Drojdia la vaci – beneficii. Administrare corectă
Violina Gorcinschi -Drojdia la vaci – beneficii. Cum se administrează corect drojdia în alimentația vacilor pentru a crește producția de lapte și randamentul la îngrășat pentru producția de carne.
În acest articol:
Drojdia este foarte întâlnită în natură, fiind formată dintr-un tip special de ciuperci unicelulare. Oamenii folosesc acest ingredient din cele mai vechi timpuri pentru a produce vin, bere, pentru a mura alimentele și a prepara produsele din făină. Animalele domestice au celule vii de drojdie în organism, găsindu-se adesea în conținutul intestinal, mai ales în cel al erbivorelor, cum ar fi vacile de lapte.
Dintre toate tulpinile izolate din conținutul tractului gastrointestinal, Saccharomyces cerevisiae joacă un rol crucial. Drojdia de acest fel are o putere de fermentare mai mare a zaharurilor și produce mulți nutrienți. În plus, tulpina tolerează temperaturi mai ridicate, de până la 39 ° C, fiind capabilă să supraviețuiască cu puțin oxigen.
Citiți și: Paie în hrana vacilor. Când și cum folosim paiele la furajarea bovinelor
Drojdia folosită în dieta vacilor de lapte
Pe lângă rolul clasic pe care îl are în gospodărie (producerea de băuturi alcoolice, coacere), fermierii au introdus drojdia și în hrana vacilor de lapte. Suplimentul are o valoare nutritivă importantă și conținând aminoacizi folositori.
Conform Asociației Americane pentru Controlul Nutriției, crescătorii de vaci din vest folosesc pe scară largă suplimente pe bază de zece tulpini de drojdie „vie”.
Fermierii folosesc în sistemul de creștere a vacilor doar culturile și celulele vii uscate de drojdie deoarece doar acestea pot ajuta organismul animalelor să producă enzime.
Drojdia la bovine. Avantaje în dieta vacilor de lapte și de carne
Introducerea drojdiei în meniul bovinelor prezintă mai multe beneficii:
- Crește productivitatea;
- Îmbunătățește calitatea laptelui (prin creșterea conținutului de grăsimi și a celui de proteine);
- Îmbunătățește procesul de digerare a alimentelor uscate;
- Stimulează creșterea în greutate a vițeilor.
Toate efectele benefice sunt datorate reacției drojdiei atât în rumen, cât și în părțile post-ruminale ale sistemului digestiv al bovinelor.
Cum acționează drojdia la bovine
De ce e bună drojdia la vaci. Drojdia la bovine are mai multe moduri de acțiune, o parte dintre acestea fiind încă studiate. Știința nu a descoperit încă toate efectele acestui element asupra sistemului digestiv al animalelor, dar se știe sigur că utilizarea culturilor vii de drojdie permite:
1. Scăderea pH-ului rumenului. Dacă dăm drojdie vacilor, datorită ameliorării regimului acid din această zonă a stomacului, are loc o digestie mai activă și completă a furajului. Acest lucru poate fi observat în special în primele stadii ale digestiei, când alimentele abia au intrat în stomac și aciditatea mediului se schimbă semnificativ, iar administrarea drojdiei poate atenua aceste fluctuații. Drojdia nu influențează direct aciditatea, astfel că aceasta stimulează activitatea altor microorganisme aflate în această secțiune a sistemului digestiv.
2. Creșterea eficienței utilizării furajelor. Datorită influenței drojdiei asupra metabolismului, nutrienții conținuți în furaje sunt absorbiți activ și complet.
3. Îmbunătățirea absorbției oligoelementelor. Drojdia vie ajută la transformarea magneziului, zincului, manganului și a altor elemente din furaje într-o formă care este absorbită mai bine în tractul digestiv. Ca urmare, biodisponibilitatea componentelor minerale crește semnificativ.
4. Activarea microflorei anaerobe. Celulele din drojdie conțin și eliberează în mod activ în mediu vitamina B, mulți aminoacizi diferiți și alți compuși care funcționează ca factori de creștere pentru bacteriile anaerobe care trăiesc în intestinele animalelor rumegătoare. După utilizarea aditivilor de drojdie, numărul anaerobilor celulozici și hemicelulozelor poate crește de zece ori, crescând semnificativ gradul de asimilare a furajelor. În plus, bacteriile care se înmulțesc activ devin o sursă suplimentară de proteine de înaltă calitate pentru organismul vitelor.
Citiţi şi: Top 12 rase de vaci de lapte care dau cele mai mari producții
Cum se administrează drojdia la vaci
Mediul din intestinele bovinelor este anaerob și are o temperatură de circa 39 ° C, condiții care nu permit celulelor obișnuite de drojdie să supraviețuiască pentru a-și arăta efectele benefice. Astfel, atunci când alegeți un supliment de drojdie, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:
- Tipul de tulpină utilizat în producerea sa – cele mai bune soiuri de drojdie pentru zootehnie sunt Saccharomyces cerevisiae;
- Caracteristicile mediului nutritiv în care a fost produsă hrana. Drojdia eliberează multe componente biologic active în mediu, prin urmare, eficacitatea utilizării aditivilor depinde de conservarea lor completă;
- În prezent, suplimentele pe bază de culturi uscate de celule vii de drojdie sunt considerate cea mai bună alegere. Drojdia vie poate acționa ca bioregulatori, în timp ce cele inactivate nu au această proprietate.
De ce drojdia este un supliment de viitor în creșterea vacilor
Introducerea drojdiei în alimentația bovinelor va crește atât producția de lapte, cât și cea de carne. Fără vreun impact asupra produsului final – lapte sau carne, drojdia prezintă mai multe avantaje:
– Este ușor de cultivat și produs in vitro;
– Tulpinile speciale de drojdie pot rezista la condiții nefavorabile pentru alte subspecii de drojdie (temperaturi ridicate, conținut scăzut de oxigen);
– Se produce o cantitate mare de vitamina B și alte substanțe biologic active, acționând ca un bioreglator natural al proceselor de digestie și absorbție a nutrienților;
– Drojdia și compușii pe care îi secretă sunt ușor absorbiți de corpul erbivorelor;
– Culturile de drojdie funcționează sinergic cu microflora intestinală naturală a vacilor, stimulează creșterea și dezvoltarea acesteia și pot acționa ca o apărare împotriva microorganismelor patogene;
– Sunt capabile să se înmulțească în rumen, ceea ce oferă un efect pozitiv prelungit al suplimentelor alimentare pe bază de drojdie vie;
– Folosirea culturilor vii de drojdie este potrivită atât pentru vitele de lapte, cât și pentru cele de carne. Utilizarea lor va crește producția de lapte, va accelera creșterea în greutate și va îmbunătăți sănătatea animalelor.