• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pierderile la grâu puteau fi prevenite! Dimitrie Muscă, fermier: ”Erau soluții, dar nu ne-au lăsat să le aplicăm!”

    Ramona Dascălu -

    Problemele de calitate ale grâului din acest an puteau fi prevenite! Fermierii au solicitat ministrului Petre Daea să le permită să aplice tratamente cu avioanele acolo unde, din cauza ploilor, nu se putea intra cu utilajele agricole. Inginerul Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici și al Combinatului Agroindustrial Olari, județul Arad, a dezvăluit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a MADR putea să intervină pentru a ajuta fermierii, dar nu s-a luat nicio măsură.

    Agricultorul din județul Arad a avut noroc în acest an și din punct de vedere calitativ, grâul său nu a avut probleme. Este însă primul an în care în fermele lui Muscă se obține o producție medie de grâu sub pragul 7 tone la hectar. Mai mult, fermierii din zona sa, însă, sunt grav afectați, unii dintre ei având un procent de 20% din boabe ”mâncate” de Fusarium. ”Toată fuzarioza care este în toată țara ar fi de imputat Ministerului Agriculturii. Din ce motiv? Sunt doar 2-3 substanțe fito pentru boli și 2 substanțe insecticide autorizate pentru a fi folosite cu aviația utilitară, restul nu au voie. În condițiile astea, când a plouat și nu ai avut ce face. Ministerul Agriculturii – eu l-am rugat de anul trecut pe Botănoiu (Daniel Botănoiu, secretar de stat – n.r.), trebuia să dea drumul avioanelor să lucreze cu toate substanțele care sunt argumentate sau sunt autorizate să fie folosite terestru, să le dea voie să fie folosite și avio. Puteau da o derogare în acest sens ca fermierii să intre cu avioanele să își trateze grâul pentru că cine nu a făcut tratament are recolta plină de fuzarioză. Sunt societăți care au 20% grâu cu fuzarioză. Vinovați de lucrul acesta sunt cei de la Ministerul Agriculturii”, ne-a declarat fermierul Dimitrie Muscă.

    Cel mai cunoscut agricultor din vestul țării s-a informat temeinic înainte de a face solicitarea către Ministerul Agriculturii. ”Nu se poate să faci asemenea lucruri, nu ai voie, orice țară are autorizație, noi nu. Am vorbit cu producători de substanțe chimice, cu procesatori, cu cei care dețin substanțele și mi-au zis așa: “Păi ca să folosim aceste substanțe ne trebuie un portbagaj de hârtii și o sută de mii de euro. Deci se putea să nu fie țara plină de fuzarioză și acum este din cauza Ministerului Agriculturii. Nu vor să dea drumul să autorizeze toate substanțele chimice, produse ce sunt autorizate pentru a fi folosite terestru, să fie folosite și aviochimic. Asta este o mare problemă. Am pățit-o anul trecut, mai ales la noi aici în vestul țării, toată lumea stătea să alerge cu mașinile de tratat și de erbicidat, împotmoliți în noroi până în gât. Anul acesta s-a întâmplat aceeași poveste!”, a explicat ing. Muscă de la CAI Curtici – Arad.

    Vă reamintim că săptămâna aceasta, pe 23 iulie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat o analiză cu privire la problemele de calitate ale grâului din acest an. Fermierii reclamă grâu afectat puternic de fuzarioză, boală provocată de ciupercile Fusarium. Din cauza vremii ploioase, în ferestrele dintre ploi, agricultorii nu au putut interveni să aplice tratamentele la grâu, utilajelor le fiind imposibil să intre în lanul cu solul noroios. S-a ajuns astfel ca în vestul și nord-vestul țării, gradul de afectare din anumite ferme să facă imposibilă valorificarea producției la un preț acceptabil. Normele arată că se acceptă o infectare de 0,5% cu fusarium pentru grâul panificabil și maxim 1% pentru grâul furajer. Infestarea cu peste 5% a boabelor înseamnă că grâul este declasificat din panificabil în grâu furajer.

    Fuzarioza spicelor de grâu este una dintre cele mai păgubitoare şi periculoase boli ale cerealelor păioase. Pe lângă pierderile mari de producţie, boabele fuzariate conţin deoxinivalenol (DON), o micotoxină extrem de periculoasă pentru viaţa animalelor, dar şi a omului. Această toxină mai este denumită şi vomitoxină. Metabolizarea vomitoxinei se face la nivelul tubului digestiv, iar simtomele sunt specifice tulburărilor gastrice.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!