• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijirea animalelor din fermă pe timp de caniculă. Ce măsuri iau crescătorii de oi, vaci și păsări

    Ramona Dascălu -

    România fierbe la peste 38 de grade Celsius! O atenționare cod galben de caniculă se află în vigoare până marți inclusiv. Pe toată această perioadă de temperaturi extrem de ridicate este bine ca animalele din gospodării și din ferme, fie că vorbim despre vaci, oi sau chiar păsări să aibă parte de o atenție sporită.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat direct de la fermieri cum trebuie protejate animalele pe timp de caniculă.

    Oile trebuie ținute la umbră și să aibă apă la discreție

    Gheorghe Dan Neață, director coordonator al cărții de rasă în cadrul Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine „DACIA”, din Hunedoara, îi sfătuiește pe oieri să-și țină animalele în locuri umbrite și să le ofere permanent acces la surse de apă.

    ”Oile trebuie ținute sub umbrare sau pe suprafețe cât mai împădurite, la marginea pădurilor, și să aibă surse de apă la dispoziție permanent, pe cât posibil surse de apă curgătoare pentru ca să fie cât mai rece apa. Sunt tunse oile pe vremea asta, cei care nu le-au tuns până acum se pot numi criminali. Acele animale suferă, sunt traumatizate dacă sunt netunse. Dar nu cred că există așa ceva la ora asta. Oricum, aceste animale o capacitate de rezistență naturală foarte mare la căldură”, ne-a declarat Gheorghe Neață.

    Vacile suferă de căldură

    Dacă oile sunt foarte rezistente la căldură, nu același lucru putem spune despre bovine. Potrivit fermierului Cristian Lungu, care deține o fermă de vaci în localitatea Dascălu, județul Ilfov, aceste animale suferă atunci când este prea cald afară, și asta din cauză că ele nu elimină transpirația, având o piele foarte groasă, și astfel nu își pot autoregla temperatura corpului.

    Producția de lapte poate scădea drastic pe caniculă

    ”Vaca, prin creația divină, a fost dotată cu o piele foarte groasă. Procesul de evapotranspirație la nivelul pielii este foarte mic comparativ cu al altor animale, și ca atare vaca suferă pe timp de căldură. Dacă la plus 37 de grade Celsius vaca își reduce cu până la 90% producția de lapte, în momentul în care nu menții aceeași rețetă furajeră și ora la care să fie hrănită, la polul opus, la minus 37 de grade, vaca nu suferă de frig, este un animal care se adaptează foarte rapid la frig și își reduce producția numai cu 10% pe timp de iarnă și printr-o hrană energetică pot fi recuperați și acești 10%”, a explicat crescătorul de bovine Cristian Lungu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Ventilatoare și adăpătoare automate în adăpostul vacilor de lapte

    Ventilatoarele și adăpătoarele automate sunt doar câteva dintre lucrurile care nu trebuie să lipsească dintr-o fermă comercială pe timp de vară, este de părere Cristian Lungu.

    ”Cine are animale și trăiește de pe urma lor se preocupă ca acestea să aibă parte de condiții optime. Este datoria crescătorului să asigure condiții cât mai apropiate de condițiile optime când afară este vreme caniculară. Noi avem ventilatoare, avem adăpare automată, deci există condiții suficient de bune ca să trecem peste această perioadă. Adăparea automată înseamnă că în continuu vine apă proaspătă. Animalele trebuie ținute numai la umbră, în cazul nostru în grajdul semideschis și padoc cu umbră. În momentul în care ai o fermă comercială ești obligat să asiguri condiții optime, bunăstarea animalelor, astfel ești infractor la bunăstarea animalelor și poți fi penalizat prin APIA”, a declarat acesta.

    Vacile își pierd apetitul pe timpul zilei, se hrănesc seara sau noaptea

    Din cauza căldurii bovinele nu se mai hrănesc așa cum trebuie pe timp de zi și atunci crescătorii trebuie să le asigure și pe timp de noapte hrană.

    „Trebuie să ținem cont de faptul că atunci când sunt călduri foarte mari ele nu mănâncă și se rezervă pentru noapte. Este bine ca mâncarea să fie cât mai proaspăt făcută și să le fie dată pe perioada de noapte. Ziua animalele se îngrămădesc lângă apă și la ventilatoare. Activitatea mai intensă în fermă trebuie să fie comutată către perioada de noapte pentru că atunci animalul se hrănește și își face siesta. Pe vreme caniculară, este foarte bine ca alimentația să fie bogată în proteină, și asta pentru că vaca mănâncă mai puțin. Trebuie să îi asiguri ceva în rețetă astfel încât să fie stimulată ca să poată mânca. Sunt niște secrete pe care toți crescătorii trebuie să le știe. Sarea se pune în mâncare tocmai ca să atragă animalul să mănânce. Se mai pune melasă, care dă un gust dulceag tot așa pentru a atrage animalul. Mai sunt niște brichete de lins cu vitamine și minerale care se administrează pentru că animalele au nevoie în perioada asta de suplimente alimentare”, a spus Cristian Lungu.

    Manifestările de reproducție ale bovinelor scad din cauza căldurii

    Crescătorii trebuie să fie de două ori mai atenți la animale atunci când afară este foarte cald și asta deoarece în această perioadă manifestările de reproducție scad comparativ cu restul anului și se poate rata foarte ușor perioada de montă.

    „Crescătorul trebuie să știe că în perioadele caniculare scad manifestările de reproducție și acesta este un lucru foarte important, și negativ în același timp, pentru fermier. În momentul în care manifestările vacilor nu mai sunt atât de mult vizibile crescătorul dacă nu este foarte atent la mucus și la modul ei de a se comporta în prezența sa pierde o perioadă de montă și mai mult decât atât și posibilitatea de a rămâne gestantă este mai redusă în momentul în care temperaturile sunt foarte ridicate”, ne-a spus fermierul Cristian Lungu.

