Endurance II a ajuns în România! Ce poate face și cât costă cel mai nou sprayer Agrifac
Ramona Dascălu -Condor Endurance II – cel mai nou pulverizator autopropulsat produs de firma olandeză Agrifac, a fost prezentat fermierilor din România de către compania-mamă împreună cu partenerii români de la APAN Agriculture Equipments. Demonstrațiile cu revoluționarul sprayer Agrifac s-au desfășurat în cadrul turului internațional Demo Need Farming 2019. Direct de la oficialii companiei am aflat că sprayerul dotat cu cea mai nouă tehnică de stropit a fost deja achiziționat de către un fermier român.
Condor Endurance II: demonstrații în câmp în două locații
Turul Demo Need Farming 2019 a poposit în două locații din România, la Slobozia, în județul Ialomița, cât și în Ghimpați, în județul Giurgiu. Fermierii români au avut astfel ocazia de a se urca în autopropulsata de la Agrifac și de a vedea exact cum funcționează, și nu în ultimul rând de a afla detalii, atât de la reprezentanții companiei olandeze, cât și de la reprezentanții APAN Agriculture, importator Agrifac în România, despre cele mai noi tehnologii cu care este echipată mașina de erbicidat Condor Endurance II. Conform oficialilor celor două companii, la momentul derulării evenimentelor de câmp, deja un fermier din România a achiziționat autopropulsata Endurance II.
„Evenimentul organizat astăzi face parte dintr-un lanț internațional și este destinat fermierilor de top din România având drept scop informarea cu privire la tehnologiile care li se pregătesc în viitorul apropiat”, a declarat Alin Sofan, director regional de vânzari al Apan Agriculture Equipments, în deschiderea evenimentului de la Ghimpați.
“În cadrul acestui eveniment vom prezenta cele mai noi tehnologii în cadrul autopropulsatelor și veți vedea o nouă tehnologie care se numește Need Farming – Nevoia de a face agricultură. Considerăm că agricultura de precizie nu mai este suficientă pentru timpul pe care îl trăim (…). În momentul de față, în agricultură, noi folosim același tratament pentru toate solele. În trecut ne ocupam de îngrijirea fiecărei plante, iar în momentul de față vrem să demonstrăm că putem și suntem capabili să avem grijă de protecția fiecărei plante, la fel cum o făceam și în trecut”, a spus Roeland Coopman, Chief Commercial Officer Agrifac.
Condor Endurance II. Ce aduce nou sprayerul Agrifac
Autopropulsata Condor Endurance II, produsă de firma olandeză Agrifac, are un rezervor de 8.000 de litri și este echipată cu un sistem HighTechAir, care permite ajustarea dimensiunii picăturilor de apă, precum și cu StrictSprayPlus, care calculează viteza și cantitatea dorită de pulverizare pentru fiecare duză în parte. Cea mai revoluționară tehnologie este însă DynamicDosePlus, care oferă posibilitatea fermierilor de a varia doza la nivelul plantelor pe baza imaginilor foto-video generate de drone.
Lungimea de lucru a rampei este între 24 și 54 de metri lungime, ceea ce face ca sprayerul Agrifac să aibă, conform informațiilor Agrointeligența, cea mai mare lățime de lucru în câmp. În plus, autopropulsata are și o viteză ridicată de lucru în câmp, viteză de poate ajunge la 36 km/h.
Stabilitate ridicată a rampei la noua mașină Agrifac
Șasiul StabiloPlus anulează toate neregularitățile din câmp și de pe drum, împiedică mișcările barei în timpul stropirii, asigură o distribuție uniformă a agentului de protecție a culturii și o distribuție uniformă a greutății pe toate cele patru roți. Toate acestea oferă mașinii o stabilitate spectaculosă, permițându-i totodată autopropulsatei să ruleze pe pante abrupte, menținând în același timp o distanță la sol de aproape 140 de centimetri.
