Piaţa terenurilorSurse de finanţare

Adrian Crivii: “Băncile încep să crediteze agricultura şi cumpărarea de terenuri. Orice altceva e prea riscant”

Criza alimentară globală şi căderea pieţei imobiliare au adus în atenţia băncilor agricultura românească, devenită tot mai interesantă pentru finanţare. Dacă până în urmă cu ceva vreme, instituţiile financiare nici nu vroiau să audă de credite pentru achiziţia de terenuri agricole, acum ofertele au început să-şi facă loc în piaţă.

“Activitatea din agricultură devine mai puţin riscantă în contextul crizei globale. Nemaiavând alte domenii interesante, băncile şi-au îndreptat atenţia spre agricultură şi bineînţeles spre achiziţia de terenuri agricole cu potenţial bun”, afirmă Adrian Crivii, fondatorul firmei de consultanţă imobiliară Darian din Cluj.

Pe lista instituţiilor financiare care oferă deja credite pentru achiziţia de terenuri agricole se află CEC Bank, ProCredit sau Banca Carpatica (Creditul Rădăcini).

Adrian Crivii susţine că piaţa locală a devenit foarte activă pe acest segment în ultimii doi – trei ani, existând interes pentru achiziţia de terenuri atât din partea unor investitori străini, cât şi din partea unor fonduri de investiţii.

Cele mai căutate terenuri sunt cele din Bărăgan, Banat şi din Dobrogea, afirmă Crivii, care vorbeşte de preţuri de achiziţie care merg în general de la 2.000 euro până la 3.000 de euro pe hectar şi chiar mai ridicate dacă este vorba de suprafeţe mai mari şi de o zonă agricolă bună.

Cu peste 700.000 hectare de teren agricol vândute străinilor, circa 8,5% din suprafaţa arabilă a ţării, România se află pe primele locuri la nivel european în topul tranzacţiilor agricole. În prezent, persoanele fizice pot să cumpere teren agricol în România doar dacă au domiciliul în ţară, respectiv sediul social în cazul societăţilor comerciale.

Iată şi ce spunea Crivii despre preţul terenurilor în 2010

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!