Creșterea animalelorŞtiri agricole

Se prelungește termenul pentru subvenția cerută de oieri

Foto: libertatea.ro

Termen prelungit pentru oieri! Ministerul Agriculturii mai dă o șansă crescătorilor de ovine care nu au reușit să depună documentele pentru ajutorul de minimis pentru lână și prelungește termenul limită până la data de 21 octombrie inclusiv. Ciobanii aveau data limită la 30 septembrie până să intervină schimbarea propusă de minister.

Potrivit unui proiect de act normativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii, se reglementează prelungirea perioadei de cerere pentru anul 2019, până la data de 21 octombrie 2019, inclusiv. Mai mult, până la data de 1 noiembrie 2019 inclusiv, solicitanţii înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii şi verificaţi potrivit prevederilor alin. (1) au obligaţia să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute.

Datele Ministerului Agriculturii arată că în România se poate colecta, anual, o cantitate de aproximativ de 36.000 de tone lână de la un efectiv de circa 14 milioane capete ovine.

Reamintim că în Ședința Guvernului din 24 iulie a fost aprobată o Hotarâre care modifică și completează HG nr.500/2017 privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

Prin actul normativ se reglementează valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru anul 2019, reprezentând ajutor de minimis, aceasta crescând de la 1 leu până la maximum 2 lei/kg lână comercializată.

Acordarea schemei de minimis vizează menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor și conduce la diversificarea producțiilor obținute în acest sector, prin valorificarea lânii.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 30.000 mii lei, prevăzute hotărârea de Guvern, se asigură din bugetul repartizat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație, cu încadrarea în bugetul aprobat Direcțiilor pentru agricultură județene şi a municipiului București pe anul 2019.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!