• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Profesorul Valeriu Tabără despre porumbul românesc: Producem mai mult, dar cu ce valoare?

    Ramona Dascălu -

    Profesorul Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, prezent la evenimentul „Ziua Porumbului Românesc 2019”, organizat de Expert Agrobusiness pe 22 august la Fundulea, în Călărași, a vorbit despre importanța pe care fermierii români trebuie să o acorde și calității porumbului și nu numai productivității acestuia, așa cum se întâmplă în acest moment la noi în țară.

    „Puțin știți, pentru că la grâu mai discutăm despre proteine, despre gluten, la porumb nu discutăm niciodată despre proteine, că sunt hibrizi care dau 12-15 tone, dar au proteinele în jur de 7-8%. Dacă m-aș uita și la structura aminoacizilor situația este și mai gravă. Dacă ne apucăm să construim sisteme de agricultură ecologice, organice și așa mai departe, atunci trebuie să știm pe ce ne bazăm, și ne bazăm pornind de la materiale biologice bine puse la punct, stabile și care să ne răspundă unor indicatori de calitate”, a declarat președintele ASAS.

    Profesorul Tabără este de părere că pe țara noastră nu o ajută foarte mult faptul că este campioană la producția de porumb atât timp cât valoarea producției totale a României nu se situează nici măcar la jumătatea potențialului minim al țării.

    „O să vedeți, și nu vreau să se interpreteze în nicun fel, batem recordul, dar valoarea producției globale a României se menține undeva la 15 miliarde. Știți care este potențialul minim? 40 de miliarde, iar noi suntem la 15-16. Unde este valoarea? Și această diferență mare este în ceea ce înseamnă importuri. Mari riscuri pe care le avem, cum am văzut zilele trecute undeva o cultură de morcovi în care 30% din plante emiseseră tulpini în primul an. Cine plătește această diferență? În altă parte sămânță adusă cu cuscută, tot în legumicultură, nu mai avem aceste controale pe care trebuie să le facem asupra a ceea ce înseamnă un material”, susține Valeriu Tabără.

    Președintele ASAS s-a declarat foarte încântat de inițiativa cercetătoarei Georgetei Dicu de la expert Agribusiness de a crea hibrizi românești și de a încerca să schimbe mentalitatea tinerilor fermieri despre genetica românească.

    „Eu salut acest efort pe care îl faceți, și nu dezamăgiți că or să vină tinerii și în cercetare, sunt mai mult decât convins. Și spun cu voce tare: cred că și noi, cadre didactice, greșim atunci când ne instruim discipolii în meseria aceasta de agronom, care nu este ușoară, nu înseamnă numai a ara și a semăna, înseamnă a ști extrem de multe procese, și mai mult, de a ști că patul biologic este fundamental și decisiv atunci când îl cultivi în anumite condiții. Acest factor decisiv nu poate fi importat, el trebuie produs aici. Ați abordat o problemă mare, sunteți pe un sistem privat, eu sunt responsabil pentru un sistem public, dar vreau să vă spun că mă încântă tot ceea ce se realizează în cercetarea agricolă românească, indiferent cine ar fi ei, cu atât mai mult cu cât apar firmele românești”, a spus prof. univ. emerit dr. Valeriu Tabără.

    Valeriu Tabără crede că este timpul ca genetica românească să facă un pas în față, chiar dacă competiția este acerbă: „Poate că în viitorul apropiat România va face eforturi mai mari pentru a fi recunoscuți pentru a aplica metode de cercetare de cea mai mare valoare. (…) Încă o dată vă zic felicitări, nu dați înapoi, a fost un moment mai dificil, dar pe care l-ați depășit, iar ceea ce văd ca și hibrizi, cel puțin mostrele de acum, dau speranța unei reușite într-o competiție care nu este chiar ușoară. Veniți cu hibrizi românești, cu știință românească, cu o cunoaștere foarte bună a materialului, cu o cunoaștere foarte bună a condițiilor climatice și dacă vă construiți și un sistem de rețea, de zonare a acestor hibrizi cred că este o reușită deplină și cu receptivitate la fermierii noștri care duc mult lipsă de elemente mai exacte puțin decât cele de consultanță pur comercială. Felicitări, mergeți înainte cu atât mai mult cu cât sunteți o echipă dincolo de ce înseamnă o simplă relație, și dacă ea se acoperă cu știință este și mai bine”.

    Ziua Porumbului Românesc 2019 a avut loc joi – 22 august, la Fundulea, județul Călărași și a fost organizată de către echipa Expert Agribusiness, companie 100% românească, care deține în portofoliu hibrizii CERA, pe care îi produce în exclusivitate și pe care a dorit să îi prezinte fermierilor direct în câmp.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor