• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Șef APIA: Prezența fermierului la controlul în teren nu este obligatorie

  Oana Timar -

  Ioan Marcel Socol, directorul executiv APIA Hunedoara, face o serie de declarații privind stadiul Campaniei de subvenții agricole pe 2019. Șeful teritorial al agenției de plăți spune că la acest moment controalele în ferme sunt finalizate în procent de circa 50%, iar verificările în exploatațiile agricole se fac atât în prezența fermierilor, cât și în absența acestora, însă controlul este anunțat.

  În perioada 1 iulie – 30 septembrie se efectuează controalele pe parcelele fermierilor, acele parcele care au fost declarate la APIA în cerere unică de sprijin pe suprafață și alte măsuri de finanțare. ”Din total fermierii rămași de controlat mai sunt 65% – 35% sunt finalizați. Din aceștia 65% sunt multe parcele controlate, dar nu e controlată poate ultima parcelă sau ultimele 3, 10 parcele și abia atunci poți să raportezi un fermier cu o fermă cu controlul încheiat. Nu îl raportăm înainte dacă nu…Asta e o cifră care este orientativă, este bine să o știm, dar de regulă nu este chiar cea mai edificatoare. Edificatoare este cea cu parcelele de control, numărul parcelelor, și aici procesul rămas de controlat este de 56% rămas. Deci am control 44%, mai avem 56%…Suntem undeva la jumătate cu numărul parcelelor și din punctul ăsta de vedere, fiind la jumătatea lunii august, având încă o lună și jumătate rămasă, noi spune că stăm relativ bine. Exact jumătate din parcele sunt controlate„, a declarat Ioan Marcel Socol, directorul executiv APIA Hunedoara în cadrul emisiunii ”Satul Hunedoarean”.

  Anul acesta în județul Hunedoara, numărul fermierilor la controlul clasic pe teren și la controlul prin teledetecție, plus alte măsuri diverse cu specific la care se supun și fermierii, totalizează un număr de 1.474 de fermieri. ”De regulă și anul trecut am avut 3.000 de fermieri la control din care 900 au fost la controlul clasic pe teren și 2.000 au fost la teledetecție. (…) Acum din total 717 fermieri sunt la controlul clasic pe teren, 711 fermieri sunt la teledetecție. Bineînțeles că zonele de control s-au modificat față de anul trecut. Dacă în nordul județului avem o pondere mare de fermieri aflați la controlul clasic și mă refer la zona Brad, în zona de centru, zona Hațeg-Orăștie-Călan, avem o pondere a celor aflați la control prin teledetecție”, a spus șeful APIA Hunedoara care subliniază că suprafața agricolă din zonă este foarte fărâmițată din cauza reliefului. ”Este specificul județul nostru: dacă avem peste 15.000 de parcele de controlat, este un număr mare de parcele și la noi această parcelă fie ea de 40 de ari sau un hectar și 50 de ari se află pe munte, pe dealuri, mai puțin pe câmpii. Și atunci cei de la câmpie unde se pare că controlul pe teren se face în condiții mai ușoare vin și ne sprijină ca de altfel în fiecare an APIA Central a avut grijă de fiecare județ în parte să aloce echipe din celelalte județe pentru finalizarea controlului la 30 septembrie. (…) Ne propunem asta și nu există discuție să nu terminăm până la data de 30 septembrie pentru că ulterior, în perioada 1 octombrie – 15 octombrie trebuie să pregătim fermierii pentru plata avansului care va începe după data de 15 octombrie. Cu siguranță că vom termina”, a mai declarat Socol.

  Până la acest moment nu s-au înregistrat situații deosebite la controalele funcționarilor în ferme. ”Deocamdată probleme deosebite nu au apărut, fermierii sunt receptivi, îi anunțăm data controlului, ei pot să participe la control. Dacă nu vor să participe, noi controlul îl efectuăm oricum, dar ei sunt înștiințați cu data, ora, locul controlului și au cunoștință de asta și pot participa oricând”, a spus șeful APIA Hunedoara.


  Te-ar mai putea interesa

  Două mari ferme agricole au fost scoase la vânzare de lichidatori! Legea permiselor pentru tractoare ar putea fi prorogată. Anunțul senatorului George Scarlat la MoldAgro Expo! Fermieri chemați de urgență la APIA. Fără clarificări, nu pot intra la plata avansului din subvenții!

  Ultimele știri

  APIA a început plata ajutorului de 110 euro pentru vaca de lapte Adrian Chesnoiu: Legea arendei este necesară. Au început să se vândă fermele cu totul, nu doar terenurile agricole Subvenții APIA. Cazurile de forță majoră ce trebuie anunțate în termen de 15 zile