• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focar de scrapie, confirmat oficial. O turmă de 600 de oi va fi sacrificată

    Ramona Dascălu -

    Focat de scrapie, confirmat oficial prin analize de laborator! Cazul despre care Agrointeligența a scris săptămâna trecută este în curs de evaluare și întreg efectivul din exploatația vizată va fi neutralizat.

    Focarul de scrapie este locaizat în comuna Homoroade, județul Satu Mare. Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO scria încă de săptămâna trecută că există suspiciune de scrapie la o turmă de aproape 600 de oi, iată că acum, în urma rezultatelor analizelor venite de la București, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare a declarat oficial existența scrapiei la turma de ovine de la Homoroade.

    Directorul DSV Satu Mare Nicolae Dumuța a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că în urma confirmării focarului de scrapie s-a luat decizia sacrificării întregului efectiv de ovine.

    „Avem confirmarea că este focar de scrapie la turma de oi de la Homoroade. Suntem în procedură de declarare a bolii. Noi am decis ce o să facem acolo. Dacă totul va decurge normal, vrem să aplicăm măsura drastică de sacrificare a întregului efectiv. Aceasta este cea mai radicală măsură, dar în același timp și cea mai eficientă pentru că nu vrem să blocăm comerțul și exportul de ovine”, a spus Nicolae Dumuța.

    Ovinele urmează să fie sacrificate într-un abator autorizat, după care vor fi recoltate probe de la fiecare animal în parte. În urma rezultatelor analizelor, carcasele ovinelor depistate cu scrapie vor fi confiscate, iar cele sănătoase vor intra în consum.

    „Ieri, luni – 16 septembrie, am început procesul de evaluare și cel mai probabil la sfârșitul acestei săptămâni o să avem și o valoare estimată a evaluării realizate de către comisie și apoi vom trece la sacrificarea animalelor. Ovinele vor fi sacrificate într-un abator autorizat și acceptat de către serviciile veterinare, se va efectua examen de laborator pentru fiecare animal în parte, ce este pozitiv se confiscă și ce este negativ intră în consum fără niciun fel de restricție. Aceasta este procedura legală prevăzută în combaterea acestei boli. Diferența se achită din partea bugetului de stat. E o procedură legală și corectă, este cofinanțată această boală, deci se plătește cu participație și de la bugetul Uniunii Europene, deci avem bani, noi suntem pregătiți”, a declarat directorul DSV Satu Mare, Nicolae Dumuța.

    Proprietarul turmei de oi a convenit cu autoritățile sanitar veterinare ca întregul efectivul de animale să fie sacrificat pentru stingerea definitivă a focarului de scrapie.

    „Întregul efectiv se află sub supraveghere permanentă, am înțeles că deja câteva animale au murit, și acum așteptăm evaluarea și comisia ne va spune exact efectivul la ora actuală. Proprietarul a înțeles că nu există o altă soluție mai rapidă și mai eficientă, în afară de sacrificarea întregului efectiv. Deci, este de acord și noi ne bucurăm că a înțeles, este un lucru foarte important”, a conchis Nicolae Dumuța.

    Pentru a preveni reapariția bolii, nu se vor repopula ferme în care au fost diagnosticate cazuri pozitive decât numai după 3 ani de zile, timp în care s-au respectat întocmai prevederile planului de asanare. La fel și în cazul pășunilor, dacă ele sunt în legătură cu cazuri de scrapie, ele nu se vor reda explotării decât după trei ani de la stingerea focarului.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA