• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cele 13 minute care i-au distrus fermierului Dan Loagăr toată munca

  agrointeligenta.ro -

  La finele lunii iulie, împreună cu un grup de jurnaliști, vizitam pentru a doua oară ferma de legume a familiei Loagăr. În toiul verii, fermierul Dan Loagăr era mândru de cultura sa de legume: roșii, ardei, castraveți, dar și de pepenii pe care tocmai începuse să îi livreze către Lidl, împreună cu celelalte recolte. Am aflat cu tristețe că după vizita la fermă, o furtună a venit și i-a luat legumicultorului toată munca.

  Citiți și: Dan Loagăr, fermierul care reînvie roșia românească la Scânteia

  Pe data de 3 august, la Scânteia, în județul Ialomița, o furtună năprasnică a distrus tot ce se afla pe câmp. Mereu optimist, dar fire discretă și străin de obiceiul de a se plânge de necazurile sale, Dan Loagăr s-a văzut neputincios în fața dezastrului care i-a luat toată munca în numai 13 minute.

  Dan Loagăr este printre puținii mari legumicultori din România care mai cultivă soiuri românești de roșii

  ”Pe data de 3 august, sâmbătă, la ora 17.02 a început și la 17.15 s-a terminat. În 13 minute s-a distrus totul„, ne-a declarat fermierul din Scânteia.

  Culturile au fost compromise total pe cele 45 de hectare de legume aflate în administrarea Technoplant Farm LGR: ”S-a distrus tot. La o săptămână după ce am avut evenimentul în fermă, a fost o furtună cu grindină și s-a distrus tot. Și roșii, și ardei, și castraveți, și pepeni. S-au distrus și solariile, nimic n-am putut salva după furtuna cu grindină”.

  Forța furtunii: tractorul din câmp, găsit în localitatea vecină

  Forța vijeliei a fost așa de mare că tractorul folosit pentru recoltarea castraveților a fost luat și purtat la 400-500 de metri distanță, pe terenurile din localitatea învecinată.

  ”În momentul acesta nu mai livrăm nimic la niciun supermarket. Am trimis mail, poze, le-am spus ce s-a întâmplat și au înțeles. S-au orientat către alți fermieri”, ne-a spus Dan Loagăr, care avea contract prin care livra legumele și pepenii către Lidl. Potrivit fermierului, cei de la supermarketuri sunt înțelegători cu fermierii și nu impun clauze de sancționare a producătorilor, înțelegând că nu este vina acestora când producția este compromisă din cauze naturale.

  Pierderi uriașe, autorități indiferente

  Pierderile legumicultorului din Scânteia sunt uriașe, iar faptul că el este unul dintre cei mai mari producători din Ialomița nu pare să conteze pentru autoritățile care nu mișcă un deget pentru a-l ajuta. ” Ce despăgubiri? Nici măcar cei de la Direcția Agricolă – care înainte făceau comisii, constatare…acum am înțeles că nici comisii nu se mai fac, doar pe inundații. Pentru ce am avut noi nu se mai fac constatări. Doar pentru contabilitate fac eu – că vine un control, vede că am băgat bani, dar unde-i producția. Producția s-a dus, a zburat”, este supărarea fermierului.

  În acest an, Dan Loagăr nu a avut nici asigurare. De fapt, de când a pățit ceva similar acum 4 ani, nu a mai încheiat polițe întrucât și când a avut asigurare, despăgubirile au fost infime în raport cu pierderile: ”Îmi asum, nu am avut culturile asigurate. Acum 4 ani când, ca acum, la șosea mi s-a distrus totul pe 70 de hectare, cei de la asigurări nu mi-au dat mare lucru și de atunci nu am mai asigurat nimic”.

  Cu speranța că nu e totul pierdut…

  Tăria caracterului – poate trăsătura de bază a oricărui fermier român, îl fac pe Dan Loagăr să nu renunțe chiar acum, când trebuie să o ia din nou de la zero. S-a mobilizat și, cu tratamente, încearcă să readucă la viață plantele puse la pământ de furtună. Speră ca măcar în toamnă să mai aibă o producție pe care să o valorifice. ”Acum încercăm să vedem…Am făcut niște tratamente, să lăstărească din nou, vedem dacă mai salvăm ceva. (…) Ardeii sunt o cultură care lăstărește din nou, am speranțe ca spre sfârșitul lui septembrie, octombrie, să mai scot ceva din ei. Solariile au fost puse la pământ. A fost foarte rău”, ne-a mai mărturisit fermierul.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noul coronavirus poate ataca vacile, oile sau găinile? Răspuns oficial primit de la Bruxelles! Ghid subvenții APIA: 31 ianuarie – termen limită pentru plata sprijinului cuplat! APIA: Cine sunt fermierii obligați să dea înapoi banii din subvențiile încasate!

  Ultimele știri

  Angajații unei stațiuni, atacați cu furcile de mai mulți indivizi care au intrat ilegal pe terenurile statului Un bărbat de 71 de ani a pus pe fugă hoții veniți să îi fure sacii de porumb din magazie! Subvenții APIA: Fermierii tăiați de la plată dacă nu prezintă acest document!