Ştiri agricoleViaţa la ţară

Condamnare pentru un cioban ce păștea animalele în rapița fermierilor. Bărbatul a fugit din țară înainte de sentință

Sunt foarte frecevnte situațiile în care fermierii reclamă că terenurile cultivate devin pășuni

Un bărbat care păștea animalele pe terenurile unor fermieri a fost condamnat în primă instanță pentru distrugere. Decizia a fost luată la Judecătoria Medgidia din județul Constanța, iar pedeapsa în acest caz este de un an cu suspendare.

Decizia judecătorilor nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța. Ea reprezintă însă încă o situație frecvent reclamată de fermieri și care de prea puține ori ajunge în instanță. Se pare însă că și ajunsă în fața judecătorilor, chestiunea beneficiază de un tratament foarte blând din punct de vedere legal.

Fapta pentru care s-a dat condamnare este veche de aproape patru ani. În zilele de 10 și 11 noiembrie 2015, când inculpatul a fost surprins de fermier pe terenurile cultivate de rapiță. Ciobanul păștea 150 de capre în mijlocul unei sole de 40 de hectare semănate și răsărite cu rapiță. Pe 12 iunie, același bărbat a fost prins de fermier cu animalele în sola sa de floarea-soarelui. În urma acestor infracțiuni a fost stabilită și paguba cauzată prin distrugerea culturilor agricole.

Dosarul a ajuns în instanță, moment în care ciobanul a solicitat să fie judecat în lipsă, dându-și consimțământul să efectueze muncă în serviciul comunității, dacă va fi vinovat. Inculpatul și-a recunoscut numai parțial faptele, motivând că a ajuns să pască animalele pe terenurile fermierului din cauză că islazul comunal nu este suficient. În cazul solei de floarea-soarelui, bărbatul a spus că cele 150 de capre se aflau pe marginea solei, în timp ce parcurgeau un drum învecinat și că nu s-a intrat în cultură.

Aproape de finele procesului, inculpatul a părăsit România, nu înainte de a-și recunoaște vina pentru cultura de rapiță și arătându-se dispus să achite pagubele.

 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!