• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierul Dan Petrescu își vinde 200 de oi din turmă

    Ramona Dascălu -

    Dan Petrescu, președinte și membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor, a pus în vânzare 200 de oi. Potrivit acestuia, sunt mai multe motive pentru care vrea să renunțe la mioarele sale, printre care lipsa oamenilor care să ajute la animale, prețul mic al cărnii de oaie, precum și lipsa profitului.

    Oierul argeșean Dan Petrescu ne-a declarat că în fiecare an renunță la câteva sute de oi din efectivul său de animale pentru că de la an la an își dă seama că nu se mai alege cu nimic de pe urma creșterii acestora: „Am băgat 200 de oi la vânzare din cauza vremurilor grele în care trăim. Dacă nu mai avem niciun fel de câștig pentru ce să le mai ținem? Le împuținăm de la an la an până s-or termina de tot. O să mai rămân cu vreo 800 de oi”.

    Mioarele pe care Dan Petrescu le-a pus în vânzare sunt oi țurcane, tinere, grase și gata montate. Oierul cere pe o oaie între 200 și 250 de lei.

    „Eu oi reformă nu mai am. Toate sunt oi țurcane de 2-4 miei. Sunt montate deja oile, numai cu berbeci de Hațeg sunt montate. Am băgat berbecii în ele la 1 august. Le dau cu 250 de lei, dar sunt dispus să le dau și cu  și cu 200 de lei. Eu la ora actuală am oi de 70 de kilograme, că dacă n-am mai plecat la munte și mai ales că anul ăsta a fost timpul bun, le-a ajutat. Sunt oi grase, oi bune. Mai ales că eu am făcut selecție în fiecare an, de la 2800, câte aveam acum doi ani când am pierdut muntele, acum am rămas la 1.000 de oi”, a declarat președintele APC pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Unul dintre motivele pentru care Dan Petrescu s-a hotărât să-și vândă oile este prețul mic cu care se vinde carne de miel și de oaie în România, preț care îi face pe ciobani să iasă în pierdere.

    „Nu mai avem ce le face, nu sunt oameni, prețurile sunt așa cum sunt, furajele sunt așa cum sunt, nu se știe ce va urma. Nu vedeți unde s-a ajuns? Mielul e iar 5-6 lei, pe oaie îți dă 3 lei pe kilogram. Este o bătaie de joc. Pentru ce să le mai ținem? Am făcut un calcul și după părerea mea oaia e pe pierdere cu cel puțin 30%”, susține Dan Petrescu.

    Acesta dezvăluie că nu este nici pe departe singurul care a luat hotărârea să-și împuțineze turma de oi: „Sunt mulți care vând oi, din toată țara vând. E perioada în care se vând oile, că toată lumea a așteptat să treacă controlul, au trecut cele 100 de zile și toți vând acum. Peste tot pe cine întrebi toată lumea vinde oi. Cei care cumpără cu acte în regulă nu dau mai mult de 3 lei pe kilogram. Cât să aibă o oaie? 50-60 de kilograme, mai ales cele de la munte sunt ușoare, nu sunt ca cele de câmp. Dacă are oaia 50 de kilograme iei un milion și jumătate pe oaie. Am ajuns de râs”.

    Președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor crede că cei care se gândesc să cumpere oi în acest moment sunt aceia care le cresc numai pentru subvenții și în niciun caz crescători de oi adevărați.

    „Nu știu pe cineva care să cumpere oi ca să-și măreasca turma, toți vor să vândă. Cei care cumpără sunt cei care vor să le țină numai pentru subvenții pentru pășuni și cărora le mai pică din ale lor și deasta cumpără, pentru număr. Și mai sunt interesați cei care taie și sacrifică la negru. Deci, în momentul ăsta e 3 lei carnea de oaie în viu și 5-6 lei mielul. Știu că la negru se taie la greu și cred că tot pe piața internă ajunge carnea că în altă parte nu are unde”, consideră oierul Dan Petrescu.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”