• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâul cel mai bun, pariul Rodbun: Antonius și Asuncion din gama GENETICA PREMIUM, două soiuri de panificație cu randament excelent

    agrointeligenta.ro -

    În ultimul deceniu, tinerii întreprinzători de la Rodbun, companie cu capital integral românesc și cu peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri, și-au concentrat eforturile către construirea unei oferte de sămânță de cultură al cărei cuvânt de ordine este „calitatea”. Așa a apărut gama „Genetica Premium”.

    Genetica Premium: calitate testată, fermieri fideli gamei

    „Genetica Premium” înseamnă o selecție a celor mai competitive soiuri de păioase din Europa, testate pe cele zece mii de hectare cultivate de Rodbun în fermele proprii. „Am încheiat parteneriate cu cele mai puternice stațiuni de cercetare și dezvoltare din domeniul agri din Europa. Am testat produsele pe care aceștia ni le-au recomandat, iar în urma rezultatelor obținute, am selectat cele mai bune soiuri și le-am pus la dispoziția fermierilor români. Soiurile au fost testate pe parcursul mai multor campanii agricole, în fermele noastre situate n 10 zone diferite ale țării, pentru a obține informații relevante despre comportamentul acestora la tipurile de sol și climă din România. Procesarea semințelor se realizează într-una dintre cele mai moderne stații de condiționare din țară. Semințele obținute în urma condiționării sunt ambalate în saci de hârtie multistrat pentru a menține indicii de calitate superioară”, povestește d-l inginer George Aldescu, cel mai experimentat specialist agronom al Rodbun. Potrivit acestuia, calitatea superioară a produselor „Genetica Premium” a fidelizat sute de fermieri, mulți dintre ei alegând această marcă pentru toate tipurile de cultură.

    Dintre soiurile de grâu „Genetica Premium”, Antonius, Asuncion și Antille oferă o calitate foarte bună la un preț imbatabil.

    Grâul Antonius – victorios pe ploaia de la Cluj

    Antonius este campionul gamei. Are o precocitate tardivă, o talie înaltă a plantei și o rezistență la iernat, secetă și cădere foarte mare. Producția medie la hectar obținută de fermierii parteneri ai Rodbun care au ales să cultive Antonius depășește 6,7 tone. Calitățile de panificație ale lui Antonius sunt excelente: gluten – peste 31 și conținut ridicat de proteină. Norma de semănat este de 300-350 de boabe germinabile per metru pătrat, iar doza recomandată, de 160-180 de kilograme la hectar. Poate fi cultivat, fără probleme, pe toate tipurile de sol din România.

    Fermierul clujean Cristian Tușa din comuna Suatu, situată în zona pretabilă la păioase a județului, cultivă Antonius oferit de Rodbun din anul 2014. „Antonius e cel mai bun, vă spun cu mâna pe inimă. Și știu ce spun, pentru că sunt de meserie: tehnician agronom, cu ani buni vechime la IAS Apahida. Are o calitate și o rezistență ieșite din comun. Am încercat și cu altele, dar am rămas cu Antonius. Pun 100 de hectare. Păi, uitați, numa’ anul ăsta la cât a plouat la noi în aprilie, 300 de litri pe metru pătrat, la o medie anuală de 600, și tot m-am dus cu producția spre cinci tone. În anii cu vreme bună, am făcut șapte, fără probleme, cu trei fertilizări și două ierbicidări…”, spune fermierul partener Rodbun.

    Soiul de grâu Asuncion surprinde prin productivitate în Teleorman

    Asuncion este un soi de grâu semi-timpuriu, cu o talie a plantei medie-joasă și spicul aristat. Are o rezistență bună la secetă și excelentă la cădere. Ca și Antonius, poate fi cultivat în toată țara, cu o productivitate medie la hectar ceva mai mare, de peste 7,1 tone. Calitățile sale de panificație prevăd un conținut de gluten de 28 și, de proteină, de peste 12. Norma de semănat prevede 400-450 de boabe pe metrul pătrat și o doză recomandată de 200-220 de kilograme la hectar.

    Florea Tecu din Crângeni (Teleorman) s-a apucat de agricultură imediat după 1989. Astăzi, cultivă 250 de hectare, dintre care 50 sunt semănate cu grâu Asuncion din gama Genetica Premium, de la Rodbun. „Este un soi foarte productiv. De exemplu, anul trecut, un an extrem de ploios la noi, am scos 6,5 tone la hectar. Credeți-mă că nici măcar nu mi-a trecut prin cap să ajung la o asemenea producție. O să pun și anul ăsta, și la anul, mai ales că are un preț foarte bun pentru productivitatea lui”, spune Florea Tecu.

    Rodbun și fermierii, o relație PREMIUM

    Florea Tecu și Cristian Tușa sunt doi fermieri din colțuri opuse ale României, cu specific agricol diferit, Teleorman și Cluj. Au însă un punct comun: parteneriatul cu Rodbun, de care sunt foarte mulțumiți și pe care vor să-l continue pe termen nelimitat. „Sunt oameni serioși și corecți, care ne ajută mereu cu sfaturi. Cu Viorel (Mușat – agentul de vânzări Rodbun), beau cafeaua în fiecare zi la 8,30 în cafeneaua din Roșiori și vorbim numai de agricultură și de ceea ce avem de făcut. Noi zicem că aia e ședința de dimineață. Suntem prieteni, ce să mai…”, povestește Florea Tecu.

    La Cluj, lucrurile stau la fel. „Relația cu Rodbun? Musai să continue… Uitați, eu am două fete care au terminat Dreptul. Una dintre ele, cea mică, are 27 de ani. Ea va prelua ferma, că a prins-o microbul, cum se spune… Deja lucră cu mine, aici. Și i-am zis: tu nu o să duci mai departe numa’ ferma, o să duci și legătura cu  Rodbun. Ei sunt alături de noi, la bine și la greu”, spune și Cristian Tușa.

    „Cheia dezvoltării Rodbun stă în relația noastră cu fermierii. Ei nu sunt doar clienții noștri, ci și oamenii cu care împărtășim același mod de viață, bucuriile și necazurile. Noi vindem și sămânță de cultură premium, dar construim și relații premium cu fermierii”, explică directorul comercial al Rodbun, Octavian Petrescu, atașamentul fermierilor față de compania românească.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor