• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Germania, a doua țară din UE care interzice glifosatul. Măsura intră în vigoare la finele lui 2023

  agrointeligenta.ro -

  Germania face pași rapizi pentru a-și adapta legislația națională la viitoarele cerințe europene pentru viitorul exercițiu financiar. Cabinetul federal a adoptat astăzi, miercuri – 4 septembrie, un pachet de proiecte de lege controversate pentru protecția animalelor și a mediului în agricultură, incluzând și interzicerea treptată a utilizării glifosatului până la începutul anului 2024, când erbicidul va fi scos de pe piață. Germania devine a doua țară din UE care adoptă o lege de inetrzicere a glifosatului după ce Austria a instituit această măsură încă din luna iulie a acestui an.

  Cea mai imporatntă măsură cu impact direct în finanțele fermierilor germani este că o parte a pachetului agro-mediu va crește: 6% din plățile directe vor merge la al doilea pilon anul viitor. În prezent, acest porcent este de 4,5%. Măsura de transfer a fondurilor se va aplica de anul viitor întrucât legea de punere în aplicare a plăților directe va fi ajustată la sfârșitul lui 2019, iar rata de 6% se aplică numai pentru 2020, ultimul an al perioadei curente de finanțare.

  Cei trei miniștri care au adoptat noile măsuri de agromediu: ministrul Educației – Anja Karliczek, ministrul Mediului – Svenja Schulze, și ministrul Agriculturii – Julia Klöckner

  Un alt subiect foarte controversat este cel al interzicerii glifosatului ca măsură din cadrul unui pachet dedicat utilizării insecticidelor și a substanțelor dăunătoare insectelor.

  ”4,50 de euro la hectar vor fi mutați, iar 90% din acești bani luați de la fermieri vor fi restituiți fermierilor prin măsuri de mediu, ceea ce reprezintă o situație de câștig„, a arătat Julia Klöckner, ministrul agriculturii în Germania.

  „Programul de acțiune pentru combaterea insectelor” include o lege de protecție a insectelor și ordonanțe statutare paralele cu modificări ale legislației privind conservarea naturii, protecția plantelor, utilizarea îngrășămintelor și a resurselor de apă.

  Conform planului prezentat, este planificat să interzică utilizarea pesticidelor care conțin glifosat până la 31 decembrie 2023. Ulterior, autorizarea UE pentru glifosat se încheie oricum – cu puține șanse de extindere. „Politic, acesta este un cal mort”, a spus Julia Klöckner despre glifosat.

  Reducere treptată a utilizării glifosatului începând de anul viitor

  Încă din 2020, o strategie de reducere sistematică a utilizării glifosatului va fi pusă în aplicare în Germania, care va reduce semnificativ utilizarea produselor de protecție a plantelor care conțin acest erbicid total. ”Acum vom obține interdicții parțiale privind modificarea Ordonanței de protecție a culturilor”, a anunțat ministrul Mediului din Germania, Svenja Schulze. Reducerea programată pentru utilizarea glifosatului vizează tăierea volumelor în procent de 75 la sută. Printre altele, se menționează interdicția aplicării înainte de recoltare și o limitare clară a utilizării înainte de semănat și după recoltare.

  De asemenea, este prevăzută o interdicție a utilizării produselor fitosanitare și a biocidelor cu o relevanță deosebită pentru insectele din zonele sensibile ecologic. Sunt menționate, printre altele, zonele de faună-floră-habitat, rezervațiile naturale și parcurile naționale, precum și sanctuarele de păsări de importanță pentru protecția insectelor, care urmează să fie stabilite de către țări.


  Te-ar mai putea interesa

  Cadastru gratuit prin Primărie. Documentele cerute proprietarilor pentru intabularea terenurilor Primele roșii românești din acest an au plecat din sera familiei Ianțoc către supermarketuri! Prețul la poarta fermei: 14 lei pentru caserola de jumătate de kilogram În Grădina Danei. Mixul de trei produse cu care puteți stropi pomii primăvara

  Ultimele știri

  Carmen Avram îl confruntă pe comisarul european pentru Agricultură pe tema compensațiilor pentru fermierii români Vom avea din nou secetă? Șefa ANM a anunțat cum va fi vara 2023! ANSVSA: România mai are doar 10 focare de pestă porcină africană. Unul singur este într-o fermă