• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mamita streptococică la vaci: cauze, simptome, tratament, prevenire

  Ramona Dascălu -

  Mamita streptococică este o afecțiune des întâlnită a bovinelor, care duce la o scădere atât a cantității, cât și a calității laptelui. Este o boală care se transmite cel mai ușor de la vacă la vacă prin mâna mulgătorului, dacă nu sunt îndeplinite anumite condiții de igienă.

  Mamita streptococică este o boală infecţioasă cu evoluţie cronică, produsă de streptococi şi exprimată prin modificări ale laptelui şi ale parenchimului mamar. Laptele provenit de la vacile infestate prezintă pericol pentru sănătatea omului şi în special pentru nou-născuţi.
  Boala duce la pierderi economice importante prin scăderea producţiei de lapte şi prin costurile tratamentului şi apare mai frecvent la vacile bune producătoare de lapte, în prima jumătate a lactaţiei.

  Mamită streptococică la vaci: semne și simptome

  La vacile care prezintă o astfel de afecțiune se schimbă aspectul obișnuit al laptelui, acesta căpătând un aspect zeros.

  ”Este o boală infecțioasă produsă de Streptococcus Agalactiae, Uberis si Dysgalactiae. Această boală poate avea evoluții acute sau cronice. În general, este foarte ușor de diagnosticat datorită faptului că în primul rând apar modificări ale laptelui, laptele are un aspect zeros și dacă după ce este muls este lăsat deoparte se separă în două straturi: un strat asemănător cu zerul, iar celălalt strat prinde flocoane și coaguli de lapte. Deci, orice crescător poate vedea imediat problema”, a declarat medicul veterinar Paul Jurjuman pentru emisiunea Satul Hunedorean.

  Cauzele apariției mamitei streptococice la vaci

  Mamita streptococică poate apărea cel mai des pe fondul unei igiene necorespunzătoare și se poate transmite cu ușurință de la mamelă la mamelă sau de la vacă la vacă dacă mulgătorul nu se spală pe mâini și nu schimbă recipientul pentru lapte.

  ”Apare foarte des în condiții de lipsă de igienă, mizerie, ustensile nedezinfectate, muls foarte brutal, în special cu aparatele de muls, apariția unor răni la nivelul canalului papilar poate duce la perpetuarea acestui streptococ pe mamele și automat la apariția bolii. Este foarte important ca acest sfert de mamită afectat să fie întotdeauna muls ultimul și cu grijă în recipiente separate (…). Mamita se poate transfera de la o mamelă la alta mai ales prin mâna mulgătorului deoarece aceasta este o boală a lipsei de igienă a mulsului. Tot prin mâna mulgătorului această boală se poate transmite și de la o vacă la alta. De aceea, este bine ca vaca afectată să fie izolată și mulsă ultima din ferma respectivă, în recipiente separate”, este sfatul doctorului veterinar Paul Jurjuman.

  Sursele de infecţie sunt reprezentate de vacile cu mamite clinice sau subclinice sau cu infecţii uterine, care elimină prin lapte cantităţi mari de streptococi. Alte surse de infecţie pot fi aşternutul contaminat, mâinile mulgătorilor, aparatele de muls, prosoapele de şters, diferitele vase pentru muls etc.

  Se poate ajunge la pierderea glandei mamare dacă boala nu este tratată la timp

  Potrivit medicului veterinar Paul Jujuman, mamita streptococică este o boală foarte periculoasă, care dacă nu este tratată corect și la timp poate determina complicații.

  ”Evident că această mamită poate fi confundată și cu alte mamite, produse de alte bacterii sau germeni, iar pentru diagnosticarea unui diagnostic corect este bine să facă o antibiogramă, adică să se recolteze în recipiente sterile laptele respectiv, se trimite la laborator și se face un examen pentru determinarea agentului care este responsabil de apariția mamitei. Este o boală foarte periculoasă. Dacă nu se intervine la timp, din cauza infecțiilor suprapuse care se pot acumula, se poate ajunge și la atrofia glandei mamare sau pierderea ei pe următoarele lactații. Deci, în primul rând laptele este compromis și automat pe lactațiile viitoare s-ar putea ca sfertul de la mamela respectivă să nu-și mai revină, și de asemenea și celelalte mamele pot fi și ele afectate”, a spus acesta.

