Agricultorii sunt supărați: ”Străinilor, degeaba ne cereți informații despre terenurile din România!”
agrointeligenta.ro -Mai multe voci din agricultura românescă ne-au semnalat că, în ultimele două luni, companii străine și chiar diplomați i-au abordat pentru a le cere ajutorul. Motivul? Reprezentanții agricultorilor din Europa își doresc să afle cât mai multe informații despre ogoarele României, unde mai sunt terenuri disponibile, care este calitatea lor și, foarte important, caută intermediari pentru a facilita tranzacțiile ce vor începe de ianuarie anul viitor.
Ministerul Agriculturii a deschis de câteva ori vorba despre un proiect menit să limiteze liberul acces al cetățenilor UE la terenurile agricole și pădurile din România. În fapt, nimeni nu a văzut concret acest proiect și, din câte de aude, acesta are toate șansele să fie un mare fiasco. Obligată prin tratatul de aderare să liberalizăm piața terenurilor începând de anul viitor, România nu a mișcat încă nici un deget pentru a pune niște condiții prin care pământurile de la noi, cu mult sub piața europeană, să nu fie cumpărate în masă de străinii care, la ei acasă, beneficiază ușor de credite cu dobânzi mici.
”Este o situație ciudată, cel puțin. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu ministrul Daniel Constantin, am deschis discuția despre ce măsuri se vor lua, dar ni s-a spus doar că există un proiect legislativ în lucru și că fermierii vor fi consultați. Până acum nu ne-au fost ascultate părerile decât la nivel de conversație și nu am primit nici un răspuns serios la temerile noastre”, a declarat pentru agrointel.ro, Laurețiu Baciu, președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Ambasadele ”iscodesc” fermierii cu notorietate
La rândul său un fermier cu notorietate, Baciu a dezvăluit presei că a fost sunat de reprezentanți ai mai multor ambasade străine la București. Oficialii străini au dorit să afle informații despre piața terenurilor agricole din România. „Am stat de vorbă cu diplomați din Italia, Quatar, Israel și Egipt. Le-am spus frumos că nu îi pot ajuta, că e ca și cum ai vorbi de frânghie în casa spânzuratului. Noi, fermierii, ne-am dori ca autoritățile să fie categorice, pentru că se poate găsi mereu o cale. Ungaria cum a putut să limiteze achiziția de terenuri doar la cetățenii săi, la agricultorii săi?”, a mai spus Baciu.
Poziția liderului LAPAR este împărtășită de mai toți fermierii români care se tem de concurența neloială pe care străinii cu bani o vor face agricultorilor autohtoni. O primă urmare va fi, cu siguranță, o scumpire a terenurilor agricole, ceea ce, pentru fermierul mic și mijlociu, va transforma o extindere într-un vis frumos. Deși Ministerul Agriculturii a anunțat că va discuta cu băncile din țară să crediteze țăranii pentru cumpărarea de terenuri, încă nu s-a pus nimic pe hârtie. În fața unei situații în care se simt cu mâinile legate fermierii români par să transmită, pe o singură voce, că nu sunt dispuși să cedeze și că nu vor deveni consultanți pentru străinii care vor specula piața terenurilor din România.
Tranzacție misterioasă de 50.000 de hectare
În prezent, România este evaluată de organisme internaționale precum GRAIN, un ONG care sprijină micii fermieri ca fiind pe primul loc în Europa la suprafața de teren deținută de străini (prin intermediul societăților comerciale). Pe lângă câteva binecunoscute firme de agribusiness sau fonduri de investiții deja active pe piață, studiul amintește și de o tranzacție uriașă, de achiziția a 50.000 de hectare, pe care o menționează ca fiind ”în curs”. Compania Pharos concentrată în Dubai și reprezentată și la Londra de Miro Holdings International anunțase, în 2009, că alocă 350 de milioane de euro pentru a dezvolta afaceri agricole în Africa și estul Europei. Compania anunțase trazacția din România în noiembrie 2009, dar nu există date despre finalizarea investiției.
Foto: Facebook