    Pe timp de caniculă scade și calitatea laptelui

    Cristian Lungu susține că scade și calitatea laptelui pe vreme caniculară: ”În momentul în care temperaturile cresc, și ele nu se mai înghesuie la mâncare și stau mai mult la apă și la umbră, producția de lapte scade și în același timp din cauza cantității mari de apă pe care o consumă, grăsimea din lapte este diminuată considerabil. Eu aveam lapte cu 41-42% grăsime, iar acum am undeva în jur de 36-37% grăsime. În mod clar căldura și inclusiv cantitatea de apă pe care o bea animalul au consecințe asupra calității și cantității de lapte”.

    Canicula se combate cu o rețetă furajeră constantă

    Există însă și un mod prin care aceste fluctuații de calitate și cantitate să fie menținute la cote cât mai mici.

    „În momentul în care laptele pe timp de vară provine de la vaci care sunt hrănite cu aceeași rețetă furajeră 365 de zile pe an fluctuațiile atât în ce privește cantitatea cât și calitatea sunt mai mici. Dacă am scoate animalele la pășunat și nu s-ar mai respecta aceeași rețetă furajeră pe tot parcursul anului, cum este cazul gospodăriilor populației, am avea de-a face cu diferențe mari. În momentul de față la mine producția a scăzut cu mai puțin de 10%”, a explicat acesta.

    Sarea, la discreția vacilor 

    Nici sarea nu ar trebui să lipsească animalului în nicio perioadă din an, mai spune acesta: „Pe perioada verii, animalul linge sare mai multă ca să-i crească senzația de sărat și atunci bea și apă mai multă. Este o necesitate pe care și-o reglează singur. În cazul nostru sarea este la discreție și este tot timpul în fața animalului. Nu este obligatoriu să-i dai sare în momentul în care este caniculă, este obligatoriu să-i asiguri la discreție sare. În rețeta noastră de furajare există minerale, există sare, este o rețetă completă și animalul bineînțeles că este hrănit în funcție de cantitatea de lapte pe care el o dă”.

    Acesta consideră că aceste temperaturi extrem de ridicate îi pun în dificultate mai mult pe gospodarii care au un număr mic de vaci, și nu pe deținătorii de ferme mari.

    „Problemele mari nu sunt la fermele mari, comerciale ci la gospodăria țăranului care are între 1 și 5 capete și pe acela îl prinde nepregătit această vreme caniculară, nu are dotare tehnică, nu are capacitate financiară pentru a putea face investiții rapide. Fermele comerciale mari își permit, pe lângă ventilatoarele mari care asigură microclimatul, și sprayere cu apă, care căzând pe pielea animalului prin evaporare răcește pielea”.

    Fermele de găini, dotate cu sisyeme de răcire

    Fermierul Puiu Ilisei din județul Călărași a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că hala în care crește puii este dotată cu un sistem de răcire, care scade temperatura cu 10 grade Celsius. 

    „Noi avem un sistem de răcire a halelor bazat pe apă din puț, un sistem gen radiator. Apa din puț trece prin niște baterii de celule, adică celule de răcire. Trece apa rece din puț prin celule alea, pe acolo se aspiră aerul prin hală și se răcește temperatura cam cu 10 grade. Ea ca metodă e bună pentru că animalele au un confort, e mai răcoare, numai că din cauza curenților de aer atât de mari nu mănâncă, deci nu mor dar nici nu mănâncă”, a explicat administratorul fermelor de păsări Pilis din Călărași.

    Sistemul de răcire reprezintă 20% din investiția totală într-o hală pentru pui

    Prețul unui astfel de sistem de răcire se calculează în funcție de mărimea halei: „Sistemul ăsta de răcire costă cam 20% din investiția totală într-o hală, dar este necesar, este vital. La o hală de 1.000 de metri pătrați costă undeva la 15.000 de euro. Acest sistem se pune și pe o parte și pe cealaltă a halei. Spre exemplu, la o hală de 1.000 de metri pătrați care să spunem că are o lungime de 100 de metri, sistemul de răcire trebuie să aibă cel puțin 15 metri lungime pe o  singură parte și un metru și jumătate înălțime. Asta e deschiderea sistemului”.

    Acesta mai spune că în acest moment nu vede altă soluție mai bună: „Noi la halele de pui nu am putea să facem un sistem de aer condiționat pentru că nu este posibil. Vă dați seama ce consum de energie ar fi să răcești hala cu aer condiționat”.

    Pe vreme caniculară și puii se hrănesc tot noaptea

    Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, puii mănâncă aproape numai noaptea. „Pe timp de zi, când este caniculă, celulele răcesc halele și puiul nu mănâncă, în schimb noaptea, când temperatura afară scade și noi nu mai suntem nevoiți să folosim acele celule, ei mănâncă. Nu recuperează însă ce au pierdut pe timp de zi. Rețeta de furajare nu se schimbă chiar dacă este caniculă. Îi mai ajutăm însă pe perioada asta de caniculă cu vitamina C, care îi mai revigorează, nu îi lasă să stea într-o stare letargică”, ne-a mai declarat fermierul Puiu Ilisei.

    Necesarul de apă pentru animalele din fermă

    Autoritățile veterinare atrag atenția crescătorilor că sunt obligați să ia măsuri de bunăstare a animalelor pe timp de caniculă. În cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică:

    Cantitate de apă recomandată;

    – vac de lapte: 38 – 52 litri;

    – taurine: 38 litri;

    – cabaline: 20 – 45 litri;

    – porcine: 4 – 11,5 litri;

    – ovine: 6 litri;

    – păsări de curte: 0,5 litri.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial