• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dublu necaz pentru micii crescători: Și cu porcii morți, și amendați cu 350 de lei!

    Ramona Dascălu -

    Necaz după necaz pentru un crescător de porci din comuna Daia, județul Giurgiu! După ce unul dintre cei trei porci pe care îi avea în gospodărie i-a murit, medicul veterinar venit din partea DSV-ului să-i ia probă animalului mort pentru a vedea dacă era sau nu bolnav de pestă porcină, i-a transmis că nu va putea primi despăgubiri pe motiv că porcul nu era crotaliat. Mai mult decât atât, crescătorul a fost și amendat cu suma de 350 de lei pentru că nu avea animalele crotaliate.

    Citiți și: Un crescător stă de două zile cu porcul mort în curte: ”Am anunțat autoritățile, nu vine nimeni!”

    Despăgubirile pentru porcii morți de pestă se pare că se dau pe ochi frumoși în județul Giugiu. Crescătorul Nicu Ciumber reclamă faptul că nu va fi despăgubit pentru porcul care i-a murit în gospodărie pe motiv că nu era crotaliat.

    „Ne-a zis că nu o să primim niciun ban pentru că porcul mort nu era crotaliat. Mai avem doi și i-am zis ca măcar pe ăia să-i crotalieze, dar nu a vrut. Ne-a mai și amendat cu 350 de lei pentru că nu avea crotalii. În comuna vecină Oinacu s-a procedat altfel, acolo oamenilor care nu aveau crotalii la porci li s-au crotaliat porcii bolnavi și li s-a spus că vor fi despăgubiți. La noi nu a vrut medicul de la DSV”, a declarat Nicu Ciumber pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Mama gospodarului a depus desizare la Ministerul Agriculturii

    Am stat de vorbă și cu mama lui Nicu, Mihaiela Ciumber care ne-a spus că nu a putut sta liniștită după ceea ce i s-a întâmplat și că s-a dus să-și caute dreptatea la București.

    „Am fost la domnul ministru Daea la București. Nu l-am găsit pe dânsul, dar am stat de vorbă cu un consilier, i-am povestit ce ni s-a întâmplat, că medicul veterinar care a venit la noi să constate în loc să ne despăgubească pentru porcul mort, ne-a amendat că nu avea crotalii, că cică s-a schimbat legea. Mi-a înregistrat plângerea și a spus că o să mă sune cineva”, a declarat Mihaiela Ciumber pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    După cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris ieri, porcul familiei Ciumber ar fi murit sâmbătă, dar pe toată durata weekendului nu s-a obosit nimeni să meargă în gospodăria lor ca să-i scape de animalul mort. Abia luni – 26 august, în cursul după-amiezii, la două zile după ce animalul murise, la locuința acestora s-a prezentat medicul veterinar arondat de la DSV pentru a lua probe și primarul din Daia pentru a ridica leșul.

    Din păcate însă, crescătorul din Daia se pare că nu a beneficiat de bunăvoința autorităților, care i-au pus bețe în roate și l-au mai scos și bun de plată.

    Agrointeligența reamintește că ministrul Petre Daea îi asigura anul trecut pe toți crescătorii de porci, cu animale crotaliate sau necrotaliate, că vor fi despăgubiți.

    „Toţi porcii din industrie, din complexe, sunt crotaliaţi şi identificaţi, cetăţeanul de animale are obligaţia să anunţe medicul veterinar. (…) Toţi oamenii (vor primi despăgubiri pentru porcii ucişi -n.r.) pentru că îi crotaliem. Pentru că este o situaţie deosebită, nu trebuie să introducem panica între oameni”, declara Daea în luna septembrie a anului trecut, potrivit Adevarul.ro.

    Ministrul Daea mai preciza anul trecut în luna septembrie că porcii care urmează să fie omorâţi în zonele de focar vor fi mai întâi crotaliaţi şi apoi ucişi: „Dacă tot vrem soluţii rapide şi de criză, iată că aceasta este o măsură pentru a stopa mişcarea efectivelor de animale”.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till