Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Director APIA: Funcționarii agenției au obligația de a informa fermierii despre subvenții!

Foto: Bihon.ro

Prima sarcină din fișa postului a unui funcționar din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură este aceea de a oferi consultanță fermierilor, dezvăluie directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă. Prin această declarație, oficialul din cadrul APIA desființează scuza invocată mai mereu de funcționari, și anume aceea că jobul lor implică doar autorizarea, primirea și verificarea cererilor de plată.

Directorul APIA Mureș spune că în lipsa unei instituții care să se ocupe exclusiv de partea de consultanță, funcționarii APIA au și rolul de a suplini această parte de informare de care au atâta nevoie fermierii români.

”Cu toții resimțim lipsa unei instituții gen Camera Agricolă, așa cum există în modele, în majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene, care să se ocupe de partea de consultanță exclusivă. Dar, dacă luăm ca reper gradul de accesare, de absorbție a fondurilor europene derulate de APIA, per total fonduri europene, bani, practic, ce se accesează de la Uniunea Europeană, și procentul se apropie de 99%, eu spun că da, suplinim și partea aceasta de consultanță, pe lângă autorizarea, primirea, verificarea cererilor, autorizarea la plată, suplinim să spunem așa și partea aceasta de consultanță și aceasta rezidă inclusiv din gradul de absorbție. Suntem instituția cu cel mai mare grad de absorbție din România, dintre toate instituțiile care gestionează fonduri europene, și nu mă refer aici numai la ministerul Agriculturii”, a declarat Ovidiu Săvâșcă într-un interviu pentru Radio Mureș.

Șeful din cadrul APIA a arătat că informarea fermierilor despre schemele de sprijin derulate de APIA este o sarcină pe care un funcționar APIA o are stipulată în fișa postului.

”Interesul nostru, al funcționarilor, și au și în fișa postului, prima liniuță din fișa postului este informarea fermierilor cu tot ce înseamnă scheme de sprijin care se derulează prin agenția de plăți, Pilonul I – plățile directe care sunt în directa coordonare și gestionare agenției de plăți, a APIA pentru că știm că sunt cele agenții de plăți, să nu se facă confuzie. APIA se ocupă de Pilonul I – plățile directe, iar AFIR, fostul SAPARD, gestionează Pilonul II, care reprezintă partea de cofinanțare, partea de proiecte. Deci, practic tot ce ține de Pilonul I, de plățile directe, de Fondul European de Garantare în Agricultură și și parte din FEADR, fond pe care îl gestionează AFIR-ul, și mă refer aici la măsurile compensatorii, zona montană defavorizată, măsură care se gestionează la nivel județului Mureș, plus măsurile de agromediu”, a spus directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!