• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Când încep plățile pentru subvențiile APIA din acest an

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Începerea plăților APIA pentru subvențiile agricole din acest an va respecta aceeași procedură de lucru ca în anii anteriori. Astfel, ziua de 16 octombrie  va marca primele plăți ale subvențiilor pentru Campania APIA 2019. Fermierii așteaptă banii din acest an după ce au depus în număr mare cererea unică pe suprafață, iar mai mulți producători agricoli ne-au întrebat când se pot aștepta să aibă primele sume în conturi astfel să folosească banii pentru campania de însămânțări din toamnă!

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat de la APIA care este fluxul banilor de la autorizarea la plata până în conturile fermierilor și mai ales cât durează acest proces.

  Astfel, deși primele autorizări la plată se fac pe 15 octombrie plățile către beneficiari se efectuează în conformitate cu un flux procedural foarte bine pus la punct astfel că pe baza borderourilor transmise de către APIA spre băncile comerciale, cele din urmă procesează aceste plăți și emit extrasele de cont care care ulterior sunt generate în sistemul informatic la agenția de plăți și survine acea ”legare” din punct de vedere financiar a deciziei de plată.

  Conturile agenției de plăți sunt alimentate frecvent de către Ministerul Agriculturii astfel că transferul afectiv al banilor nu durează foarte mult adică vorbim de o diferență de 2 zile iar plățile pentru schemele compensatorii, achitate din bugetul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADER), ajuns în conturi undeva între 3-5 zile acestea fiind măsuri delegate către APIA de la AFIR, cei care gestionează banii pentru dezvoltarea rurală.

  Reamintim că acordarea plăților în avans va demera pe 15 octombrie cu prioritate pentru fermierii care dețin suprafețe cuprinse între 1 și 10 ha, urmând ca din data de 25 octombrie, ca și în anii trecuți, să intre în a doua etapă de plată fermierii care au suprafețe mai mari de 10 ha de teren agricol.

  Plățile vor fi efectuate până pe 30 noiembrie urmând ca de la 1 decembrie să înceapă plata finală. Se pot efectua plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.

  De precizat că sumele aprobate pe hectar sunt în euro dar fermierii primesc în conturi banii în lei. Astfel conversia se face conform cursurilor de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:
  – pentru plăţile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) schemele directe se utilizează cursul  stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 28 septembrie;
  -pentru plăţile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare
  Rurală) adică plățile compesantorii se face reconversia conform cursului stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29.12.2018 .

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția pe pășune și fânețe în 2020: Codurile care vă pot lăsa fără banii de la APIA! PRIMA ANUALĂ pentru VACI achitată de APIA. Cine primește banii și care sunt condițiile! Subvenții APIA: Sfaturi pentru fermierii care vor să încaseze subvenții agricole în acest an

  Ultimele știri

  Legume care se seamănă sau se plantează în martie Dumitru Manole, fermier: Am redus cu aproape 50% suprafața cu floarea-soarelui. E primul an când semăn în februarie! A explodat prețul arpagicului! Cultivatorii se plâng de scumpirile excesive la materialul săditor!

  Căutare în articole