• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pregătit de semănat! Fermierul Gheorghe Preda va înființa cultura de rapiță în perioada 15-20 august

    Ramona Dascălu -

    RAPIȚA 2019-2020, serialul Agrointeligența – AGROINTEL.RO dedicat culturii de rapiță pe care fermierii o înființează în perioada următoare. În acest episod aflăm strategia la rapița într-o fermă din apropierea Capitalei. Fermierul Gheorghe Preda, administratorul exploatației agricole Geo&Costi Agrostar din județul Ilfov, s-a pregătit temeinic pentru semănatul rapiței din această toamnă. De la prelucrarea terenului și până la achiziția semințelor, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării de către fermierul ilfovean care intenționează să semene începând cu 15 august.

    Primul lucru pe care Gheorghe Preda l-a făcut după recoltatul grâului a fost să toace paiele, lucru care, spune el, a dus la zvântarea terenului într-un timp mult mai scurt. Imediat după aceea, acesta a efectuat o lucrare cu un utilaj 3 în 1.

    „După ce am terminat de recoltat, am tocat paiele, a zis lumea că sunt nebun, dar eu știu ce fac. Ca să pot să mai reduc din restul de paie de pe teren, le-am tocat, cum am zis, s-a zvântat puțin mai repede terenul decât în mod normal, după care am efectuat o lucrare cu Topdown, o lucrare cu un utilaj 3 în 1, așa i se zice, la o adâncime de 25-28 de centimetri. Deci, am făcut o lucrare foarte bună, chiar în prima perioadă a fost puțin mai moale, dar s-a zvântat până la urmă. După ce am făcut lucrarea cu Topdown-ul, l-am lăsat o perioadă puțin să se mai zvânte că era puțin mai moale, după care am făcut o ultimă lucrare cu terradiscul, o lucrare foarte bună, de mărunțire, de tocare a unor resturi de paie rămase”, a declarat fermierul din Ilfov pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Gheorghe Preda vrea să aloce culturii de rapiță, în acest an, 385 de hectare, pe care are de gând să le semene în perioada 15-20 august. Și pentru ca rapița să aibă parte de un pat germinativ cât mai bine pregătit, fermierul are de gând să realizeze și un amendament de sol: „Mai nou, pentru îmbunătățirea calității solului și a pH-ului, am să administrez o cantitate de 700-800 de kilograme de TerraCalco, de la firma Carmeuse, după care fac o fertilizare NP 18:46 și după vin cu semănătoarea sau văd dacă mai e nevoie de încă o lucrare înainte de semănat”.

    Față de tehnologia folosită anul trecut, fermierul nu a schimbat mare lucru, acesta precizând totuși că a renunțat la arătură, și asta nu că așa și-a dorit, ci pur și simplu din cauza ploilor care au întârziat recoltatul grâului.

    „Ce am putut să fac deosebit anul acesta a fost că nu am mai arat pentru rapiță, am fost în întârziere, și am fost obligat să fac lucrarea cu Top-down, care însă a fost o lucrare foarte bună, de afânare a solului. Asta față de anul trecut când am arat toată suprafața de 455 de hectare. Acum am 385 de hectare pregătite pentru semănat”,  adeclarat Gheorghe Preda pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul ilfovean mizează și în acest an pe hibrizi timpurii și extratimpurii, pe care i-a comandat deja: „Am comandat și sămânța de rapiță, deci chiar totul este pregătit. Mizez pe hibrizii timpurii și semitimpurii de la Pioneer. Anul acesta am fost foarte mulțumit de ei, am obținut o producție între 3.300 și 3.600 de kilograme la hectar, n-am avut scuturare, n-am samulastră în spate, nu am nimic, deci pot să zic că am fost foarte mulțumit de acești hibrizi”.

    Cum totul este deja pus la punct, fermierului Gheorghe Preda nu-i rămâne decât să intre direct la semănat la sfârșitul acestei luni: „Dacă terenul e pregătit acum și mărunțit, am semănătoare bună, cu pregătire, o semănătoare pneumatică, pot să semăn direct, nu mai trebuie să fac o lucrare și atunci pot să fiu sigur că o să conserv apa pe care o am deja în sol. Semăn la 2-3 centimetri și merg pe o distanță de 25 de centimetri între rânduri”.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

    Ultimele știri

    Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Zilele devin mai lungi din cauza schimbărilor climatice – studiu Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