  Prevenirea mamitei streptococice la vaci

  Pentru a preveni apariția acestei boli, crescătorii de vaci trebuie să fie foarte atenți la igienă. De asemenea, în al doilea rând aceștia trebuie să acorde o atenție deosebită animalelor noi pe care le introduc în fermă pentru a se asigura că nu suferă de această afecțiune, în caz contrar riscând să îmbolnăvească întregul efectiv de bovine.

  ”Există și alte metode de prevenție, dar în primul rând igiena. Dezinfecția periodică a ustensilelor cu care se realizează mulsul este foarte importantă, precum și mâinile mulgătorilor deoarece ei sunt cei care pot transmite cel mai ușor boala respectivă. De asemenea, este foarte important ca atunci când sunt aduse animale noi în ferme să fie așezate separat și să se efectueze un test pentru mamită deoarece boala poate fi în perioada de incubație astfel că nu se observă mare lucru la mamelă sau la calitatea laptelui. Există mai multe teste, cum ar fi un test al PH-ului deoarece laptele devine sărat sau tot felul de teste în care tot ce trebuie să faci este să mulgi câteva picături pe o hârtiede fltru și în așa fel ne putem da seama dacă vaca respectivă este susceptibilă să facă mamită. Ca și metodă de prevenție, în anumite ferme se mai fac și oarecare vaccinări care se fac prima dată la 21 de zile, iar după aceea din 6 în 6 luni”, a declarat Paul Jurjuman pentru Satul Hunedorean.

  Tratament pentru mamita streptococică la vaci

  Dacă apariția acestei boli nu a putut fi evitată și s-a ajuns în situația în care animalul deja suferă de mamită streptococică, în primul și în primul rând trebuie să anunțați medicul veterinar și în niciun caz să administrați tratament după ureche

  Tratarea mamiei trebuie instituit cât mai precoce şi se face pe cale generală cu antibiotice ca Tylavet, Amoxilrom, Pandrom şi antiinflamatoare ca Dexametarom. Concomitent se introduc în sferturile afectate, mulse complet, diferite preparate medicamentoase precum Mibarom, Mixocilin, Tetradelta etc.

  Tratamentul depinde foarte mult de cât de rezistent este germenul respectiv, dacă a mai fost tratată vaca respectivă, dacă a făcut o oarecare biorezistență, explică mediul veterinar. Dacă vedem că vaca are mamită în sensul că prezintă câțiva noduli, i s-a modificat laptele nu trebuie să ne apucăm să-i băgăm injectoare din aceastea intramamare cu antibiotice pentru tratarea mamitei respective -s-ar putea să nu cădem pe germenul respectiv, de aceea este foarte bine ca mai întâi să se facă antibiograma respectivă ca să determinăm germenul și să vedem la ce este sensibil, mai spune specialistul.

  ”Și atunci se intervine cu tratament, bineînțeles cu administrarea de injectoare intramamare, și chiar și pe cale generală se poate administra un tratament cu antibiotic. În mod normal, un tratament durează între 5 și 7 zile, deci obligatoriu minimum 5 zile deoarece dacă nu se face tratamentul complet poate apărea antibiorezistența la antibioticul respectiv și după aceea nu-i mai dăm de cap cu niciun antibiotic. De aceea este foarte important să realizăm antibiograma și să efctuăm tratamentul minimum 5-7 zile, atât local, cât și general. Pentru tratarea acestei afecțiuni este foarte important să se apeleze la medicul veterinar”, susține medicul veterinar hunedorean Paul Jurjuman.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Vaccinul contra pestei porcine africane va intra în producție comercială. Are eficiență 100%! Crescătorii de animale îl avertizează pe ministrul Oros: Și în zootehnie e secetă! Măsura 21 BOVINE. Până la 7.000 euro/fermă pentru crescătorii cu 5-90 capete: condiții, acte necesare, termen cereri

  Ultimele știri

  Fermele care vor dispărea: 5 milioane de hectare de terenuri agricole – abandonate până în 2030! Se cere demisia lui Adrian Oros! ”Să plece din funcţie până nu falimentează întregul sector agroalimentar românesc!” Furnizorii au început executarea fermierilor după ce parlamentarii au votat contra despăgubirilor de secetă!