Legume care se seamănă sau se plantează în luna septembrie
agrointeligenta.ro -Mai multe legume se pot semăna sau cultiva în luna septembrie, o parte dintre ele dând producții abia anul viitor. Prima lună de toamnă vine și cu o lucrare suplimentară în grădină: acum se recoltează și se pregătesc semințele de la soiurile pe care le-ați avut cultivate și pe care doriți să le păstrați în cultură.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă care sunt legumele pe care le puteți semăna sau planta în luna septembrie. De precizat că printre legumele care se pot cultiva toamna, unele mai rezistente care pot fi plantate direct în grădină sau câmp dar și altele mai pretențioase la frig astfel că au nevoie de protecția unui spațiu închis și chiar încălzit!
Legume care se seamănă sau se plantează în septembrie: Ceapa și usturoiul verde
Cele mai importante legume care se pot semăna în luna septembrie sunt ceapa verde și usturoiul verde. Când puneți aceste culturi în grădină, aveți grijă să țineți cont de câteva recomandări importante de tehnologie.
Ceapa și usturoiul verde se plantează toamna în șanturi, la distanțe mici unul față de celălalt, de aproximativ 5 centimetri. Important este ca săparea șantului să se facă la o adâncime mai mare, pentru a proteja planta de evetualele înghețuri.
Dacă în grădină solul este argilos, recolta va fi una foarte bună. Dacă nu, ar fi bine să se aducă o cantitate suficientă de argilă și să se amestece cu solul deja existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a încolți, iar argila este cel mai bun substrat în acest sens.
Dacă planta este bine înrădăcinată la momentul plantării, bulbii pot să reziste până la temperaturi de -20 de grade Celsius. Bulbii vor începe să vegeteze când temperatura trece de 4 grade Celsius.
Dacă mizați pe cultura de capă și de usturoi, culturile premergătoare care se recomandă sunt tomatele, cartoful, vinetele, ardeiul, dovlecelul, castravetele, conopida, varza sau pepenele. Usturoiul nu trebuie cultivat după culturile de fasole, ceapă sau mazăre, deoarece poate fi atacat de nematozi. Totodată, este recomandată rotația culturii de usturoi la trei-patru ani.
Înainte de sempnat, pregătiți solul cu lucrări precum: discuitul, pentru mărunțirea și eliminarea resturilor vegetale ale culturii anterioare. Acum se face și o fertilizare pe bază de azot și potasiu, și arătura de bază, care trebuie executată la o adâncime de 28-30 de centimetri, astfel încât îngrășămintele să fie încorporate cât mai bine. Ultimele lucrări sunt discuitul și grăpatul, pentru mărunțirea și nivelarea solului, dar și pentru deschiderea rigolelor și înălțarea straturilor de pământ (în care se vor planta bulbii).
Legume care se seamnă sau se cultivă în septembrie: Ridichiile
Ridichiile se seamănă în luna septembrie, pe soluri bine aerate și bogate în potasiu și și sărace în azot. O solutie de fertilizare pentru ridichi este adăugarea de cenușă în sol, dar în cantități reduse. Atenție! Cultura de ridichi de toamnă se poate înființa după cea de mazăre, fasole, cartof timpuriu sau alte culturi ce eliberează terenul în iulie – august.
Adâncimea de semănat este de 1,5 – 2 cm. Este o cultură care nu necesită foarte multe lucrări de întreținere iar legumele pot și recoltate la o lună de la plantare.
Răritul ridichiilor este obligatoriu și este necesar să se lase 3-4 cm între plante. Ca la orice cultură și plivitul buruienilor este o lucrare necesară astfel că este nevoie de maxim 2 prașile, în funcție și de cât de îmburuienat este terenul pe care ați înfiinațat cultura.
În lipsa ploilor de toamnă trebuie să vă asigurați că ridichiile primesc necesarul de apă astfel că sunt recomandate 1 – 2 udări pe săptămână cu norma de 0,2 m³ / 10 m² aplicate numai în perioadele secetoase deoarece umiditatea prea mare în sol determină crăparea rădăcinilor și deprecierea lor.
Legume care se seamnă sau se cultivă în septembrie: Prazul
Prazul se seamănă din luna septembrie și se dezvoltă foarte bine la temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că e chiar indicat să îl plantați la început de toamnă. Prazul se poate cultiva semănând direct în grădină sau producând răsaduri. Acesta are nevoie de un teren de textură medie, cu un bun drenaj al apei, bine fertilizat. Rotaţia culturii la praz este de patru ani şi nu trebuie cultivat după varză sau cartofi. Prazul cultivat pe suprafeţe mici în grădină poate fi asociat cu morcov, varză şi salată.
Prina răsaduri se plantează la o distanță de 15 centimetri între plante pe rând și până la 30 de centimetri între rânduri. Nu neglijați faptul că prazul are nevoie de multă lumină și apă suficientă pentru o dezvoltare optimă. În plus, dacă vă doriți ca prazul să fie suficient de lung, este recomandat să îl plantezi mai adânc în sol.
