• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Drojdia la vaci – beneficii. Administrare corectă

    Violina Gorcinschi -

    Drojdia la vaci – beneficii. Cum se administrează corect drojdia în alimentația vacilor pentru a crește producția de lapte și randamentul la îngrășat pentru producția de carne.

    Drojdia este foarte întâlnită în natură, fiind formată dintr-un tip special de ciuperci unicelulare. Oamenii folosesc acest ingredient din cele mai vechi timpuri pentru a produce vin, bere, pentru a mura alimentele și a prepara produsele din făină. Animalele domestice au celule vii de drojdie în organism, găsindu-se adesea în conținutul intestinal, mai ales în cel al erbivorelor, cum ar fi vacile de lapte.

    Dintre toate tulpinile izolate din conținutul tractului gastrointestinal, Saccharomyces cerevisiae joacă un rol crucial. Drojdia de acest fel are o putere de fermentare mai mare a zaharurilor și produce mulți nutrienți. În plus, tulpina tolerează temperaturi mai ridicate, de până la 39 ° C, fiind capabilă să supraviețuiască cu puțin oxigen.

    Citiți și: Paie în hrana vacilor. Când și cum folosim paiele la furajarea bovinelor

    Drojdia folosită în dieta vacilor de lapte

    Drojdia folosită în dieta vacilor de lapte

    Pe lângă rolul clasic pe care îl are în gospodărie (producerea de băuturi alcoolice, coacere), fermierii au introdus drojdia și în hrana vacilor de lapte. Suplimentul are o valoare nutritivă importantă și conținând aminoacizi folositori.

    Conform Asociației Americane pentru Controlul Nutriției, crescătorii de vaci din vest folosesc pe scară largă suplimente pe bază de zece tulpini de drojdie „vie”.

    Fermierii folosesc în sistemul de creștere a vacilor doar culturile și celulele vii uscate de drojdie deoarece doar acestea pot ajuta organismul animalelor să producă enzime.

    Drojdia la bovine. Avantaje în dieta vacilor de lapte și de carne

    Introducerea drojdiei în meniul bovinelor prezintă mai multe beneficii:

    Toate efectele benefice sunt datorate reacției drojdiei atât în rumen, cât și în părțile post-ruminale ale sistemului digestiv al bovinelor.

    Citiţi şi: Rețeta de furajare a vacilor de lapte pe timp de vară. Remorca tehnologică – investiția care crește producția cu 15%

    Cum acționează drojdia la bovine

    Cum acționează drojdia la bovine

    De ce e bună drojdia la vaci. Drojdia la bovine are mai multe moduri de acțiune, o parte dintre acestea fiind încă studiate. Știința nu a descoperit încă toate efectele acestui element asupra sistemului digestiv al animalelor, dar se știe sigur că utilizarea culturilor vii de drojdie permite:

    1. Scăderea pH-ului rumenului. Dacă dăm drojdie vacilor, datorită ameliorării regimului acid din această zonă a stomacului, are loc o digestie mai activă și completă a furajului. Acest lucru poate fi observat în special în primele stadii ale digestiei, când alimentele abia au intrat în stomac și aciditatea mediului se schimbă semnificativ, iar administrarea drojdiei poate atenua aceste fluctuații. Drojdia nu influențează direct aciditatea, astfel că aceasta stimulează activitatea altor microorganisme aflate în această secțiune a sistemului digestiv.

    2. Creșterea eficienței utilizării furajelor. Datorită influenței drojdiei asupra metabolismului, nutrienții conținuți în furaje sunt absorbiți activ și complet.

    3. Îmbunătățirea absorbției oligoelementelor. Drojdia vie ajută la transformarea magneziului, zincului, manganului și a altor elemente din furaje într-o formă care este absorbită mai bine în tractul digestiv. Ca urmare, biodisponibilitatea componentelor minerale crește semnificativ.

    4. Activarea microflorei anaerobe. Celulele din drojdie conțin și eliberează în mod activ în mediu vitamina B, mulți aminoacizi diferiți și alți compuși care funcționează ca factori de creștere pentru bacteriile anaerobe care trăiesc în intestinele animalelor rumegătoare. După utilizarea aditivilor de drojdie, numărul anaerobilor celulozici și hemicelulozelor poate crește de zece ori, crescând semnificativ gradul de asimilare a furajelor. În plus, bacteriile care se înmulțesc activ devin o sursă suplimentară de proteine ​​de înaltă calitate pentru organismul vitelor.

    Citiţi şi: Top 12 rase de vaci de lapte care dau cele mai mari producții

    Cum se administrează drojdia la vaci

    Cum se administrează drojdia la vaci

    Mediul din intestinele bovinelor este anaerob și are o temperatură de circa 39 ° C, condiții care nu permit celulelor obișnuite de drojdie să supraviețuiască pentru a-și arăta efectele benefice. Astfel, atunci când alegeți un supliment de drojdie, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

    De ce drojdia este un supliment de viitor în creșterea vacilor

    Introducerea drojdiei în alimentația bovinelor va crește atât producția de lapte, cât și cea de carne. Fără vreun impact asupra produsului final – lapte sau carne, drojdia prezintă mai multe avantaje:

    – Este ușor de cultivat și produs in vitro;
    – Tulpinile speciale de drojdie pot rezista la condiții nefavorabile pentru alte subspecii de drojdie (temperaturi ridicate, conținut scăzut de oxigen);
    – Se produce o cantitate mare de vitamina B și alte substanțe biologic active, acționând ca un bioreglator natural al proceselor de digestie și absorbție a nutrienților;
    – Drojdia și compușii pe care îi secretă sunt ușor absorbiți de corpul erbivorelor;
    – Culturile de drojdie funcționează sinergic cu microflora intestinală naturală a vacilor, stimulează creșterea și dezvoltarea acesteia și pot acționa ca o apărare împotriva microorganismelor patogene;
    – Sunt capabile să se înmulțească în rumen, ceea ce oferă un efect pozitiv prelungit al suplimentelor alimentare pe bază de drojdie vie;
    – Folosirea culturilor vii de drojdie este potrivită atât pentru vitele de lapte, cât și pentru cele de carne. Utilizarea lor va crește producția de lapte, va accelera creșterea în greutate și va îmbunătăți sănătatea animalelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!