• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cea mai bună semănătoare pentru rapiță: mergem pe clasic sau semănăm ”bob cu bob”?

  agrointeligenta.ro -

  Semănătoare tradițională sau semănătoare de precizie care seamănă ”bob cu bob” cultura de rapiță? în cadrul serialului de articole RAPIȚĂ 2019-2020, vă prezentăm astăzi o analiză adaptată de către Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) cu datele unui studiu realizat în Franța cu privire la cea mai bună semănătoare pentru rapiță, mai corect spus avantajele și dezavantajele fiecărui tip de soluție de semănat.

  În această perioadă informațiile și recomandările tehnice pentru semănatul rapiței pot fi de mare interes. O serie de constatări utile ne parvin, prin intermediul publicației online Terre-net, din Franța, din regiunile Bourgogne Franche-Comté și Haute-Garonne, mari zone agricole din Hexagon. Ce fel de semănătoare ar trebui să utilizăm, una convențională sau una de precizie, care seamănă “bob cu bob”?

  Semănatul rapiței cu semănătoarea de rapiță se face la viteze mai mici

  Testele efectuate de Terres Inovia, arată că semănătoarea de precizie oferă avantaje certe legate de încorporarea semințelor în sol, mai viguros și mai omogen decât la semănătorile convenționale. Echipamentul este foarte adecvat pentru suprafețe mici sau când precipitațiile sunt scăzute. Alte beneficii pe care le furnizează sunt răsărirea mai bună, mobilitatea – în special la mersul în spate, ca și faptul că se reduc problemele legate de melci sau buruieni. Dezavantajele sunt viteza scăzută, de 5-7 km / h, și lățimea de lucru mai mică.

  Semănătoarea de precizie asigură economie la sămânța folosită

  Un avantaj constatat de specialiștii Camerei de Agricultură din Haute-Garonne este că semănatoarea de precizie asigură importante economii de semințe, la rapiță putându-se ajunge, în funcție de condițiile de sol, la 300.000-400.000 de semințe / ha sau chiar mai puțin. Statisticile arată că aproape 90% dintre exploatațiile din regiunile gricole din sud-vest s-au echipat cu semănători de precizie în ultimii 10 de ani, în timp ce în atunci Haute-Garonne ritmul de lucru în perioada semănatului este esențial, deoarece perioadele cu vreme bună sunt scurte. De aceea, fermierii de aici preferă semănătorile clasice.

  Semănătoarea clasică face treabă bună și are o viteză mai mare

  Totuși, în cazul culturii de rapiță, nu se constată diferențe de producție la recoltare între cele două tehnici de semănat, în condițiile în care se respectă aceeași tehnologie. Daca răsărirea este mai robustă și se face o economie de semințe cînd se utilizează echipamentul de precizie, pentru suprafețe mari poate deveni mai importantă viteza de lucru – iar acest lucru este valabil si în cazul cerealelor, o semănătoare convențională lucrând cu 10 -15 km /h.

  Semănători de generație nouă gândite să fie ”rapide”

  Între timp a apărut pe piață o nouă generație de semănători „rapide”. Producătorul suedez Väderstad evidențiază calitățile Tempo, o semănătoare de presiune de 6 până la 18 rânduri, considerând că aceasta întrunește ambele tipuri de avantaje. Un front de lucru de 6 metri (12 rânduri la o distanță de 50 cm) o fac redutabilă în ceea ce privește viteza, în timp ce roata din cauciuc moale mărește contactul semințelor cu solul, asigurând acuratețe și economii importante (adică o rată de 800 de grame de semințe/ha, comparativ cu 2 – 2,5 kg/ha în mod obișnuit). Alte avantaje enumerate de producător ar fi înzestrarea cu un micro-granulator și un disc pentru îngrășăminte, care, dacă se cultivă leguminoase (precum fasole, trifoi, bob), eliberează în sol azotul adus de acestea,  permițând economii importante pe unitatea de suprafață. Singura problemă pare să fie prețul, care variază între 25.000 € (pentru o semănătoare pe 6 rânduri complet echipată) și 120.000 € (pentru una cu 18 rânduri). De aceea, producătorul recomandă ca investiția să se facă în exploatațiile cu culturi multiple, echipamentul fiind perfect compatibil fără costuri suplimentare.

  În concluzie, pentru rapiță, alegerea este dificilă. Dacă impactul asupra randamentului este în general limitat, utilizarea unui plantator de precizie are multe avantaje – dar și unele dezavantaje. Ritmul lucrării agricole este extrem de important. Apariția modelelor „rapide” pe piață ar putea rezolva problema – dar rămâne chestiunea prețului.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lebosol®-Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC – Pentru creșterea rezistenței la iernare a rapiței RAPIȚA LUI DAN HERȚEG are două reguli: SCARIFICAREA ANUALĂ ȘI HIBRIZII DEKALB! EFECTUL EUROCEREAL: PROFIT MAI MARE LA GRÂU ȘI RAPIȚĂ în ferma EDMA din Izvoarele!

  Ultimele știri

  Ministerul Agriculturii: 29 septembrie, TERMEN-LIMITĂ pentru ajutorul de stat de 100 euro/UVM! Fermierul Nicușor Șerban: Ferma de familie cu 40-50 de vaci de lapte nu are viitor în România! Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul!

  Căutare în articole