• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce temperatură trebuie să setăm pe caniculă la aerul condiționat din tractor sau din mașină

  agrointeligenta.ro -

  Ce temperatură optimă trebuie să setăm la aerul condiționat din cabina tractorului, din mașină, din birou sau chiar din casă. Canicula pune la încercare organismul fermierilor nevoiți să desfășoare în aceste zile lucrările agricole specifice lunii august: pregătirea patului germinativ și semănatul rapiței. Medicii vin însă cu avertizări privind temperatura pe care ar trebui să o setăm la aerul condiționat, mai ales dacă ne aflăm în mașină sau în cabina unui utilaj agricol.

  Fermierii care lucrează pe utilaje de generație mai nouă spun că aerul condiționat este o adevărată binecuvântare, ce le permite să lucreze în câmp chiar și în zilele caniculare. În mijlocul parcelelor agricole, agricultorii nu au parte de niciun colț de umbră, iar când temperaturile ating 35 de grade Celsius la umbră, în soare acestea pot depăși 40-44 de grade Celsius, iar efectul este și mai acut resimțit în utilajul agricol.

  Temperatura setată pentru ambientul din cabina tractorului, a combinei și inclusiv a mașinii cu care vă deplasați trebuie reglată în așa fel încât să nu existe o diferenţă mai mare de 10 grade față de cea de afară. Aceeași regulă se aplică și pentru aerul condiționat din birou sau din casă. Medicii spun că problemele tind să apară atunci când diferenţa de temperatură este resimţită de organism ca fiind una foarte mare.

  Oricât de cald vă este când vă urcați de afară în utilaj sau în mașină, nu forțați răcirea bruscă a aerului printr-o ventilație puternică. De asemenea, deși briza răcoroasă vi se pare benefică pe moment, sfatul medicilor este să nu direcționați aerul rece direct către dumneavoastră. Dacă nu puteți evita să stați în direcția în care ”bate” aerul, recomandarea este să folosiți o eșarfă pe care să o purtați în jurul gâtului.

  De ce rămânem ”înțepeniți„ din cauza aerului condiționat

  Cel mai frecvent efect advers al aerului condiționat este resimțit prin înțepenirea gâtului, a umerilor sau a spatelui. „Muşchii au un rol vital atât în determinarea mişcării, cât şi în menţinerea unei temperaturi optime a corpului. Iată de ce, atunci când intră în contact direct cu temperaturile scăzute ale aerului condiţionat, muşchii vor lucra mai intens pentru a regla statusul termic al organismului”, este explicația pentru care ne trezim înțepeniți după ce am stat în aerul rece.

  Alte sfaturi utile pe timp de caniculă

  Hidratarea este esențială în zilele călduroase, dar la fel ca și în cazul aerului condiționat, trebuie evitat consumul de lichide foarte reci pentru a preveni apariţia altor probleme de sănătate a organismului.

  Dacă afară este deja cald, evitați dușurile reci. Apa la o temperatură mai ridicată decât cea de afară vă va ajuta ca atunci când ieșiți să nu mai aveți senzația de toropeală, iar canicula de afară nu vi se va mai părea atât de puternică.

  Chiar dacă veți sta toată ziua în cabina tractorului, nu uitați de crema cu protecție solară. Aplicați-o încă de dimineață într-un start generos și preferabil optați pentru un factor de protecție rididicat, minim SPF 50. Aplicați crema pe toate părțile corpului pe care le expuneți la soare în timpul activităților de peste zi.

  Nu uitați să vă protejați capul cu o șapcă sau cu o pălărie de paie care lucrată cu cât mai puține orificii.

  Pe timp de caniculă, încercați să stați afară cât mai puțin, programându-vă lucrările din fermă sau din câmp dimineața devreme sau spre seară, chiar după ce se înoptează, dacă este posibil.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Constantin Loghin își cumpără utilajele agricole la licitație cu 50-60% mai ieftin decât prețul pieței Tractor cuprins de flăcări! Focul s-a propagat de la un incendiu de vegetație uscată! Agricultura în pantă şi provocările sale

  Ultimele știri

  Fermele care vor dispărea: 5 milioane de hectare de terenuri agricole – abandonate până în 2030! Se cere demisia lui Adrian Oros! ”Să plece din funcţie până nu falimentează întregul sector agroalimentar românesc!” Furnizorii au început executarea fermierilor după ce parlamentarii au votat contra despăgubirilor de secetă!