• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decizie de la Bruxelles: Plată maximală la APIA pentru avansul fermierilor din România

    agrointeligenta.ro -

    Decizie de la Bruxelles privind cuantumul maximal pe care APIA îl poate achita fermierilor la avansul ce intră la plată din 16 octombrie! România poate acorda fermierilor avans în proporție de 70% pentru plățile directe și 85% din cele compensatorii. Oficialii români au primit vineri, 20 septembrie, aprobarea de la Comisia Europeană pentru a acorda și în acest an fermierilor procentul maxim care se poate plăti în avans din banii eferenți Campaniei 2019.

    Pregătirile pentru plata avansului intră în linie dreaptă. România a primit decizia de aprobare a avansului de 70% din Fondul European de Garantare Aagricolă (FEGA) și 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

    ”În conformitate cu articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr.1306/2013, statele memebre pot plăti avansuri de până la 50 % în cazul plăților directe, în temeiul Regulamentului (UE) nr.1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului. Condițiile meteorologice nefavorabile, în special seceta persistentă cu temperaturi înalte în partea central-nordică și vestică a Europei și precipitații anormale din sudul și estul Europeiîn prima parte a anului 2019, generează dificultăți financiare serioase și probleme de flux de numerar fermierilor din Belgia, Bulgaria, Cehia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Finalnda și Regatul Unit (în ceea ce privește Irlanda de Nord). Dificultățile din sectorul agricol ca urmare a secetei din 2019 sunt agravate de condițiile meteorologice extreme înregistrate în 2018 în timpul perioade de vegetație”, se arată în decizia Comisiei Europene.

    Mai mult, se completează că având în vedere natura excepțională a acestor circumstanțe și dificultăți financiare care rezultă pentru beneficiare, este necesar să se atenueze aceste dificultăți, autorizând Belgia, Bulgaria, Cehia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Finalnda și Regatul Unit (în ceea ce privește Irlanda de Nord) să aplice derogări de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr.1306/2013, pentru a permite acestor state membre să acorde un nivel ridicat de avansuri beneficiarilor pentru anul de cerere 2019. ”

    Astfel, prin derogare de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulemantul UE nr.1306/2013, în ceea ce privește anul de cerere 2019, Belgia, Bulgaria, Cehia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Finalnda și Regatul Unit (în ceea ce privește Irlanda de Nord) pot plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăților directe și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale”, se mai arată în decizia Comisiei.

    Reamintim că banii se vor plăți fermierilor începând cu 16 octombrie, iar campania se încheie la 30 noiembrie urmând ca de la 1 decembrie să demareze plata integrală a subvențiilor.

    Iată care sunt cuantumurile pe hectar anunțate oficial pentru Campania 2019:

    Schema de plată unică pe suprafață: 102,6082 euro/ha;
    Plata redistributivă
    a) -primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5 euro/ha;
    b) -al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,7127 euro/ha;
    Plata pentru înverzire 59,3201 euro/ha;
    Plata pentru tinerii fermieri 31,2477 euro/ha.

    Potrivit Ministerului Agriculturii, plățile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2019 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

    Se pot efectua plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.

    Atenție! Sumele trebuie aprobate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial.

    Reamintim că APIA a încheiat la 15 mai Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2019, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 846.619 cereri, pentru o suprafața declarată la plată de 9.711.211,43 hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor