• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume care se plantează sau se seamănă în luna august

    agrointeligenta.ro -

    Legumele care se pot cultiva sau semăna în luna august, ultima lună de vară, reprezintă culturi care vor rodi în tomană, chiar peste iarnă. Astfel, fie că vorbim despre o afacere de legume sau de o simplă grădină, în luna august se mai pot înființa diferite culturi de legume în paralel cu recoltatul celor plantate în primăvară. Legumele plantate acum vor avea producție bună cu condiția ca ele să primească o udarea temeinică a răsadurilor având în vedere perioada caniculară specifică lunii august.

    Exista multe culturi diferite care se pot planta în luna august pentru recoltare în toamnă sau iarnă. Foarte important de reținut este faptul că o lucrare importantă de care legumicultorii uită de cele mai multe ori este legată de rotația culturilor. Nu este bine spre exemplu să venim cu tomată după tomată, în cel mai fericit caz după 4-5 ani.

    Bine ar fi ca 4-5 ani pe un sol pe care s-au cultivat tomate să nu mai cultivăm tomate și nu numai tomate, ci și alte specii care sunt din aceeași familie cu tomatele – cartof, la ardei, la vinete. Toate aceste legume fac parte din familia solanacee, având boli și dăunători comuni. Astfel, indicat ar fi ca după tomate să venim pe acea suprafață cu fasole, cu ceapă, morcov, deci culturi care nu aparțin familiei solanacee, dar atenție nu mai devreme de 4-5 ani să venim pe acel teren cu tomate.

    O lucrare extrem de importantă pentru ciclul II de producție este eliminarea totală a resturilor vegetale rămase din prima recoltă. Mai ales la roșii, unde dacă plantele au fost atacate de mană există un risc major de îmbolnăvire și legumelor cultivate în ciclul II. Deci, toate resturile vegetale, mai ales cele bolnave, trebuie arse și nu depozitate la marginea grădinii sau folosite la compost.

    Iată lista legumelor ce pot fi plantate în luna august:

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Roșiile

    Roșiile mai pot fi plantate în august, dar nu în spațiu deschis întrucât perioada de vegetație se va întinde până când afară va fi prea frig pentru coacerea tomatelor. Răsadurile de roșii pot fi plantate în august acă aveți un spațiu protejat, un solar sau seră. Luați în calcul însă să puteți încălzi spațiul protejat dacă cultura va fi surprinsă de înghețurile de iarnă sau chiar toamnă.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Fasolea

    Dacă vă grăbiți și înființați cultura de fasole chiar la începutul lunii august aveți toate șansele să culegeți păstăile de fasole în toamnă. Pentru o cultură uniformă și ca să vă asigurați că seceta nu afectează boabele, ideal este să înființați cultura din răsaduri obținute anterior în spații protejate.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Ridichea neagră

    O rădăcinoasă ce poate fi semănată în august este ridichea neagră. Semințele încep germinarea când în sol se înregistrează o temperatură de circa 5 grade Celsius și au nevoie de aproximativ o lună pentru a germina. La temperaturi de 15-20 de grade Celsius, germinarea este mai rapidă. Atenție, însă! Ridichea neagră nu rezistă la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius și mai mari de 37 de grade Celsius. Recoltarea se face de regulă la circa 3-4 luni de la răsărire, interval ce corespunde calendaristic cu lunile octombrie și noiembrie.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Culturi din familiile brassica sau cole

    Plantele din familiile brassica sau cole sunt perfecte pentru a fi plantate în luna august. Astfel, brocoli, varza, conopida sau varza de Bruxelles se fac foarte bine până în toamnă. Ele se plantează din răsaduri și nu din semințe. Daca se plantează sămânță, nu va fi timp suficient pentru dezvoltare.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Kale sau varza furajeră

    Toate soiurile de varză aparțin de fapt familiei brassica, dar kale este un pic diferită și merită o discuție separată. Kale este una dintre cele mai rezistente plante care se pot creste până în toamnă sau iarnă. Un avantaj al acestei plante este că înghețul și temperaturile scăzute îi schimbă aroma considerabil, făcându-o mai dulce și mai plăcută la gust. Kale se poate planta atât prin însămânțare, cât și prin răsaduri.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Salata verde

    Salata este una dintre cele mai rezistente culturi așa că temperaturile reci de peste noapte nu o afectează prea mult chiar dacă este plantată și toamna târziu. Un avantaj al salatei de toamna este acela ca nu mai trebuie să ne luptăm cu căldura verii care o poate arde și face amară.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Morcovii

    Morcovii sunt candidații ideali pentru ciclul doi de producție. Atenție însă! Luna august este de obicei una caniculară, așa că morcovii vor necesita o atenție deosebită pentru a germina și a avea un start bun. Dacă decideți să amânați plantarea, lunile mai reci sunt ideale pentru dezvoltarea morcovilor. Pe măsura ce temperatura începe să scadă, morcovul se schimbă uimitor – amidonul din plantă se transformă în zaharuri, făcând morcovii mai dulci și mai gustoși. De asemenea, din aceeași ”categorie”, acum se poate semăna și pătrunjelul.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Spanacul

    Spanacul plantat în luna august este uimitor. El trebuie ferit de frig însă cu o mică seră sau un cadru și se poate recolta la mijlocul lunii octombrie. Daca se protejează corespunzător, recoltarea spanacului se poate continua în cantități mici și în timpul iernii. Primăvara, plantele vor deveni foarte productive și vor oferi o recolte bogate până în luna mai.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Mangoldul

    Mangoldul este o altă plantă foarte rezistentă, se poate semăna în august și se cultivă exact ca spanacul. Plantațiile oferă recolte de toamnă sau de iarnă, iar dacă plantele sunt protejate de frig cu o mică seră sau un tunel vor oferi o recoltă bogat și în primăvară. Recolta de toamnă și iarnă este una cu frunze mici, în timp ce recolta din primăvară are frunzele mult mai mari.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Sfecla roșie

    Plantarea timpurie a sfeclei va oferi o recoltă consistentă la sfârșitul toamnei. Pentru a avea rădăcină de sfeclă roșie bine dezvoltată si nu doar frunze – care sunt bune pentru salate, plantați-o cât mai timpuriu.

    Legume care se seamnă sau se cultivă în august: Napii

    Napul a fost folosit multă vreme doar ca plantă furajeră pentru animale și rareori ca hrană pentru oameni. Însă, oamenii de știință au îmbunătățit gustul napului și varietatea soiurilor, astfel încât azi se poate alege dintr-o gamă variată de tipuri de nap. La fel ca și în cazul sfeclei, dacă va doriți rădăcini bine dezvoltate și nu doar frunze, plantați-i cât mai timpuriu.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”