Creșterea animalelorŞtiri agricole

Noi focare de Pestă Porcină Africană. Peste 1.700 de porci au fost uciși la o fermă din Dâmbovița

Autorităţile dâmboviţene au raportat vineri seară descoperirea unor noi focare de pestă porcină africană la o fermă de porci şi o gospodărie din Răcari dar şi într-o gospodărie din Potlogi. Ca măsură de urgență s-a decis lichidarea tuturor celor 1.700 de porci din ferma de la Răcari.

”Am discutat cu edilul din Răcari, Marius Caraveţeanu care ne-a declarat că a luat toate măsurile care se impun conform legii. Consiliul Local Răcari a fost reunit sâmbătă, să adopte un proiect de hotărâre privind stabilirea locului unde se va escavarea groapa unde vor fi îngropate cele 1.700 de animale pentru a nu deveni ulterior bombe ecologice. La gospodăria din Ghimpaţi, unde şi acolo a fost confirmat un focar de pestă porcină la un porc mort, medicii veterinari deja au eutanaşiat alţi 9 porci pe care gospodarul îi avea şi au fost îngropaţi în groapa deja pregătită pentru focarele din gospodării”, a declarat prefectul județului Dâmbovița pentru publicația ziardambovita.ro.

Instituţia Prefectului-judeţul Dâmboviţa a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa, vineri, 26.07.2019, ora 17.30, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, în 2 gospodării, respectiv o fermă, după cum urmează:

Oraşul Răcari, localitatea Mavrodin – ferma comercială de creştere şi îngrăşare; Oraşul Răcari, localitatea Ghimpaţi: 1 gospodărie comuna Potlogi, sat Româneşti: 1 gospodărie.

Au fost adoptate, în cadrul şedinţei, planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate următoarele decizii:
– Decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană şi de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare şi măsuri;
– Decizia de ucidere în caz de confirmare a pestei porcine africane cu confirmare de trimitere/cu confirmare de primire;
– Decizie de instaurare a zonelor de protecţie şi de supraveghere;
– Decizia de informare a cetăţenilor cu privire la focare şi măsuri.

Totodată au fost stabilite zonele de restricţie în jurul focarelor, respectiv zona de protecţie de 3 km şi zona de supraveghere de 10 km.

Autoritățile subliniază că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. ”Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmbovița.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!