„Ideea pe care v-o prezentăm astăzi are deja 10 ani. În prima fază, când ne-am apucat de construcția autopropulsatei, am construit un autopropulsat foarte stabil. Dacă vă veți uita la autopropulsată veți vedea că este diferită și că are un cadru specific pentru că noi am construit un șasiu pe care l-am denumit StabiloPlus, care funcționează ca mersul unui câine – coordonarea membrelor stânga- dreapta, față-spate, fiecare roată e independentă. Este gândit încă din 1986 și este unul dintre cele mai importante puncte și caracteristici ale autopropulsatelor. Când avem un cadru stabil putem să ne gândim și să creăm o rampă stabilă. Avem un nivel foarte scăzut de balansare al rampei. Oricine va conduce un astfel de echipament își va da seama că este foarte stabil. Suntem capabili să avem o lățime a rampei până la 55 de metri”, a declarat Roeland Coopman, Chief Commercial Officer Agrifac.
Endurance II de la Agrifac vine cu un regulator de presiune controlat pneumatic
Sistemul de pompare GreenFlowPlus, prezent și la Condor Endurance, a fost îmbunătățit cu un regulator de presiune controlat pneumatic și este acum și mai compact, astfel încât să rămână foarte puțin lichid rezidual în rezervoare. În comparație cu predecesorul său, GreenFlowPlus este echipat cu valve cu comandă CAN cu debitmetru pentru debite și direcții optime de curgere și o pompă centrifugă în mai multe trepte, care menține un volum mai mare la presiuni de funcționare mai mari.
„După ce ne-am pus întrebarea ce este cel mai important la stropire, am ajuns la concluzia că fiecare picătură trebuie să ajungă în părticica corespunzătoare pe plantă. Spre exemplu, în ultima perioadă avem nevoie de o presiune constantă pentru a avea tipul de picătură necesară, iar acest sistem, inventat de noi și denumit circulația totală, adică apa circulă în permanență în interiorul rampei. Imediat după ce pornești stropirea nu mai este nevoie de un anumit timp necesar pentru a ajunge apa în rampă ci apa imediat iese, e ca și când dai drumul la robinet acasă. Prin acest sistem avem uniformitate la stropire pe toată cultura”, a mai spus Roeland Coopman.
Autopropulsata Agrifac menține înălțimea corectă de stropire
Sistemele BalancePlus și StabiloPlus asigură înălțimea corectă de stropire, lucru foarte important, care face ca fiecare picătură să ajungă la locul potrivit. Opțional, compania Agrifac poate oferi sistemul de control al înălțimii StrictHeightPlus pe bară. StrictHeightPlus utilizează senzori pe braț, care oferă un control individual al înălțimii pentru întregul braț în timp ce utilizează sistemul BalancePlus.
„Am întâmpinat și zone deluroase, chiar și ieri la Slobozia au fost câteva văi și denivelări pe teren, și credem că stropirea de la o distanță corespunzătoare este de asemenea foarte importantă. De aceea am dezvoltat propriul nostru sistem radar de ajustare a înălțimii pentru rampă, activ încă din 2014”, a explicat Roeland Coopman.
Dimensiunea picăturilor poate fi ajustată la stropirile din câmp
Cu HighTechAirPlus fermierii pot reduce cantitatea de litri stropiți pe hectar.
Acest sistem ajută ca pulverizarea să se facă tot timpul cu dimensiunea corectă a picăturilor. Astfel, dimensiunea picăturilor poate fi ajustată în mod continuu, de la foarte fin la picături mari, astfel încât să existe o acoperire optimă în fiecare situație. Calitatea pulverizării este, de asemenea, mai ridicată, deoarece stropitul este mai puțin sensibil la vânt sau la viteza de deplasare.
