Suspiciune de scrapie la o turmă de aproape 600 de oi
Ramona Dascălu -Suspiciune de scrapie într-un județ din România! O turmă cu un efectiv de aproape 600 de oi din comuna Homoroade, județul Satu Mare, este susceptibilă că ar avea animale bolnave de scrapie. În acest moment, analizele efectuate de Direcția Sanitară Veterinară din Satu Mare au ieșit pozitive, dar conform procedurilor se așteaptă confirmarea sau infirmarea de la Laboratorul Național de Referință București și abia după aceea se declară oficial existența focarului de scrapie.
„Este suspiciune de scrapie, până nu avem confirmarea de la București nu putem spune sigur dacă este scrapie sau nu. Rezultatele de la noi sunt pozitive și asta înseamnă că conform procedurii și prevederilor legale este nevoie de confirmarea laboratorului central, care a aplicat o altă metodă. Deci, este nevoie de două metode diferite pentru confirmarea bolii. Noi deja am lansat notificare de suspiciune, asta înseamnă că deja măsuri au fost luate, cum ar fi dezinfecțiile pe circulație, pe exploatație, supravegherea clinică a efectivului de animale până la obținerea rezultatelor”, a declarat Nicolae Dumuța, directorul DSVSA Satu Mare pentru Agrointeligenta – AGROINTEL.RO.
Potrivit directorului DSVSA Satu Mare, în cazul în care se va confirma boala, se va trece la luarea măsurilor care se impun, și anume, cel mai probabil, la sacrificarea tuturor animalelor din turmă.
„Dacă se confirmă, se va declara boala și se vor lua măsurile legale. Ideal ar fi să putem elimina prin sacrificare și/sau valorificare în funcție de rezultatele obținute după sacrificare a animalelor. Trebuie eliminat întregul efectiv. Dacă nu, se va face genotiparea și eliminarea progresivă, dar durează foarte mult și de aceea am opta pentru cealaltă soluție care este mai rapidă și mai eficientă”, a spus Nicolae Dumuța.
Rezultatele care vor confirma sau vor infirma focarul de scrapie din comuna Homoroade trebuie să sosească în decursul acestei săptămâni, după spusele directorului DSVSA Satu Mare: „Din ce știu este vorba de o turmă de 588 de animale. Au fost prelevate probe care au fost expediate la București pentru confirmare sau infirmare. Noi așteptăm rezultatele, care teoretic ar trebui să vină săptămâna aceasta. Măsurile le vom lua doar după ce vom primi rezultatele de la București”.
Cunoscută și ca ”boala oii nebune”, encefalopatia spongiformă transmisibilă a ovinelor – scrapia, pronunțată screpia, este o boală neurodegenerativă, contagioasă, specifică ovinelor şi caprinelor de peste 18 luni, cu o evoluţie extrem de lentă. I se mai spune şi boala tremurătoare a oilor, ea afectând sistemul nervos central al caprinelor şi ovinelor şi se manifestă prin necoordonare în mers şi prurit intens. De precizat că printre simptomele bolii se numără scrâşnitul din dinţi, lipsa poftei de mâncare şi implicit scăderea în greutate, decesul survenind în urma epuizării animalului.
Citiți mai multe despre această boală a oilor în articolul: O BOALĂ PERICULOASĂ amenință TURMELE DE OI după ”o pauză” DE ZECI DE ANI!