxiemia anaerobă la oi, primele semne sunt oboseala animalelor și mersul nesigur. Din acest motiv, boala mai este cunoscută popular și ca ”bâjbăiala oilor”. Ovinele sunt speriate, le apar spume la gură și la nări și scrâșnesc din dinți. Diaree poate să apară sau nu la animalele bolnave. Din păcate, moartea oilor afectate survine în câteva ore de la declanșarea bolii la care cazurile de vindecare sunt foarte rare.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO face un apel către crescătorii de ovine să își monitorizeze cu atenție efectivele, iar dacă observă o schimbare în comportamentul animalelor, să sesizeze de urgență medicul veterinar. De asemenea, asigurați-vă că efectivele dumneavoastră de animale sunt imunizate și deparazitate, recomandările specialiștilor veterinari fiind, și în acest caz, esențiale pentru a proteja sănătatea oilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till