• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezvăluirile unui vânător: De ce lichidarea mistreților este o misiune imposibilă

    Oana Timar -

    Aproape 500.000 de porci au fost omorâți în ferme și gospodării pentru a stopa Pesta Porcină Africană. Crescătorii spun că eforturile sunt în zadar cât timp mistreții sunt lăsați liberi și ar reprezenta principalul vector de transmitere a virusului. Dacă, inițial, ipoteza era ignorată de specialiști, în ultima perioadă se au în vedere și măsuri concrete, precum vânătoarea totală a porcilor sălbatici din fondurile unde s-au depistat focare de PPA.

    Mistreții fac pagube în culturile agricole

    Mistreții nu sunt un pericol numai pentru crescătorii de porci, ci sunt cauza unor pagube uriașe pe care agricultorii le reclamă an de an. ”Avem o mare problemă în ceea ce privește pagubele produse de mistreți cam în tot județul. În permanență avem sesizări și întâmpinări din partea fermierilor și din partea primăriilor să mergem să constatăm la fața locului pagubele produse de mistreți”, a recunoscut, într-un interiu acordat emisiunii ”Satul Hunedoarean”, ing. Călin Petru Marian, director executiv Direcția pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara.

    Gardul electric nu e mereu o soluție

    Oficialul mai admite și că este imposibil să îngrădești toate suprafețele agricole și chiar și în cazul în care se investește într-un gard electric, acesta este pus la pământ de turmele de porci care gonesc pe câmpuri.

    ”Știm foarte bine că nu se pot îngrădi suprafețe de porumb, dar cred că dacă ne unim forțele în ceea ce privește Direcția silvică, proprietarii de fonduri de vânătoare, încercăm să ținem mistreții acolo unde le este locul. Asta nu se poate face decât prin eforturi susținute de a le pune mâncare în arealul lor ca să nu coboare la porumbul care acum e în faza în care e distrus cel mai mult, în faza de lapte-ceară. Am discutat cu mai mulți proprietari de fonduri de vânătoare, cu cei de la Direcția silvică. Se fac pânde, se fac alungări, se duce mâncare (…) Numărul de porci mistreți alocat pe un anumit areal s-a mărit. Atunci una dintre soluții este și o cotă de vânătoare mai mare”, a mai spus șeful DAJ Hunedoara.

    Nemulțumirile nu sunt însă numai din partea fermierilor. Agrointeligența –  AGROINTEL.RO a primit un mesaj din partea unui administrator de fonduri de vânătoare care dezvăluie de ce cotele de recoltă la mistreț nu pot fi realizate…peste noapte. ”Cotele de recoltă la mistreț nu pot fi realizate atâta timp cât legislația în vigoare interzice, pe de o parte vânarea mistrețului pe timp de noapte cu lanternă și pe de altă parte vânarea mistrețului pe timp de noapte prin mijloace de ochire pe timp de noapte, aceasta în condițiile în care mistrețul este o specie NOCTURNĂ 95%”, ne-a explicat vânătoru Cristian Chismorie.

    Vânătorii refuză să stea la până pe timpul nopții

    ”Credeți-mă că am în gestiune 6 fonduri de vânătoare, iar vânătorii refuză efectiv să mai stea la pândă la mistreț după apus deoarece și ei, la rândul lor, sunt vânați de cei de la serviciul arme care trebuie să își facă “targetul de dosare “. Dacă vânătorii sunt prinși de cei de la serviciul arme cu cu lanternă pe pușcă sau alte mijloace de ochire pe timp de noapte (nightvision sau termal), acestia pe lângă faptul că rămân fără puști, au și un dosar penal cu care se pot lăuda„, ne- explicat care este situația Cristian Chismorie.

    Vânătoare la lumina lunii

    Din situația expusă, vânătorii par să se confrunte cu o misiune imposibilă: le este permisă vânătoarea mistreților pe timp de noapte, însă cu condiția de a nu se aprinde nici măcar o lanternă. Singura lumină pe care vânătorii o pot folosi este…lumina lunii. ”În condițiile astea, nu prea găsești vânători care să riște să se împuște între ei la lumina lunii de dragul pestei porcine„, recunoaște administratorul fondurilor de vânătoare.

    ”În aceste condiții și cu astfel de legislație, vânătorii nu au cum să vă ajute să reduceți numărul de mistreti de urgentă în vederea stopării pestei porcine, deoarece vânătoare pe timp de noapte – cu lanterna, nightvision sau termalul, reprezintă infracțiune iar vânătorii știu acest lucru. Atâta timp cât nu modificați legea pentru ca mistrețul să poată fi împușcat pe timp de noapte cu mijloace de ochire pe timp de noapte – pentru că acesta e nocturn, stoparea pestei porcine prin reducerea de urgență a numărului de mistreti va rămâne o utopie”, subliniază, în încheiere, cititorul Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații