• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Petrescu, oier: Este plină țara de scrapie, dar sunt mulți care nu declară!

    Ramona Dascălu -

    Focare de scrapie, ținute la secret! Dan Petrescu, membru fondator și președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), susține că țara este plină de focare de scrapie la oi, dar oamenilor le este frică să declare că au animale bolnave fie de teamă că nu vor primi banii pe ele, după sacrificare, fie pentru că așa îi învață medicii veterinari de care aparțin.

    Medicii veterinari îi îndeamnă pe oameni să nu dezvăluie că au animale bolnave de scrapie

    Dan Petrescu, crescător de oi din județul Argeș, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că ciobanii care au animale bolnave de scrapie sunt sfătuiți de medicii veterinari concesionari să tacă din gură și să nu dezvăluie nimănui ce se întâmplă cu animalele din turmele lor.

    „Toată țara e plină de scrapie. Sunt mulți care nu declară. Oamenilor le este frică pentru că au fost mulți cărora li s-au promis despăgubiri, s-au certat pentru că nu le-au fost evaluate așa cum trebuie animalele și n-au mai văzut nicio despăgubire. Alții sunt puși de către medicii veterinari concesionari să nu spună că au animale bolnave de scrapie, chiar le ordonă să nu spună așa ceva. Medicii veterinari îi îndeamnă doar să sacrifice animalele bolnave și cu asta basta. Și în plus le este și teamă oamenilor să spună pentru că ei gândesc că le dă la abator 90 de lei pe oaie și cine știe ce despăgubiri. Mulți stau cu frică că nu vor primi banii înapoi pe toate oile. Am auzit de multe asemenea cazuri în care le-a dat 90 de lei pe carcasa de animal de la abator, dar nici până în ziua de azi nu au primit despăgubirile”, a spus Dan Petrescu.

    Scrapia, prezentă în turme mari de oi din mai multe regiuni ale țării

    Ciobanul argeșean spune că aproape zilnic este sunat de către diverși crescători de oi din țară care se confruntă cu cazuri de scrapie în efectivele pe care le au.

    „Sunt mulți care m-au sunat din țară, de la Târgu Mureș, de la Bistrița, de la Sibiu, care mă întreabă ce să facă. Și le spun să vorbească la DSV. Și vorbesc despre crescători care au de la 500 de oi în sus. Am vorbit chiar cu cineva de la Carei care are 2000 de oi, și spunea că oile se rup cu gura de picior, de lână și că nu știe ce să le facă, era disperat omul. L-am îndrumat să meargă să facă analize la animale și mi-a spus că nu poate, că dacă află doctorul veterinar că a fost fără ca el să știe cu probe la laborator atâta îi trebuie. Interesul doctorilor este să aibă cât mai multe animale în efective, doar asta îi interesează pe ei pentru că cu cât sunt animale mai multe cu atât ei câștigă mai mulți bani”, a dezvăluit Dan Petrescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Cum se comportă o oaie care are scrapie

    Dan Petrescu, crescător de oi din județul Argeș și totodată membru fondator și președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor, spune că oile bolnave de scrapie pot fi deosebite cu ușurință de către crescători întrucât acestea se comportă foarte ciudat.

    „În primul rând, o oaie care are scrapie se apucă cu gura de lână, de picior mai ales, se trage de lână. Rămâne secunde întregi blocată, se uită în sus ca și când ar fi nebună, își schimbă privirea. Deci, nu se mai ține cu turma, rămâne mai spate, stă mai retrasă. De mâncat mănâncă foarte puțin, iar la câteva zile de la declanșarea acestor simptome se usucă pe picioare, slăbește până la epuizare și apoi moare”, a declarat Dan Petrescu.

    Cum nu există leac pentru această boală, cioboanul argeșean le recomandă tuturor crescătorilor să fie foarte atenți la animalele străine pe care le introduc în fermă, aceasta fiind cea mai des întâlnită cale de propagare a bolii în efectivul de animale.

    „Chiar dacă crescătorul observă simptomele încă de la începutul bolii, animalul nu mai are nicio șansă pentru că scrapia nu are vindecare. Scrapia asta se extinde prin animale străine băgate în turmă. Eu din motivul ăsta nu am cumpărat niciodată animale străine, nici berbeci, nici nimic”, a conchis acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent