• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele 13 minute care i-au distrus fermierului Dan Loagăr toată munca

    agrointeligenta.ro -

    La finele lunii iulie, împreună cu un grup de jurnaliști, vizitam pentru a doua oară ferma de legume a familiei Loagăr. În toiul verii, fermierul Dan Loagăr era mândru de cultura sa de legume: roșii, ardei, castraveți, dar și de pepenii pe care tocmai începuse să îi livreze către Lidl, împreună cu celelalte recolte. Am aflat cu tristețe că după vizita la fermă, o furtună a venit și i-a luat legumicultorului toată munca.

    Citiți și: Dan Loagăr, fermierul care reînvie roșia românească la Scânteia

    Pe data de 3 august, la Scânteia, în județul Ialomița, o furtună năprasnică a distrus tot ce se afla pe câmp. Mereu optimist, dar fire discretă și străin de obiceiul de a se plânge de necazurile sale, Dan Loagăr s-a văzut neputincios în fața dezastrului care i-a luat toată munca în numai 13 minute.

    Dan Loagăr este printre puținii mari legumicultori din România care mai cultivă soiuri românești de roșii

    ”Pe data de 3 august, sâmbătă, la ora 17.02 a început și la 17.15 s-a terminat. În 13 minute s-a distrus totul„, ne-a declarat fermierul din Scânteia.

    Culturile au fost compromise total pe cele 45 de hectare de legume aflate în administrarea Technoplant Farm LGR: ”S-a distrus tot. La o săptămână după ce am avut evenimentul în fermă, a fost o furtună cu grindină și s-a distrus tot. Și roșii, și ardei, și castraveți, și pepeni. S-au distrus și solariile, nimic n-am putut salva după furtuna cu grindină”.

    Forța furtunii: tractorul din câmp, găsit în localitatea vecină

    Forța vijeliei a fost așa de mare că tractorul folosit pentru recoltarea castraveților a fost luat și purtat la 400-500 de metri distanță, pe terenurile din localitatea învecinată.

    ”În momentul acesta nu mai livrăm nimic la niciun supermarket. Am trimis mail, poze, le-am spus ce s-a întâmplat și au înțeles. S-au orientat către alți fermieri”, ne-a spus Dan Loagăr, care avea contract prin care livra legumele și pepenii către Lidl. Potrivit fermierului, cei de la supermarketuri sunt înțelegători cu fermierii și nu impun clauze de sancționare a producătorilor, înțelegând că nu este vina acestora când producția este compromisă din cauze naturale.

    Pierderi uriașe, autorități indiferente

    Pierderile legumicultorului din Scânteia sunt uriașe, iar faptul că el este unul dintre cei mai mari producători din Ialomița nu pare să conteze pentru autoritățile care nu mișcă un deget pentru a-l ajuta. ” Ce despăgubiri? Nici măcar cei de la Direcția Agricolă – care înainte făceau comisii, constatare…acum am înțeles că nici comisii nu se mai fac, doar pe inundații. Pentru ce am avut noi nu se mai fac constatări. Doar pentru contabilitate fac eu – că vine un control, vede că am băgat bani, dar unde-i producția. Producția s-a dus, a zburat”, este supărarea fermierului.

    În acest an, Dan Loagăr nu a avut nici asigurare. De fapt, de când a pățit ceva similar acum 4 ani, nu a mai încheiat polițe întrucât și când a avut asigurare, despăgubirile au fost infime în raport cu pierderile: ”Îmi asum, nu am avut culturile asigurate. Acum 4 ani când, ca acum, la șosea mi s-a distrus totul pe 70 de hectare, cei de la asigurări nu mi-au dat mare lucru și de atunci nu am mai asigurat nimic”.

    Cu speranța că nu e totul pierdut…

    Tăria caracterului – poate trăsătura de bază a oricărui fermier român, îl fac pe Dan Loagăr să nu renunțe chiar acum, când trebuie să o ia din nou de la zero. S-a mobilizat și, cu tratamente, încearcă să readucă la viață plantele puse la pământ de furtună. Speră ca măcar în toamnă să mai aibă o producție pe care să o valorifice. ”Acum încercăm să vedem…Am făcut niște tratamente, să lăstărească din nou, vedem dacă mai salvăm ceva. (…) Ardeii sunt o cultură care lăstărește din nou, am speranțe ca spre sfârșitul lui septembrie, octombrie, să mai scot ceva din ei. Solariile au fost puse la pământ. A fost foarte rău”, ne-a mai mărturisit fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!