• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA anunță! Câți fermieri vor intra pe prima listă de plată a avansului

    agrointeligenta.ro -

    La mai puțin de o lună până la demararea campaniei pentru plata avansului din subvenții APIA a început deja o parte din procesul care le aduce fermierilor banii în conturi. Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că de miercuri, 18 septembrie, s-a dat drumul pentru procesarea cererilor care vor intra la prima tranșă de plată.

    ”Am dat drumul la primii 412.000 de fermieri pentru a le fi procesate dosarele. Anul acesta vrem să atingem o premieră și ne-am propus ca în prima zi să autorizăm 200.000 de fermieri care au depus cererea unică în campania 2019”, a explicat șeful APIA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    În 2018, APIA a calculat pentru prima zi de plată a subvențiilor în avans 102.077 fermieri cu suma totală de 28.671.777 euro.

    Anterior, ministrul Petre Daea, a declarat că plata avansului va începe pe 16 octombrie iar pe percursul lunii ar urma să fie plătiți un milion de fermieri. ”Rămânem aceeaşi, rămânem în dispozitivul de muncă, pentru a da răspuns la problemele pe care le ridică ţara. Iar de la (…) 16 octombrie, pentru cei un milion de fermieri, Guvernul României are posibilitatea să dea subvenţiile la timp aşa fel încât să dăm ţării ceea ce este necesar. Nu există loc, nu există localitate, nu există persoană care să stea departe de agricultură, este imposibil, este existenţa noastră. Dar rezultatele pe care le obţinem se regăsesc în munca acestor oameni, o parte dintre ei sunt aici”, a declarat recent Daea.

    Acordarea plăților în avans va demara pe 16 octombrie cu prioritate pentru fermierii care dețin suprafețe cuprinse între 1 și 10 ha, urmând ca din data de 25 octombrie, ca și în anii trecuți, să intre în a doua etapă de plată fermierii care au suprafețe mai mari de 10 ha de teren agricol.

    Plățile vor fi efectuate până pe 30 noiembrie urmând ca de la 1 decembrie să înceapă plata finală. Se pot efectua plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.

    Cuantumurile pentru schemele directe se aprobă prin Hotărâre de Guvern

    Cuantumul pentru schemele directe se aprobă anual prin Hotărâre de Guvern. Concret, Ministerul agriculturii lansează în dezbatere publică plafoanele alocate României pentru Campania 2019 acesta fiind aprobate ulterior în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. De abia după aceea APIA poate calcula cuantumul pe suprafață.

    Cele trei scheme care intră la plata avansului în sectorul vegetal sunt:
    -Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) care a avut în 2018 un cuantum de 102,5697 euro/ha;
    -Plata redistributivă care a avut în 2018 un cuantum calculat pentru primul interval:1-5 ha inclusiv – 5,0000 și al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv) – 48,6327 euro/hectar;
    -Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu care a avut în 2018 un cuantum de 58,2361 euro/ha și
    -Plata pentru tinerii fermieri care a avut în 2018 un cuantum de 25,8405 euro/ha.

    Plăţile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană. Campania de plată a avansului se încheie în ultima zi din luna noiembrie urmând ca de la 1 decembrie să demareze plata finală a sumelor pentru anul 2019.

    Reamintim că APIA a înheiat la 15 mai Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2019, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 846.619 cereri, pentru o suprafața declarată la plată de 9.711.211,43 hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului