• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dulceața pepenilor de Dăbuleni. Cum a reușit tânăra Flavia Bileru să obțină lubenițele cu aroma și gustul de odinioară

    Ramona Dascălu -

    Pepenii de Dăbuleni își păstrează și în acest an supremația pe piața autohtonă. Reușita fermierilor ține atât de sol, de tradiție cât și de experiența și de deschiderea cu care au îmbrățișat noile tehnologii care îi ajută pe de-o parte să păstreze dulceața care a consacrat pepenii locali, cât și să își crească producția la hectar pentru a fi competitivi.

    Pentru Flavia Bileru, o tânără fermieră din Dăbuleni, județul Dolj, cultura de pepeni a fost alegerea firească atunci când a început afacerea în agricultură. Cultivatoarea și-a dorit de la început să intre pe piață cu lubenițe crescute cât mai natural, care să păstreze aroma inconfundabilă a pepenilor locali, dar și să aibă un venit decent din munca la câmp. Faptul că Flavia Bileru provine dintr-o familie de pepenari a ajutat-o să pornească la drum cu tehnologia de bază pentru cultura de harbuji, o tehnologie pe care tânăra a îmbunătățit-o introducând în ferma sa produsele AECTRA.

    „Provin dintr-o familie cu o tradiție de peste 20 de ani în cultivarea pepenilor verzi. Am ales și eu să continui această tradiție alături de familia mea. Am o microfermă de aproximativ 6 hectare, pe care cultivăm pepeni verzi. Ne aflăm peste drum de Stațiunea de Cercetare Dăbuleni și datorită acestui fapt ne place foarte mult să experimentăm. Anul acesta am experimentat pentru prima dată produsele AECTRA. Comparativ cu tehnologia clasică folosită de noi în fermă, lotul experimental lucrat cu produsele AECTRA ne-a oferit un spor de producție de 15 tone la hectar. Asta nu face decât să ne mulțumească pe plan financiar și suntem convinși că o să folosim în continuare produsele Aectra”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Flavia Bileru, cultivatoare de pepeni în Dăbuleni.

    În aplicarea tehnologiei AECTRA la pepeni, Flavia Bileru l-a avut alături de reprezentantul companiei. Victor Holban, Product Manager pe horticultură în cadrul companiei Aectra Agrochemicals, a dezvăluit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO în ce a constat tehnologia AECTRA la cultura de pepeni.

    Primele tratamente, aplicate la pepenii din tunel prin fertirigare

    ”Pe perioada în care plantele au fost în tunel s-au efectuat două tratamente prin fertirigare la nivelul rădăcinii cu produsele Blackjak și Terra-Sorb Radicular. Blackjak este o suspensie concentrată de acizi humici, ulmici și fulvici obținuti din leonardită. Se aplică în doză de 5 litri la hectar și ca și beneficii influențează foarte mult creșterea de materie organică în sol, influențează dezvoltarea rădăcinii și asimilarea substanțelor nutritive la nivelul rădăcinii. Terra-Sorb Radicular, cel de-al doilea produs care a fost aplicat prin fertirigare, este un biostimulator de creștere pe bază de aminoacizi liberi obținuți prin hidroliză enzimatică. Ca și beneficii asupra plantelor, ajută foarte mult la dezvoltarea rădăcinilor, la asimilarea substanțelor nutritive din sol. Ca și doză, recomandarea noastră este de 10 litri la hectar„.

    Aplicarea produselor Nutri-Leaf și Nu-Film P

    După scoaterea plantelor din tunel, s-au efectuat două tratamente: unul foliar și unul prin picurare. ”Tratamentul foliar s-a efectuat cu produsele Nutri-Leaf 20-20-20 și adjuvantul Nu-Film P. Nutri-Leaf este un fertilizant foliar din clasa Premium pe bază de azot, fosfor și potasiu. Este foarte eficient în corectarea carențelor culturii în momentul aplicării, ajută foarte mult la dezvoltarea uniformă a plantelor, a fructelor, la o asimilare mai eficientă a produselor nutritive din sol și la dezvoltarea aparatului foliar. Doza de aplicare este de 2,5 kilograme la hectar. Adjuvantul Nu-Film P, care a fost administrat împreună cu Nutri-Leaf, este un adjuvant pe bază de rășină de pin, care ajută foarte mult la dispersia uniformă a picăturilor pe suprafața frunzei și la o absorbție mai eficientă a produselor care au fost aplicate împreună cu produsele noastre. Prin polimerizarea rapidă a rășinii la soare, se asigură și protecția tratamentului la spălare”, ne-a explicat reprezentantul AECTRA Agrochemicals.

