• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele 4 reguli de aur ale lui Masanobu Fukuoka, străbunicul agriculturii naturale

    agrointeligenta.ro -

    Masanobu Fukuoka, un microbiolog japonez este considerat ”străbunicul agriculturii naturale” după ce a dovedit că este posibilă obținerea de recolte mari de produse ecologice printr-un consum minim al forței de muncă. Fukuoka se declară împotriva  utilizării mașinilor agricole, a îngrășămintelor și a pesticidelor.

    Maestrul însuşi vorbeşte despre metoda lui: ”Tind spre un mod plăcut şi natural de a practica agricultura, care are drept scop a face munca mai ușoară şi nu mai dificilă. Am ajuns la concluzia că nu este nevoie să ari pământul, nu este necesar să introduci îngrășăminte, nu este nevoie să prepari în prealabil compostul, nu este nevoie să utilizezi pesticide. Când veţi ajunge la acest gând, atunci vor rămâne puţine practici agricole care sunt cu adevărat necesare. Ironia este că știința servește doar pentru a arăta cât de insignifiante sunt cunoştinţele umane”.

    Cele patru reguli de aur ale lui Fukuoka

    1. Respingerea afânării, adică a aratului sau răsturnării solului. Timp de secole, fermierul japonez a fost sigur că aratul este necesar pentru creşterea culturilor agricole. Însă principiul de „refuz la afânare” este fundamental pentru agricultura naturală. Solul se afânează în mod natural, prin pătrunderea rădăcinilor de plante și activitatea microorganismelor, animalelor mici și a râmelor.

    2. Refuzul la îngrășăminte chimice sau compost preparat în prealabil. Pentru îngrășământ Fukuoka crește trifoiul alb ca o cultură leguminoasă care acoperă solul; întoarce pe câmpii paia treierată și adaugă un pic de gunoi de păsări). Oamenii încalcă viața naturală a naturii și apoi oricât nu ar încerca, nu sunt în măsură să vindece rănile cauzate. Practicile agricole neglijente duc la eliminarea din sol a substanțelor nutritive esențiale și, ca rezultat, epuizarea anuală a pământului. Lăsat în pace, solul îşi menţine fertilitatea în conformitate cu ciclul de plante și animale reglementat în mod natural.

    3. Respingerea prăşitului prin arătură sau tratamentul cu erbicide. Buruienile joacă un rol esenţial în crearea fertilității solului și a comunităţii biologice echilibrate. Principiul de bază este următor: buruienile trebuie să fie stăvilite, dar nu distruse. Mulci de paie, acoperământ din trifoiul alb semănat împreună cu plantele de cultură și inundații temporare asigură un control eficient asupra buruienilor pe câmpii.

    4. Refuzul la substanțe chimice de protecție. Fukuoka creşte culturile cerealiere fără utilizarea substanțelor chimice. Dlui tratează unii copaci fructiferi cu emulsie de ulei de mașină pentru a reduce numărul de insecte şi nu utilizează pesticide cu spectru larg de acţiune de lungă durată, nu are nici un „program” în privinţa pesticidelor). Ca rezultat al practicii nenaturale de arătură și de fertilizare plantele de cultură au devenit slăbite, bolile și dezechilibrul numărului de insecte au devenit o problemă majoră în agricultură. Natura lăsată intactă se află într-un echilibru perfect. Insecte dăunătoare și boli de plante sunt mereu, însă în sălbăticie ele nu se răspândesc în măsură care necesită utilizarea produselor chimice. O abordare rezonabilă pentru a proteja plantele împotriva bolilor și dăunătorilor este creșterea plantelor puternice într-un mediu sănătos.

    shapeimage_2Masanobu Fukuoka s-a născut în 1913 și toată existența și-a dedicat-o agriculturii ecologice, militând pentru cultivarea natuarală a pământului. El este autorul unui bestseller agricol, ”Revoluția paiului de orez„, un volum în care și-a prezentat tezele pentru o reîntoarcere la principiile de bază a lucrării pământului.

    Filozoful-fermier a trecut în neființă în 2008, după ce cu 10 ani înainte a primit premiul ”Magsaysay Award”, apreciat drept Nobelul-ul lumii asiatice.Masanobu-Fukuoka

    Sursa: rodovid.me


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA