Târgul de berbeci de la Hațeg nu se va ține nici în acest an
Ramona Dascălu -Târgul de berbeci de la Hațeg, din județul Hunedoara, nu se ține nici în acest an. După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost contactată de mai mulți crescători de ovine care doreau să afle dacă va fi sau nu organizat târgul de la Hațeg, pentru ca fermierii să nu bată drumul degeaba până acolo, am luat legătura cu Pavel Iovăneasa, președinte al Asociației Zonale a Crescătorilor de Ovine Retezatul Hațeg și organizator al expoziției de mioare și berbeci. Liderul din sectorul de creștere a ovinelor ne-a declarat că, din cauza pestei porcine africane, târgul de berbeci de la Hațeg va fi închis și anul acesta.
„Nu se va ține târgul din cauza pestei porcine. Noi anul ăsta avem focar de pestă pe Valea Jiului, deci cam la o distanță de vreo 70 de kilometri față de Hațeg. Nici anul trecut nu s-a ținut târgul deși anul trecut nu am avut focar de pestă la noi în județ, erau focare în județele limitrofe numai„, ne-a declarat oierul Pavel Iovăneasa.
Acesta a spus că în acest an nici măcar nu a mai încercat să discute cu autoritățile despre posibilitatea organizării acestui târg întrucât anul trecut a făcut toate demersurile necesare dar fără niciun câștig de cauză.
„Anul acesta nu am mai făcut nicio cerere către autorități pentru că anul trecut ne-am zbătut ca să putem organiza târgul și degeaba. Am discutat cu autoritățile, nu primisem acceptul lor, dar am zis totuși că, dacă nu ne încurcă, organizăm, și cu două zile înainte de târg s-au constituit filtre, la toate intrările spre Hațeg, filtre formate dintr-un jandarm, un doctor veterinar și polițist. Am fost păziți ca ultimii hoți, erau controlate mașinile la fel cum sunt controlate când evadează câte un pușcăriaș. Și anul acesta am renunțat să mai facem ceva, la ce folos după ce s-a întâmplat anul trecut?„, se întreabă Pavel Iovăneasa.
Oierul ne-a dezvăluit că fără existența acestor târguri, vânzarea și cumpărarea de berbeci și mioare implică multă umblătură: „Se simte foarte mult lipsa acestor târguri. Una e când ții animalul acasă și vine cumpărătorul, care după aceea se duce la altul la nu știu câți kilometri și toată ziua umblă până să ia o decizie. În târg, animalele erau unele lângă altele, se putea face imediat o comparație și a animalului și a prețului și astfel omul se hotăra mult mai repede„.
Până la apariția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul României, târgul de berbeci de la Hațeg se organiza an de an pe data de 5 septembrie, la ieșire din localitatea Hațeg spre Caransebeș.