În ce hal s-a ”zootehnizat” România: Crescătorii, aduși în sapă de lemn de prețurile mici la poarta fermei
Ramona Dascălu -Pe 23 septembrie 2017, ministrul agriculturii Petre Daea, același ca și astăzi, vorbea despre nevoia de „zootehnizare a României”. Șeful de la MADR a lăsat să se înțeleagă că acel moment este momentul zero din care sectorul de creștere a animalelor va fi sprijinit pentru a valorifica producția vegetală ce merge la export, dar și pășunile. Ce a urmat concret? Nimic. Promisiuni și programe eșuate sau cu dedicație care au făcut ca aproape doi ani distanță de promisiunea lui Petre Daea, prețurile pe care crescătorii de animale să fie chiar mai mici la poarta fermei comparativ cu 2017.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat direct cu fermierii, cu cei care mai au ferme de păsări, de găini ouătoare, de ovine, de porci sau care mai îngrașă tăurași. Cu o singură excepție – sectorul de creștere a suinelor, unde săptămânal sunt lichidate exploatații, prețurile la poarte fermei s-au prăbușit în timp de costurile de producție au crescut odată cu scumpirea echipamentelor, a inputurilor, cu majorarea salariilor.
Prețul la carnea de pui, mai mic ca acum 7 ani de zile
Singurul sector de carne cu capacitatea de a acoperi necesarul intern – sectorul de carne de pasăre, se clatină. Este cel mai mare eșec al zootehniei românești din ultimii ani, ani în care fermierii au fost amăgiți cu promisiuni, li s-au tăiat subvenții și au fost puși la pământ de importurile masive din țari care știu că zootehnia trebuie sprijinită. Astfel, Puiu Ilisei, unul dintre cei mai cunoscuți crescători de pui din România, se declară nemulțumit de prețul cărnii de pui la momentul actual: „Prețurile la carnea de pui sunt în scădere, e clar lucrul acesta. Noi deja am operat o scădere la abator la puiul în viu și nici nu prea se vinde. Suntem în plin sezon când ar trebui să meargă carnea de pui, cu litoralul, cu toate astea și tot nu merge. Ceva se întâmplă și eu cred că are legătură cu importurile masive din Polonia”.
Dacă în 2012, crescătorul vindea carnea de pui cu 4,8 lei kilogramul, acum, după 7 ani de zile, acesta spune că vinde puiul de la fermă cu mult mai puțin, cu 3,6 lei pe kilogram.
„În 2012 vindeam puiul în viu de la fermă cu 4,8 lei plus TVA, iar acum în 2019 vindem puiul de la fermă cu 3,6 lei plus TVA. La fel, în 2012 carnea de la abator, vorbim de carcasă, pui grill, pleca undeva la 7,8 pe kilogram, iar acum este 6,5 lei pe kilogram. Dar nu putem să comparăm cât era energia în 2012, că era mult mai ieftină, cât era gazul, că noi consumăm gaz foarte mult la încălzirea halelor, cât erau salariile și așa mai departe”, a declarat fermierul Puiu Ilisei pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Fermierul din Călărași arată că au crescut considerabil cheltuielile, iar în acest fel nu își mai poate permite să facă niciun fel de investiție în ferma pe care o deține. ”Cu siguranță au crescut cheltuielile, toate au crescut, și salarii, și energie, și gaze, și motorină. Energia a crescut cu 50%, dar dacă ar fi să facem o medie cheltuielile au crescut în ultimii ani cu 30%, iar prețurile sunt mai mici tot cu 30%. În umă cu câțiva ani ne mai permiteam și noi să facem o investiție, dar acum nu ne mai permitem. De obicei iarna, noi crescătorii de pui, avem costuri mai mari, deci costul de producție este mai mare decât prețul cărnii de pui. Noi pe timp de iarnă pierdem cu gândul că vom câștiga vara, dar uite că vara asta este atipică și nu câștigăm nici vara. An rău ca anul ăsta nu a mai fost de mult timp”, a mai spus proprietarul fermei Pilis, din județul Călărași.
Oul românesc pleacă de la poarta fermei cu 26 de bani
Prețuri mai bune nu primesc în prezent nici cei care au investit în ferme de găini ouătoare, ba chiar au băgat bani pentru a nu crește păsările în baterii, ci la sol. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu fermierul mehedințean Cornel Stroescu care ne-a spus că în ultimii 2-3 ani de zile prețul la ouă nu s-a schimbat.
„În momentul de față, oul pleacă de la noi cu 26 de bani plus TVA. Este un preț mic, dar nu avem ce să facem pentru că asta e piața. Și trebuie ținut cont că sunt ouă cifra 2, de la găini crescute la sol, unde costurile sunt mai mari. Comparativ cu 2-3 ani de zile în urmă, prețul nu s-a schimbat.
Crescătorul susține că a avut parte de un preț mai bun în 2017, și asta datorită scandalului de contaminare cu insecticidul fipronil a ouălelor din mai multe țări din Uniunea Europeană: „A fost un boom la preț acum ceva timp datorită scandalului din Olanda, când a fost afectat furajul. Atunci a crescut prețul, dar tot nu am ajuns la prețul ouălelor de import din Polonia de la găinile crescute la baterii. Dar asta a fost o chestiune de 3-4 luni de zile în care pleca de la noi oul cu 50 de bani plus TVA”.
În timp ce prețul la ouă a rămas neschimbat, chletuielile de producție au crescut. „Cheltuielile au crescut în sensul că a trebuit să creștem salariile la oameni și mi se pare ceva normal pentru că au și o vechime, au și experiență. În creșterea păsărilor ouătoare este perioada februarie – 1 septembrie, când prețurile sunt foarte jos. Acum cât de cât am ajuns la 26 de bani, dar am vândut oul și cu 20-22 de bani plus TVA. Cheltuiala noastră pe ou este 22 de bani, și acum în prezent, când îl dăm cu 26 de bani, avem un profit și de 4 bani pe ou. Dacă ar fi să ținem cont și de inflație și de creșterea cheltuielilor cu salariile oamenilor, prețul mediu la ou ar trebui să fie 0,35 lei, și vorbesc de ouăle cu cifra 2”, a mai declarat Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți.
Prețul laptelui a rămas la 1,2 lei/litru, dar cu plata la 90 de zile
Fermierul Ștefan Muscă lucrează 533 de hectare de teren agricol și deține o fermă cu 100 de vaci din rasa Bălțata Românească. Producătorul spune că prețul laptelui nu a mai crescut deloc față de acum doi ani, în timp ce cheltuielile sale cu ferma s-au majorat cu 30-40%. „Prețul laptelui e la același nivel ca în urmă cu doi ani de zile. Față de acum doi ani însă cheltuielile au crescut cu 30-40%. Prețul la motorină a crescut, la fel la inputuri, toate cresc numai noi am rămas pe loc. Cheltuielile cu oamenii nu mai spun că s-au dublat. Acum doi ani le dădeam 1.500 de lei, iar acum le dau 3.000 de lei”, a declarat fermierul din Giurgiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
În momentul de față, Ștefan Muscă dă laptele cu 1,2 lei pe kilogram, dar asta pentru că acceptat plata la 90 de zile, altfel nu ar fi reușit să scoată un preț mai bun de 80 de bani pe litru. El spune că l-a ajutat și că a mai unit oamenii din jur și a format o cooperativă prin care facă valorificarea.