„La începutul anilor 2000 s-a inventat sistemul HTA , sistem care folosește presiunea aerului dintr-un comprensor propriu și apa din rampă pentru a dimensiona picătura de apă. Nu este nevoie să schimbi duzele la un astfel de echipament. Din interiorul cabinei, de la controler, poți ajusta dimensiunea tipului de picătură, în cazul în care bate vântul există o picătură specifică pentru acele condiții meteo”, a mai spus Roeland Coopman, Chief Commercial Officer Agrifac.
Control la pulverzire pentru fiecare duză
Sistemul StrictSprayPlus calculează viteza și cantitatea dorită de pulverizare pentru fiecare duză în parte.
Pentru a preveni suprapunerea și supra dozarea cât mai mult posibil, fiecare duza poate fi pornită și oprită separat. De asemenea, când se efectuează o întoarcere în timp ce se stropește, duzele se deplasează la viteze diferite.
Reglarea vitezei este independentă de presiune. StrictSprayPlus nu trebuie să schimbe presiunea de pulverizare și prin urmare, modelul de stropire și dimensiunea picăturilor rămân aceleași indiferent de debit.
„Din 2016 ne aflăm în ultima fază a dezvoltării, și anume protecția plantei. Trebuie să avem grijă să nu dăm plantei mai mult decât are nevoie. În acest sens, am îmbunătățit ce aveam deja și așa am dezvoltat un nou sistem de virare. Dacă vrem să stropim la nivel de fiecare plantă, adică pe acei 25 de centimetri, trebuie să avem grijă de fiecare duză cum stropește. Trebuie să avem grijă să corectăm poziția în momentul în care luăm virajele”, a completat acesta.
Agrifac. Need farming – Nevoia de agricultură
„Need Farming” este un concept de gestionare a agriculturii bazat pe nevoia de îngrijire a fiecărei plante, în mod individual, în detrimentul nevoilor unui câmp întreg.
Una dintre tehnologiile viitoare și revoluționare este DynamicDosePlus. CuDynamicDosePlus se poate varia fiecare doză la nivelul plantelor. Dozările pot fi bazate pe imagini video foto sau pe harțile generate de drone sau satelit.
„În momentul de față în agricultură noi folosim același tratament pentru toate solele. În trecut însă ne ocupam de îngrijirea fiecărei plante, și acum vrem să revenim iarăși la acest lucru. Bineînțeles că atunci când vorbim de nivelul plantei vorbim de un concept general, de marketing, noi discutând de fapt despre un perimetru, un pătrat de 25 de centimetri pe 25, în care acționează echipamentul”, a declarat Roeland Coopman, Chief Commercial Officer Agrifac.
Prețul Endurance II, în funcție de dotări
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu oficialii Agrifac despre nivelul de preț la cea mai nouă autopropulsată. În funcție de dotările pe care le alege fermierul, prețul sprayerului Condor Endurance II. ”Prețul acestei maișini este în funcțiede opțiunile pe care le alege clientul. Nu există un preț fix pentru această autopropulsată, ci depinde de ce vrea clientul: vrea camere sau nu vrea camere, vrea sistemul complet sau nu. Firma Agrifac vinde pe piața românească două tipuri de mașini: mașina Condor cu un preț, în funcție de opționale, între 200.000 și 400.000 de euro, și această autopropulsată, Endurance II, care are un preț între 300.000 și 500.000 de euro”, ne-a declarat Cristi Teodor, Account Sales Manager Agrifac România.
De unde se pot cumpăra în România autopropulsatele Agrifac
Începând din această primăvară, mai exact din luna mai, Agrifac a încheiat un parteneriat cu APAN Agriculture Equipments, dealer prin care fermierii români pot achiziționa acum și celebele autopropulsate produse în Olanda. Agricultorii care vor să cumpere cel mai nou sprayer – Condor Endurance II, precum și de celelalte mașini de erbicidat fabricate de Agrifac, îl pot contacta pe Alin Sofan, director regional de vânzări (Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Teleoraman, Ilfov) al APAN Agriculture Equipments, la numărul de telefon 0751.050.072. Mai multe informații găsiți pe site-ul www.apan-agricultura.ro.