Bio şi organicSoluții pentru grădinăŞtiri agricole

Gunoiul de oaie, îngrășământ premium pentru cultura de legume

Gunoiul proaspăt de oaie poate reprezenta un îngrășământ bogat pentru cultura de legume. Cum se aplică gunoiul de ovine pentru a îngrășa solul din grădină sau din câmp ne spune legumicultorul Vali Cucu din județul Neamț.

Gunoiul de la oaie nu se poate aplica anual ca îngrășământ. Legumicultorul din Neamț spune că un astfel de fertilizant natural este indicat să se folosească o dată la 4 ani de zile.

“Aplic acest gunoi pe tot terenul astfel încât să nu se mai vadă pământul. Îl las o zi, două și apoi intru cu tractorul și ar, îl îngrop. Nu se lasă gunoiul să se usuce pentru că își pierde din calități. Gunoiul de oaie are avantajul că nu arde și nici nu adună râmele pentru că dacă vin râmele, vin și cârtițele și fac harcea-parcea terenul. Folosesc cam 3 metri cubi de gunoi dinăsta la 500 de metri pătrați. O dată la 4 ani fac fertilizarea cu gunoiul de oaie”, a declarat Vali Cucu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Dacă plusurile sunt evidente, la gunoiul de oaie este și un dezavantaj: apariția buruienilor în primul an după aplicare. Același lucru se întâmplă și dacă se folosește gunoi de la capre sau de la iepuri.

“Este adevărat că în primul an după ce aplici acest îngrășământ trebuie să stai numai cu sapa în mână pentru că sunt multe buruieni, dar din al doilea an deja se mai împuținează buruienile”, explică legumicultorul Vali Cucu.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!