    Aplicarea produsului FertiCig-R START

    Prin fertirigare, la cultura de pepeni s-a aplicat ulterior produsul FertiCig-R START, care este un îngrășământ hidrosolubil 100% în apă, pe bază de fosfor, care ajută iarăși la o înrădăcinare bună, eficientă. Doza recomandată este de 10 kilograme la hectar.

    Tratament cu Atonik, Millerplex și FertiCig-R ECHILIBRAT

    Următorul tratament care a fost efectuat în cadrul tehnologiei în momentul dezvoltării plantelor a fost compus din produsele Atonik și Millerplex pe partea foliară, iar prin fertirigare s-a folosit FertiCig-R ECHILIBRAT, care este un îngrășământ hidrosolubil sub formă de pulbere. Produsul ajută foarte mult la corectarea eventualelor carențe în plantația de pepene verde. Se aplică în doză de 10 kilograme la hectar.

    Atonik este cel mai vechi și mai utilizat biostimulator de creștere și fructificare din lume, el având acțiuni multiple, atât biochimice, cât și la nivel celular datorită complexului de trei fenoli care se află în compoziția sa. Doza folosită a fost de 0,6 litri la hectar.

    Millerplex este tot un biostimulator de creștere și fructificare, având în componența sa aminoacizi, alge marine, multivitamine, cât și macro și microelemente nutritive. Lucrează foarte bine in tandem cu Atonik și a fost aplicat înainte de înflorit, pentru o legare mult mai eficientă a florilor. Este folosit în doză de 0,5 litri la hectar. Ajută la creșterea lăstarilor viabili și la gruparea florilor, dar și la o dezvoltare uniformă a fructelor.

    Aplicarea Agrocean B

    Următorul tratament care s-a efectuat la pepenii Flaviei Bileru a fost cu produsul ecologic din portofoliul Aectra – Agrocean B, un biostimulator cu conținut ridicat de alge marine (60%), care ajută la creșterea rezistenței plantelor la stresul abiotic. Știm cu toții că temperaturile cresc foarte mult în perioada de dezvoltare a plantelor, iar ele suferă din punct de vedere termic. Agrocean B este foarte eficient pentru a ajuta planta să tolereze mai bine acest tip de stres abiotic. Doza recomandată este de 3 litri la hectar.

    Tratamente aplicate în perioada de dezvoltare a plantelor

    În perioada de dezvoltare a plantelor s-au efectuat tratamente cu Millerplex, Nu-Film P și Calcig Ca-Mg. Prin picurare la fel s-a administrat FertiCig-R ECHILIBRAT.

    Produsul Calcig Ca-Mg este un fertilizant foliar pe bază de calciu, azot și magneziu. Ajută foarte mult la creșterea și dezvoltarea fructelor, cât și la rezistența acestora la factorii abiotici, la temperaturile ridicate și la crăparea fructelor. Doza recomandată este de 5 litri la hectar.

    Ultimele două tratamente

    În ultimele două tratamente în cadrul tehnologiei aplicate în fermă s-a aplicat produsul Nutrient Express. Acesta este un biostimulator de creștere complex, care are în componența sa multivitamine, aminoacizi, alge marine, cât și un raport ridicat de azot, fosfor și potasiu și microelemente. Ajută foarte mult în perioada de maturare a fructului, la creșterea conținutului de zaharuri, cât și la intensificarea culorii în interiorul fructului. Doza de administrare este de 2,5 kilograme la hectar.

    Prin picurare, în ultima faza de aplicare, s-a administrat produsul FertiCig-R MATURARE, care este un îngrășământ hidrosolubil pe bază de potasiu și care, la fel, ajută la maturarea fructelor și la o coacere mai uniformă acestora. Doza recomandată este de 10 kilograme la hectar.

    De subliniat că în aplicarea tratamentelor, Flavia Bileru a fost sprijinită de reprezentanții AECTRA pentru a administra exact dozele recomandate, evitându-se excesul de produs și forțarea plantelor. Rezultatul este o cultură de pepeni cu care Flavia Bileru se impune pe piața locală, având siguranța unui produs dulce, aromat și sigur pentru cei care aleg lubenițele ei produse în Dăbuleni.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!