Fermierii care au renunțat la rapiță în această toamnă
Ramona Dascălu -Seceta din această toamnă i-a determina pe unii fermieri să renunțe complet la semănatul rapiței. Dacă anul trecut, în ciuda lipsei de precipitații din perioada toamnei, mulți agricultorii s-au încumentat să însămânțeze rapiță, anul acesta unii fermieri au decis că riscurile sunt prea mari. S-a ajuns astfel ca agricultori mari care înainte semănau și sute de hectare de rapiță, să spună pas în această toamnă acestei culturi.
După 4 ani cu pierderi, Gheorghe Lămureanu se desparte cu greu de rapiță
În ferma constănțeanului Gheorghe Lămureanu în ultimii patru ani de zile rapița nu a mai răsărit. Nu a renunțat însă la această cultură, nici din primul, nici din al doilea an, ci abia acum, după 4 ani de zile de rapiță nerăsărită, s-a hotârât să nu mai semene.
„La cultura de rapiță am renunțat anul acesta pentru că de 4 ani de zile am întors în fiecare an 300-350 de hectare de rapiță. Chiar și anul trecut am întors 330 de hectare de rapiță. Acum am pus 10 hectare de rapiță de irigat ca să vedem ce putere mai are sămânța de rapiță la noi aici, că n-am mai văzut rapiță de mult în zona asta”, a declarat Gheorghe Lămureanu, administratorul firmei Agroterra din Constanța, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Gheorghe Albu a renunța la cultura de rapiță
Tot în județul Constanța, la Cobadin, fermierul Gheorghe Albu, care anul trecut a însămânțat 600 de hectare de rapiță, anul acesta a renunțat la această cultură.
”La rapiță am și renunțat pentru că oricum a trecut perioada optimă. Din punct de vedere al situației climatice, este un an mult mai atipic decât anul trecut, când cât de cât a mai fost o rezervă de apă în sol, a mai venit o ploaie spre sfârșitul lui august, am mai fost tentați să mai însămânțăm rapiță, dar anul acesta nu știu dacă în Dobrogea cineva a avut curajul să pună rapiță. Anul trecut am avut curajul să însămânțăm 600 de hectare de rapiță, pe care în primăvară am întors-o”, a spus Ghorghe Albu, președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
La Neamț, la TCE 3 Brazi, rapița nu se mai cultivă de câțiva ani
Nici la ferma TCE 3 Brazi a lui Vasile Iacob, rapița nu mai este văzută drept o cultură rentabilă și ca atare s-a renunțat la ea.
„Nu cultivăm rapiță nici anul acesta și nu am cultivat nici în ultimii doi ani de zile. Este o cultură pe care la ora actuală nu o considerăm rentabilă, mai ales în condițiile atmosferice din ultimii ani”, ne-a spus inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi. Coordinator pe tot ce înseamnă exploatarea suprafeței agricole din ferma de la Neamț, ing. Iacob spune că rapița este înlocuită în toamnă mai ales cu păioase, cultură pe care o seamănă în uscat: ”Anul trecut tot așa am semănat în uscat, totul a răsărit în primăvară, dar am făcut producții mulțumitoare: 7.300 de kilograme la hectar la orz și 7.000 de kilograme la hectar la grâu. Avem speranța că anul acesta o să plouă și nu o să mai avem probleme la răsărire acum. La noi media ultimelor ani a fost de 8,5 tone la hectar la grâu și la orz în jur de 8,7 tone. Acum 3 ani a fost un vârf de 9.100 de kilograme la orz și 8.900 la grâu”.
În Olt, fermierul Florin Tiuțiu nu mai vrea să aibă pierderi
Oltul este un alt județ unde am găsit fermieri care nu își mai asumă riscurile culturii de rapiță. Florin Tiuțiu, agricultor care avea în plan să semene 500 de hectare de rapiță, a decis să nu mai semene, având în vedere seceta din această toamnă.
„Aveam în plan să punem 500 de hectare de rapiță și după cum s-a prezentat vremea ne-am dat seama că nu avem de ce să punem. Anul trecut la fel, am pus rapiță și am întors vreo 500 și ceva de hectare. De aceea, nu are rost să mai facem și anul acesta niște cheltuieli inutile. În locul rapiței încercăm să mai suplimentăm cu ceva grâu, eventual mai venim și cu ceva culturi de primăvară în plus”, a spus acesta.
La Călărași, Georgian Corniță a înlocuit rapița cu floarea-soarelui
Toamna acestui an este una dificilă pentru agricultori. Nu este însă prima toamnă secetoasă care îi determină pe Sunt însă și fermieri să renunțe la rapiță. Administratorul fermei Technoplant Cereal din Călărași, Georgian Corniță a scos rapița din planul de culturi și spune că nu avea rost să semene în uscat și să aștepte.
„Am renunțat la semănatul rapiței pentru că nu s-a putut semăna sub nicio formă. Nu se poate să pui în uscătură și să aștepți. Nici anul trecut nu am sempnat rapiță tot din cauza secetei care a fost în toamnă. Rapița ocupa undeva între 20-25% din suprafața fermei. Am înlocuit-o anul acesta cu floarea-soarelui, tot oleaginoasă, pentru a putea face asolamentul”, a declarat Georgian Corniță, administratorul Technoplant Cereal, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.