Pentru pregătirea terenului se pot încorpora în sol circa 40 de kilograme de gunoi de grajd sau compost bine maturat pentru fiecare 10 metri pătraţi. Dacă se cultivă praz în grădină semănând direct, plantele se răresc când au dezvoltat două trei frunze şi se pot răsădi după ce s-au fasonat rădăcinile.
Dacă vrem să obţinem producţii satisfăcătore cultura de praz trebuie irigată, muşuroită, prăşită. Muşuroirea este o lucrare importantă pentru că are ca efect înălbirea tulpinii ameliorând calitatea. Muşuroirea se face progresiv pe măsură ce tulpina prazului creşte. Recoltarea prazului cultivat în grădină se face după circa patru cinci luni de la semănat când planta are tulpina bine îngroşată.
Legume care se seamnă sau se cultivă în septembrie: Salata
Salata este o altă cultură agricolă la care se face semănatul de toamnă, în septembrie. La plantare, salata are nevoie de fertilizant pe baza de fosfor și potasiu. Pregătirea terenului presupune un sol bine mărunțit și nivelat. Planta necesită temperaturi scăzute pentru a germina dar în cazul culturilor însămânțate în câmp se recomandă instalarea de parazapezi care rețin zăpada pe cultură, o protejează împotriva frigului in timpul iernii și care prin topire în primăvară asigură apa necesară creșterii plantelor. Semințele germinează la 5-10 grade Celsius și plantele răsar în 6-10 zile de la semănat. Unele soiuri de salată la temperatura de peste 25 grade Celsius nu mai răsar.
În faza de rozetă frunzele rezistă la temperaturi de -5,-6 grade Celsius fără a pieri iar în faza de formare a căpaățânilor și de emitere a tulpinilor florale chiar și temperaturile de -2,-3 grade Celsius pot fi dăunatoare. Temperatura optimă de creștere a frunzelor și formarea căpățânilor este de 16 grade Celsius iar pentru formarea tupinilor florale și a florilor de 20-22 grade Celsius.
Pe suprafețe mici culturile sunt protejate prin acoperirea cu gunoi păios, frunze sau pleavă de fân, care primăvara devreme se adună pentru ca solul saăfie încălzit cum trebuie de soare și plantele să vegeteze normal.
Un sfat pe care îl dau grădinarii cu experiență pentru salata recoltată în toamnă este ca aceasta să fie ținută la frigider pentru cel putin 24 de ore pentru a preveni apariția gustului amărui.
Legume care se seamnă sau se cultivă în septembrie: Sparanghel
Sparanghelul se cultivă în perioada septembrie – noiembrie, într-un sol care se drenează foarte ușor, întrucât această legumă nu tolerează un nivel ridicat de umezeală. Astfel, în perioada de primăvară, te vei putea bucura de primele fire de sparanghel.
Cele mai bune soluri sunt cele profunde, bogate în substanțe nutritive, ușoare și cu un drenaj bun. Pentru producerea sparanghelului etiolat, foarte bune sunt solurile cu resturi organice (turba) sau amestecate cu sedimente de turbă. Solurile compacte nu sunt bune, deoarece se încălzesc greu și determină apariția unui procent mare de lăstari strâmbi. Solurile cu pH ușor acid (6,4-6,8) sunt cele mai recomandate.
Obținerea unor producții mari de lăstari timpurii și de calitate, este condiționată de îngrășarea abundentă a plantelor. Îngrășământul principal pentru această legumă este gunoiul de grajd cu adaos de îngrășăminte chimice.
Legume care se seamnă sau se cultivă în septembrie: Hrean
Înainte de a vă hotărî să plantați hrean, trebuie să-i găsiți un loc în care să nu deranjeze, deoarece se înmulțește repede și va deveni puțin mai dificil atunci când veți dori să scăpați de el. Un colț în grădină pe care nu îl folosiți va fi perfect.
Plantarea se face prin rădăcinile hreanului, și dacă nu găsiți câteva bucăți pe la vecini sau cunoscuți, le puteți cumpăra din piață sau chiar de la supermarket. Pentru o creștere mult mai bună, pământul poate fi amestecat cu compost. De reținut: În momentul în care aveți rădăcina de hrean și nu aveți timp să o plantați, o puteți depozita în congelator, într-o pungă de plastic, și replanta mai târziu.
Planta trebuie udată, fiind binevenit să puneți paie împrejurul hreanului, pentru a menține solul cald și umed. În anul viitor, la recoltare, puteți păstra rădăcinile mai mici pentru o altă plantare. Recoltarea se face toamna târziu, de obicei după ce a dat primul îngheț.
La plantare faceți o o groapă, care este puțin mai adâncă decât rădăcina, și puteți introduce hreanul până când capul superior al rădăcinii va rămâne ușor la suprafață.
