Se joacă tare pe piața grâului. România rămâne pe primul loc în UE la exportul de grâne
Ramona Dascălu -Exporturile de grâu ale Uniunii Europene au continuat să se intensifice în ultima săptămână, ridicându-se pentru perioada 1 iulie – 2 septembrie la un total de 3,9 milioane de tone, cu 20% mai mult decât în intervalul similar al anului trecut. România rămâne cel mai important exportator de grâu din blocul comunitar, cu livrări de 1,4 milioane tone în perioada 1 iulie – 2 septembrie 2019.
Conform informaţiilor publicate luni, 2 septembrie, de EU Crops Market Observatory, în săptămâna ce s-a încheiat la 1 septembrie, Uniunea Europeană a livrat 397.455 tone de grâu, comparativ cu 360.959 tone în săptămâna anterioară.
Potrivit prognozelor Comisiei Europene, în sezonul 2019/20, exporturile de grâu ale blocului comunitar ar urma să se situeze la 26,6 milioane de tone, în creştere cu 18% faţă de 22,4 milioane de tone în sezonul 2018/19, scrie Agerpres.
Exporturile de grâu ale României în luna iulie: 1,4 milioane de tone
România se află în acest moment pe primul loc la exportul de grâu în Uniunea Europeană, cu 1,4 milioane tone exportate în perioada 1 iulie – 2 septembrie. Țara noastră este urmată de Franța, care în aceeași perioadă a exportat 765.260 de tone. Chiar dacă acum sunt în urma noastră, francezii ar urma să fie responsabili pentru 41% din exporturile totale de grâu ale UE în perioada 2019/20.
Datele mai arată că Arabia Saudită este principala destinaţie pentru grâul UE, importând o cantitate de 507.921 tone în intervalul 1 iulie – 2 septembrie 2019, devansând Algeria, care a importat 451.161 tone. În mod tradiţional, Algeria a fost principalul cumpărător de grâu provenit din UE.
Anul trecut, exporturile de grâu ale blocului comunitar s-au situat sub estimările Departamentului american al Agriculturii, care miza pe livrări de 24 milioane de tone, din cauza competiţiei dure a grâului provenit din bazinul Mării Negre.
Piața de cereale, influențată de previziunile sumbre ale viitoarei recolte din Australia
Anul acesta se pare că producătorii de grâu din regiunea Mării Negre au parte de o veste bună în privința competitorilor din afara Uniunii Europene și asta pentru că Australia, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de grâu, are parte de perspective sumbre cu privire la recolta de grâu din acest an.
Participanţii la piaţă estimează că producţia de grâu a Australiei, aflată în emisfera sudică, ar putea coborî sub 19 milioane de tone, faţă de 21,2 milioane de tone cât estima în luna iunie Biroul Australian de Economie şi Ştiinţe Agricole şi Resurse (ABARES).
„Recolta de grâu a Australiei se diminuează în prezent, în condiţiile în care din ce în ce mai multe culturi de grâu sunt tăiate pentru a fi utilizate ca paie. Ne aşteptăm la o recoltă de aproximativ 19 milioane de tone şi este posibil să fie chiar mai mică, dacă nu va ploua în următoarele 2-3 săptămâni”, a declarat Ole Houe, director la firma de brokeraj Ikon Commodities, din Sydney.
În sezonul încheiat în luna iunie 2019, Australia a coborât până pe locul şapte în topul celor mai mari furnizori mondiali de grâu, de pe locul trei în sezonul 2016/17, când producţia de grâu a atins un nivel record de 35,1 milioane tone.
Însă, în timp ce producţia de grâu a Australiei suferă de pe urma secetei, producţia mondială de grâu în sezonul 2019/20 ar urma să urce la un nivel record de 768,1 milioane tone, potrivit Departamentului american al Agriculturii, iar furnizorii din regiunea Mării Negre urmează să profite.
Asia se uită cu interes la grâul din bazinul Mării Negre
„Cumpărătorii din Asia nu mai consideră Australia un mare furnizor de grâu cum era în urmă cu câţiva ani. Preţurile pentru grâul din regiunea Mării Negre nu sunt doar atractive, ci şi calitatea grâului s-a îmbunătăţit semnificativ. Absenţa Australiei de pe piaţă nu este o mare îngrijorare”, a declarat un manager de achiziţii de la o mare companie producătoare de făină din Asia de Sud-Est.
Grâul alb de calitate premium din Australia cu livrare în luna decembrie în Asia de Sud-Est este cotat la 250 dolari pe tonă, inclusiv cost şi navlu. Comparativ, grâul din regiunea Mării Negre, de calitate similară, este oferit la un preţ de aproximativ 225 de dolari pe tonă.