Burse şi preţuri

Recoltele bogate din zona Mării Negre trag prețul grâului în jos. Un nivel minim este așteptat în septembrie

Rusia și Ucraina sunt țările care, potrivit agriculture.com, cauzează o scădere importantă a prețului la grâu pe piața internațională, în special în zona UE. În bazinul Mării Negre, marii producători de cereale au anunțat recolte cu mult mai bune decât anul trecut, când seceta a afectat culturile.

Prețul grâului în Europa a scăzut deja, în cursul anului, cu 14%, ajungând săptămâna trecută la nivelul de 193,25 de euro/tonă. Recoltele bogate din zona de est a continentului vor duce prețul mai jos cu circa 10%, cred specialiștii, care au estimat un minim pentru luna septembrie.

”Cu un vârf de exporturi din zona Marea Neagră în august și cu recolte bune la porumb în SUA, există o presiune pe prețuri”, se arată într-o notă adresată clienților de către Paul Deanne, analist agricol la ANZ Bank. Predicția este corelată cu anunțul făcut de consultantul SovEcon din Moscova, care a prezis recolte și exporturi mai mari pentru acest an, ca urmare a condițiilor meteo favorabile.

Rusia, al treilea cel mai mare exportator de grâu din lume, și-a propus ca, pentru anul agricol 2013-2014 să aducă pe piață 52 de milioane de tone de grâne. Din totalul recoltat, 14-15 milioane de tone vor lua calea exportului, cu mult peste așteptările anunțate în martie și care erau de doar 10 milioane de tone.

Și în Ucraina lucrurile stau bine. Analiștii anunță recolte cu 37% mai bogate decât anul trecut și se așteaptă ca exporturile să ajungă la 9,2 milioane de tone de grâu.

Cei mai afectați de situație sunt fermierii locali din zonă, care sunt nemulțumiți de prețul foarte mic pentru care trebuie să își vândă munca. ”A devenit tot mai scump să recoltezi: combustibil pentru utilaje și angajați mai bine plătiți. Este o poveste controversată, dar o recoltă mai slabă este mai bună pentru fermier”, crede Alexander Miroshnikov, un agricultor rus care a acordat interviuri presei internaționale.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!