Legume care se seamnă sau se cultivă în septembrie: Broccoli
Planta de Broccoli este rezistentă la paraziți, bogată în vitamine și minerale și poate crește la fel de bine fie că este plantată toamna sau primăvara. Plantele pot fi crescute în interior, în seră sau solarii sau afară, în august sau începutul lui septembrie când căldura este încă destul de mare pentru a putea fi suportată de răsadurile sensibile. Pentru recolte excepționale, odată cu venirea frigului este indicat să acoperi planta, pentru a o proteja de temperaturile scăzute.
Planta are nevoie de un spațiu destul de extins pentru a se dezvolta corespunzător. Solul trebuie să fie curat, bogat în substanțe nutritive.
În mod normal, Broccoli se cultivă direct din semințe, însă puteți să realizați și răsaduri cu aproximativ 5-6 săptămâni înainte de transplantarea lor în grădină. Trebuie mentionat faptul că, în timp ce prima metodă este potrivită mai ales pentru culturile de primăvară, cea din urmă se recomandă în cadrul culturilor de toamnă.
Legume care se seamnă sau se cultivă în septembrie: Mazărea
La începutul toamnei, mazărea poate fi cultivată fără probleme, dar numai sub clopote de sticlă sau plastic. Înainte de cultivare, solul trebuie să fie nivelat și fertilizat cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu, așa cum este sare potasică.
Un lucru extrem de important este acela că mazărea nu suportă gunoiul de grajd atunci când este semănată. Totuși, pe măsură ce planta se dezvoltă, se pot adăuga îngrășăminte naturale, dar numai în cantități mici, care pot crește treptat pe măsură ce planta avansează în vegetație.
Legume care se seamnă sau se cultivă în septembrie: Țelina
Țelina este sensibilă la temperaturile ridicate dar tolerantă la temperaturi de până la -15°C. Țelina este ușor de crescut și pot fi literalmente uitată în grădină unde va crește nestingherită. Pe timp de toamnă, umiditatea ridicată stimulează dezvoltarea rapidă a țelinei, ceea ce înseamnă că în câteva luni se pot obține variante mai mici, potrivite pentru consum.
Pregătirea terenului este importantă pentru efectuarea lucrărilor de mobilizare a solului, pentru că trebuie să asigurăm condiţii pentru dezvoltarea în adâncime a sistemului radicular al plantelor de ţelină. Fertilizarea de bază se face cu îngrăşăminte organice şi minerale cu fosfor şi potasiu. Arătura adâncă se execută toamna, la 25-39 cm adâncime, realizând totodată şi încorporarea în sol a îngrăşămintelor organice şi o parte a celor chimice administrate.
Legume care se seamnă sau se cultivă în septembrie: Spanacul
Spanacul este o plantă anuală, rareori bienală, care crește până la 30 de cm înălțime. Spanacul, poate supraviețui înghețului și iernilor, rezistând până la -25°C. Se seamănă toamna, în luna septembrie, iar recolta se va putea recolta și peste iarnă, în solarii.
Soiurile si hibrizii de spanac sunt împărțite în: timpurii cu perioadă de vegetație de 35-40 de zile, semitimpurii, cu perioade de vegetație de 40-50 de zile și soiuri târzii, cu perioadă de vegetație de 50-55 de zile.
Un alt element important la cultura de spanac este lumina, astfel că producții bune de spanac se obțin primăvara și toamna deoarece în acestă perioadă ziua este mai scurtă și temperatura aerului mai scăzută. În condiții de zi lung, de vară, spanacul emite repede tulpini florale, înainte de formarea normala a rozetei de frunze. Spanacul se cultivă pe pământ arat de toamna la o adâncime de 25 de centimetri pe care s-a aplicat îngrășământ.
Este de preferat varianta în rânduri, pentru a putea efectua lucrările de îngrijire. Spanacul se poate semăna în rânduri echidistante la 10-15 cm sau prin împrăştiere. Norma de sămânţă variază, în funcţie de nivelul tehnologic, de la 4 grame/metru pătrat, în cazul în care ulterior facem răritul, la cca. 2 g/mp, dacă dispunem de maşină de semănat performantă. În primul caz, răritul se face în două etape astfel încât, în final, distanţa între plante pe rând va fi de 10-12 cm.
Pentru înființarea unei noi culturi de legume este necesară curățarea terenului de pe care ați recoltat plantele din ciclurile de primăvară/vară și eliminarea în totalitatea a buruienilor și vechilor resturi vegetale. Mare atenție! Dacă spre exemplu într-o cultură de tomate ați avut mană sau alte boli este obligatoriu să eliminați din teren și ultima frunzuliță și să ardeți resturile departe de locul unde înființați alt ciclu de producție. Acest lucru este valabil și în cazul dăunătorilor care pot rămâne în sol sau de pot ”adăposti” pe lângă plantele vecine.
Atenție și la sol! Cea mai bună alegere pentru plantarea de toamnă este turba, ca să nu mai adăugați alte îngrășăminte costisitoare.