• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oțet pus în apa găinilor: beneficii pentru sănătatea păsărilor de curte

  agrointeligenta.ro -

  Oțetul pus în apa găinilor și a puilor este de mare ajutor pentru o sănătate mai bună a păsărilor de curte. Nu orice oțet este bun pentru puii de găină și găinile adulte, ci trebuie să folosiți oțetul de mere, căutând ca acesta să fie un produs artizanal, din ingrediente naturale, chiar preparat în casă.

  La ce ajută oțetul de mere pus în apa găinilor și puilor

  Oțetul de mere pus în apa din care beau puii sau găinile este de mare ajutor, existând beneficii recunoscute ale acestui truc des folosit de crescătorii pasionați.

  Aciditatea oțetului de mere este cea mai importantă în acest context întrucât acționează ca un antibiotic ușor, natural.

  Oțetul de mere este bogat în vitamine și minerale care sunt de mare ajutor păsărilor de curte.

  Când dăm oțet găinilor și puilor

  Cel mai potrivit moment pentru a susține dieta găinilor cu oțet de mere este când păsările trec prin momente de stres. Poate fi vorba de perioada de vară, când păsările suferă de caniculă, de mutarea lor într-un coteț nou, de introducerea în efectiv a unor păsări noi, după un atac al unui animal sălbatic (vulpe) sau la căderea primei zăpezi. Oțetul picurat în apa de băut este benefic și la păsările care se recuperează după anumite răni. În toate aceste situații, păsările pot deveni vulnerabile printr-un sistem imunitar slăbit pe care îl puteți susține cu ajutorul aportului de oțet de mere introdus în apă.

  La pui, oțetul pus în apa de băut a dovedit că ajută la creșterea mai rapidă și luarea în greutate în cazul puilor pentru carne.

  Pentru menținerea sănătății păsărilor, puteți pune oțetul de mere în apa de băut cam o dată pe lună, timp de o săptămână.

  Cât oțet de mere punem în apa găinilor

  Oțetul de mere nu se administrează niciodată direct găinilor, ci se pune în apa din vasul de băut al păsărilor. Nu trebuie să depășiți un procent de 2% de oțet de mere în raport cu cantitatea de apă, astfel că vorbim despre cel mult 20 ml de oțet la un litru de apă. Foarte mulți crescători merg pe 10 ml de oțet la un litru pentru perioadele în care găinile sunt stresate și numai 3-5 ml de oțet în apa de băut pentru întreținere, timp de 3-5 zile pe lună.

  Cum preparăm oțetul de mere în casă

  Rețeta pentru prepararea în casă a oțetului de mere nu este deloc complicată, nici scumpă. Se pot folosi și resturi de mere – cotoare, coji, lângă acestea fiind bine să punem cam 10-15 mere (în funcție de mărimea lor), pe care să le curățăm și să le feliem. Tot conținutul de mere se adună într-un bol și se acoperă complet cu apă, apoi se pune zahăr – cam 100 de grame, pentru a grăbi fermentarea.

  Folosiți un tocător mai greu pentru a menține bucățile de mere sub nivelul apei.

  Preparatul se lasă la întuneric și o temperatură de cel mult 23-24 de grade Celsius. După șapte zile, se strecoară și se pune în borcane tifon și cu filet, ce se vor păstra timp de șase săptămâni, având grijă să le învârtim periodic, ca pe fund să se adune reziduurile.

  După cele șase săptămâni, oțetul de mere este gata de folosit atât pentru a fi pus în apa de băut a găinilor, cât și pentru consumul casnic, în bucătărie. Tot ce mai trebuie să faceți este să scoateți tifonul și să depozitați borcanele în cămară, în loc ferit de lumină și de căldură.

  Contraindicațiile oțetului la păsări

  Oțetul de păsări poate provoca păsărilor arsuri dacă se pune prea mult sau dacă este administrat perioade mai îndelungate.

  Atenție să nu puneți oțet în apă dacă dacă dați păsărilor de băut din vase de metal. Preferabil să folosiți în acea perioadă vase de ceramică sau de plastic.

  La ce alte păsări de curte mai putem pune oțet în apă

  În afară de găini, oțetul pus în apă este benefic și pentru curci la care se pare că ajută la frăgezimea cărnii. Oțetul este bun și pentru porumbei, existând cazuri de afecțiuni la care se recomandă acest tratament: reumatism, anemie, slăbiciune corporală (mai ales la pui). La porumbei, crescătorii apelează la rețeta cu oțet pentru un penaj mai strălucitor și pentru stoparea unor bacterii precum tricomonoza și salmonella.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Ministerul Agriculturii: 29 septembrie, TERMEN-LIMITĂ pentru ajutorul de stat de 100 euro/UVM! Măsura 21 OVINE ȘI CAPRINE: Ajutor de maxim 2.500 euro plătit oierilor! Cererile – la APIA din 25 septembrie!

  Ultimele știri

  Fermierul Nicușor Șerban: Ferma de familie cu 40-50 de vaci de lapte nu are viitor în România! Fermierii care sunt obligați să dea înapoi despăgubirile de secetă, plus dobânzi și penalități! Adrian Oros: ”După 30 de ani nu am titlu de proprietate după moștenirea de la bunici și părinți”

  Căutare în articole