„Acum dăm laptele de la poarta fermei cu 1,2 lei. Îl dăm la un procesator din Târgoviște. Mie îmi ia laptele cu 1,2 lei pentru că îmi dă banii la 90 de zile că altfel îmi dădea 80 de bani sau 1 leu maximum. Deci, în momentul de față, cu 1,2 lei producem litrul de lapte și tot cu atât îl și dăm. Dacă mâine vin ăștia de la ANAF peste noi ne bagă în pușcărie pentru că noi producem cu 1,2 lei și au fost luni când am dat laptele cu 80 de bani. Deci, ca să te încadrezi în contabilitate cu 1,2 lei și să îl dai cu 80 de bani ești pasibil de pușcărie pentru că te întreabă de unde ai venit cu diferența de bani”, a explicat fermierul din Giurgiu.
În județul Călărași, la Chiselet, din ferma de familie administrată de Emil Dumitru, laptele pleacă cu 1 leu pe litru: ”Prețul la lapte este de 1 leu pe litru. Dacă marile ferme reușesc să vândă poate cu 1,5 – 1,6 lei, fermierilor mici care produc 100-200 de litri de lapte pe zi li se oferă un preț de 1 leu pe litru. Asta este situația în zootehnizarea agriculturii din România, din păcate”.
Prețul pentru tăurași: 5 lei pe kilogramul în viu
Pentru a-și integra producția vegetală. Emil Dumitru a început să îngrașe tăurași. Vaca de carne este varianta pe care au luat-o în calcul mulți fermieri care au căutat să pună în aplicare ”zootehnizarea” mult-lăudată de ministrul agriculturii. Rezultatele au fost dezastruoase în cazul fermelor de familie care au descoperit că nimeni și nimic nu curăță piața de samsari, că abatoarele mobile anunțate de ministrul agriculturii sunt doar promisiuni electorale. ”Mi se oferă undeva la 5 lei pe kilogramul de animal în viu, care e un preț derizoriu (…). Nu avem cum să-i dăm cu 5 lei atât timp cât noi îi producem cu undeva în jur de 8 lei pe kilogram. Deci, nu avem cum să-i dăm la prețul ăsta, mai ales că este carnea proaspătă. Nu avem cum să acceptăm prețul ăsta. Acest preț este oferit de samsari, care cu asta se ocupă. Fermierul are toate riscurile de a produce și băieții ăștia sunt cei care nu fac altceva decât să obțină dublu. Dau 5 lei și obțin poate 10 lei pe kilogram”, a spus acesta.
Făcând o paralelă între prețurile pe care le obține în acest moment pe produsele din fermă și cele pe care le obținea în urmă cu 2-3 ani de zile, fermierul din Călărași susține că prețurile au stagnat, și chiar au scăzut, dar de cealaltă parte cheltuielile de producție sunt mult mai mari.
„Dacă este să comparăm prețurile de valorificare, acestea au stagnat, chiar au scăzut, iar cheltuielile cu tot ceea ce înseamnă forță de muncă, medicamente și furaje sunt cu 30% mai mari față de acum 3 ani. Deci, cheltuieli mai mari și venituri mai mici. Ne îndreptăm încet, dar sigur către abandonul activității de zootehnie în condițiile în care zootehnia nu reușește să se autosusțină. Nu avem o zootehnie foarte mare, dar eu mă refer în general la tot ce înseamnă fermă de famile, care începe cumva să producă pentru piață. Cu toate acestea, nu se întâmplă absolut nimic. Vorbim de cu totul alte probleme, dar de ceea ce se întâmplă în zootehnie nu. Zootehnia este Cenușăreasa agriculturii din România. Importăm mâncare și exportăm grâu și porumb, la asta se pricepe România cel mai bine”, a declarat Emil Dumitru pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Cheltuilei dublate în sectorul de carne de oaie
Creșterea ovinelor părea să fie sectorul care va bubui. După programul ”Alege Oaia!” n-au bubuit însă nici vânzările, nici prețurile. Potrivit oierului argeșean Dan Petrescu, prețul la carnea de miel/oaie în loc să crească a scăzut pentru ciobanii simpli, care n-au posibilitatea de a negocia contracte de export.
„Prețul în viu este la ora actuală de 7 lei, maximum 7,5 lei, iar tăiat undeva la 15 lei kilogramul. În ultimii doi ani de zile prețurile nu au crescut deloc, dar de scăzut au scăzut. Anul trecut au scăzut, iar parcă anul acesta sunt un pic mai bune față de anul trecut, parcă”, a declarat Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
În timp ce prețul la carnea de miel a scăzut, toate cheltuielile, începând de la medicamente și până la salariile oamenilor, s-au dublat. „Problema este că au crescut enorm de mult cheltuielile, oameni nu mai sunt, nu mai ai cu cine să faci treabă. Cheltuielile cresc din zi în zi, apar medicamentele sunt mai scumpe, pășunile la fel, banii cu care sunt plătiți oamenii sunt mai mulți. Deci, comparativ cu acum doi ani cheltuielile s-au dublat. Singurul lucru care ne-a mai ajutat a fost clima. În perioada asta vremea ne-a jutat, în primăvară a fost un pic cam rău, dar una peste alta s-a echilibrat balanța. Puterea de cumpărare a scăzut foarte, foarte mult”, a mai spus Dan Petrescu.
Secretarul general al Federației Romovis, Ionică Nechifor, recunoaște că în sectorul de creștere a ovinelor sunt două categorii de preț. ”Se plătește un preț bun la mielul finisat care stă la stabulație și are un pret de circa9,5-10 lei/kg și al doilea preț este pentru mielul nefinisat de pe pasune, un preț de circa 6-6,5 lei/kg! Recomand tuturor fermierilor să supună mieii la finisat înainte cu o lună de a fi vânduți. În ansamblu, aș putea spune că prețul a crescut pt ambele categorii cu 1,5-2 lei„, ne-a declarat Ionică Nechifor, crescător de ovine din județul Botoșani.
Excepția care întărește regula: Prețul de porc crește. Cauza: dezastrul cu pesta
Singurul sector de carne românească unde prețurile sunt în creștere este cel al cărnii de porc. Nu pentru că programul de reproducție promis ar fi fost demarat cu succes, nu pentru că gustul de Mangalița sau de Bazna a trezit interesul consumatorilor, nu pentru că abatoarele mobile ar reușit să ducă la sacrificarea porcilor crescuți tradițional. Niciuna dintre aceste ”gogoși” nu s-a adeverit! Creșterea de preț pentru carnea de porc este rezultatul dezastrului numit ”Pestă Porcină Africană”. În prezent sunt active 750 de focare, în creștere cu 165 față de raportul de săptămâna trecută. Au fost eliminați 410.616 porci și există 1.803 cazuri la mistreți. Pe fondul acestui haos, era de așteptat ca dispariția fermelor, problemele cu circulația animalelor să pipereze prețul porcului românrsc, lucru confirmat de doctorul veterinar Mary-Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP). ”La carnea de porc prețul variază între 6,2 și 7 lei, în viu, de la poarta fermei. Prețul a crescut dacă este să-l comparăm cu prețul de referință din februarie care a fost între 3 și 3,5 lei pe kilogram. Acesta este un lucru care nu se întâmplă numai la noi. Pentru că oferta este mică, din cauza situației internaționale create de pesta porcină africană, a crescut prețul. Cheltuielile de producție la carnea de porc anul acesta sunt între 5,6 și 5,8 lei pe kilogramul de carne”, a spus aceasta.
În concluzie, ”zootehnizarea” României, cea promisă de ministrul Petre Daea are efecte dezastruoase pentru fermieri, dar și pentru consumatori. De ce și pentru consumatori? Din două mari motive: cel al creșterii prețurilor la raft, mai ales în marile rețele comerciale, și al doilea, cel al importurilor tot mai mari de produse lactate și de carne, aceasta din urmă congelată, adusă de la mii de kilometri distanță, de o calitate de multe ori îndoielnică.