• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TERRACALCO, amendamentul de sol care crește producțiile la hectar

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    După cum v-am obişnuit, la noi, la Carmeuse Agricultură, fermierii sunt cei care vorbesc. Ne lăudă produsele dar ne şi ceartă dacă nu suntem în fermele lor când e nevoie de noi.

    Astfel că mai bine îi lăsăm pe ei să ne spună ce au văzut după utilizarea TerraCalco®, apoi vom încerca să facem o paralelă din punct de vedere ştiinţific.

    Aşadar, suntem la ferma Topagrar, din Satu Mare, unde se lucrează aproximativ 3.000 ha. Discutăm cu şeful de fermă, inginerul Vasile Budai, un agronom profesionist şi utilizator de TerraCalco®. Anul trecut a aplicat prima dată pe 170 ha, în doză de 800 kg/ha TerraCalco® 95. A aplicat la rapiță, cu 5 zile înainte de semănat, după care a încorporat imediat prin discuire: “Terenul pe care am aplicat se lucra foarte greu, necesita multiple treceri, era un sol unde aveam băltiri şi nu aveam producţii bune. Am ales TerraCalco® datorită puterii de neutralizare superioare şi uşurinţei la manipulare şi distribuire. Ce am observat? Simplu, plante frumoase şi viguroase, cum se pot vedea şi în poză, tulpini groase. Ce mai, în condiţiile climatice ale anului ăsta, o medie de 3,5 to/ha rapiță. S-a observat şi o diferenţă de producţie pe sola unde am aplicat TerraCalco®, undeva la 250 kg/ha, ceea ce nu e rău deloc. De asemenea, structura solului s-a îmbunătăţit. Pentru rapița de acum, am pregătit alte 200 to TerraCalco®!”

    Apoi am mers la Ferma Tagu Roşu, să discutăm cu un fermier deschis, un profesionist în business, domnul Kovacs Eden.

    Domnul inginer este deja în al treilea an de când foloseşte TerraCalco® 95: “Noi aici avem un podzol albicios, atât de greu de lucrat unde băltirile sunt frecvente. Totuşi de când folosim TerraCalco®, vedem din ce în ce mai rar băltiri, şi alea pe suprafeţe mici. Chiar în condiţiile acestui an, nu avem băltiri ca de obicei. Cu TerraCalco® am rezolvat situaţia care nu am putut-o rezolva cu amendamentele clasice.”

    La întrebarea noastră, unde se văd efectele TerraCalco®, fermierul ne-a răspuns: atât în caracteristicile fizice ale solului, adică se lucrează mai uşor, este mai afânat, plantele se dezvoltă altfel, cultura o vezi evoluând altfel; de asemenea, am un spor de producţie de 15-20% depinde de cultură, pe suprafeţele unde am utilizat TerraCalco®. Sunt mulţumit şi recomand acest produs tututor fermierilor care vor să facă producţie şi care sunt conştienţi că de la sol nu poţi doar să iei, ci trebuie să îi şi dai!”.

    Am fost apoi în Olt la domnul Iliescu, de la SC Quatro Club Select SRL, printre primii fermieri care au folosit TerraCalco®.

    „Folosim în fiecare an o doză de 500 kg/ha/an TerraCalco® 95 la culturile prășitoare. Revenim pe aceeaşi parcelă la fiecare 3 ani. Am început să folosim pentru prima dată în 2014, iar de atunci folosim an de an. Am văzut rezultate bune în primul an, cu rezultate mult îmbunătăţite în al doilea an de folosinţă. De când am început să folosesc, am observat că s-au redus considerabil băltirile pe suprafeţele tratate. Am mai folosit o doză de 1200 kg/ha pe o suprafaţă de 10 ha cultivate cu pepeni verzi, unde aveam înainte un procent de băltire foarte mare, iar rezultatele au fost foarte bune. Am constatat un spor de producţie de 400 kg/ha floarea-soarelui la doză de 500 kg/ha Terracalco 95 şi un spor de producţie de 800-1.000 kg/ha mazăre la o doză de 1.000 kg/ha TerraCalco® 95. În ferma noastră, administrarea TerraCalco® 95 se face înainte de lucrarea de arat”, a spus fermierul din Olt.

    Apoi am ajuns în Argeş, la domnul inginer Ion Enache, de la SC Agro Loena SRL, care lucrează 1.200 de hectare.

    Diferenţele pe care le-am observat au fost evidente, în sensul că au crescut producţiile, toleranţa la secetă a crescut, s-au redus băltirile, iar anul care urmează se lucrează mai uşor terenul„, este de părere argeșeanul.

    Un fermier respectabil în zona de sud a ţării, care lucrează 1.600 de hectare, și care este totodată şi Preşedintele Cooperativei Fermierilor Oltenia Cereal Nord, inginerul Agronom Mihai Nicola ne-a spus: „Am observat o îmbunătăţire vizibilă a însuşirilor fizico-chimice ale solului. Prin administrare se produce o mai bună aerare a solului, creşte permeabilitatea solului, diminuându-se băltirile pe suprafeţele tratate. Toate aceste aspecte duc la creşterea producţiilor şi la o mai bună calitate a producţiilor recoltate. Rezultate bune se observă la răpită şi la porumb. Am observat un spor de producţie 300-400 kg/ha răpită pe solele tratate cu TerraCalco® 95. Voi lua în continuare acest produs, pentru ameliorarea solului fermei noastre.”

    La Văleni, fermierul Sorin Grigore, un fan declarat al produsului TerraCalco®, ne-a mărturisit că dumnealui, faţă de vecini, a înregistrat diferenţe de producţie la floarea-soarelui de 500-1.000 kg/ha!

    De asemenea, la Agrodia, domnul inginer agronom Dan Rogojinaru, ne-a declarat că a înregistrat un spor de producţie de 900-1.000kg/ha grâu la 900kg TerraCalco® 95 administrate.

    Iar domnul Marius Suna din Teleorman, despre care vă vorbeam în articolul trecut, a înregistrat o producţie de 3.500 kg/ha utilizând TerraCalco®!

    “L-am folosit pentru cultura de floarea soarelui. Am aplicat în primăvară. L-am aplicat pe arătură şi l-am încorporat cu discul. Asta este cultura – masă vegetativă foarte multă, foarte puţine frunze uscate, bobul plin”, a spus acesta.

    E important de reţinut că acolo unde s-a aplicat TerraCalco® , fiecare fermier a observat ceva. O îmbunătăţire a proprietăţilor fizice ale solului, făcând solul mai afânat. Astfel plantele au valorificat un volum mai mare de sol şi s-au dezvoltat corespunzător. De asemenea, fermierii ne semnalează la unison, că nu mai au băltiri accentuate ca în trecut, cu toate că au avut precipitaţii mai multe/interval de timp relativ scurt.

    Cum spundea şi domnul Kovacs, trebuie să preţuim mai mult solul pe care îl lucrăm. Când devine greu de lucrat, tasat (din cauza progresului tehnic prin înnoirea parcului de utilaje) începem să avem probleme cu băltirile, cu mărunţirea ineficientă, cu viermii sârmă şi chiar, prin vetre de băltire, creând microclimate specifice dezvoltării fungilor ce provoacă infecţii plantelor de cultură.  Vedem că plantele nu cresc şi nu se dezvoltă corespunzător, deşi am aplicat îngrăşăminte suficiente.

    Trebuie să gândim să îi oferim solului tot ceea ce are el nevoie. Trebuie să îl menţinem la un pH neutru, deoarece aici şi doar aici, elementele nutritive sunt puse la dispoziţia plantelor în formă asimilabilă, pe când cele nocive (Al, Mn, Hg, Cd, Pb) rămân în formă neasimilabilă. Doar într-un sol cu pH neutru viaţa microbiană este maxim dezvoltată (bacterii şi fungi – N.C. Brady ,R.R Weil – The nature and soil properties, USA 2008) că şi toate celalte procese din acest complex coloidal, sunt la optim. De asemenea, microorganismele din sol se reînnoiesc de 2-3 ori/lună influenţând regimul substanţelor nutritive din sol (cercet dr. ing Victor Vatamanu). Astfel că, dacă îi oferim un mediu propice (un pH neutru sau cât mai aproape) aici se vor dezvolta bacterii şi microfungi capabile să pună la dispoziţie în formă asimilabilă toate substanţele nutritive necesare plantelor.

    De asemenea, să nu neglijăm partea financiară, în care se fac ample economii din doză de îngrăşământ aplicată şi folosită efectiv, din consumul de combustibil mult diminuat, din uzura organelor de maşini, din producţii mai ridicate şi de o calitate mai bună.

    Pentru detalii suplimentare, contactaţi-ne:

    Dr. Ing. Bogdan COSTEA
    Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova
    M:+40.757 929 157
    agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agriculture.com/ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol