• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-A VOTAT ÎN PARLAMENT! SUBVENȚIE NOUĂ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

    Ramona Dascălu -

    Programul de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor, aprobat! Camera Deputaților a adoptat astăzi, marți – 24 septembrie, cu 228 de voturi „pentru” proiectul de lege privind programul multianual de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul creşterii bivoliţelor.

    Astfel, fermierii care desfăşoară activităţi de creştere şi reproducţie a bubalinelor, prin investiţii pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme noi sau în ferme aflate în activitate, precum şi de stimulare a asocierii în cooperative vor primi ajutor de la stat începând din acest an.

    Ajutorul de stat se acordă pentru investiţii în locuri noi de cazare pentru reproducţie următorilor beneficiari, crescători de bubaline, care desfăşoară activităţi de creştere şi reproducţie, astfel:

    a) persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate – PFA, şi/sau întreprinderi familiale – IF, şi/sau întreprinderi individuale – II, care deţin exploataţii cu aviz/înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, până la data intrării în vigoare a prezentei legi;

    b) persoane juridice şi/sau PFA şi/sau IF şi/sau II care deţin exploataţii cu aviz/autorizate/înregistrate sanitar-veterinar în care se desfăşoară activităţi de creştere şi reproducţie, asociate în cooperative agricole de exploatare şi gestionare a efectivelor de animale în vederea înfiinţării de ferme de reproducţie, respectiv spaţii de cazare şi dotări;

    c) unităţi de cercetare-dezvoltare-inovare, universităţi şi licee de profil agricol.

    Ajutorul de stat se acordă pentru realizarea a maximum 200 locuri noi de cazare pentru reproducţie, pentru un beneficiar, în baza Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor. Beneficiarii trebuie să deţină suprafaţa de teren necesară investiţiilor.

    Cheltuielile eligibile necesare realizării investiţiilor sunt:

    a) construcţia locurilor de cazare, a spaţiilor necesare pentru asigurarea măsurilor de biosecuritate şi a spaţiilor auxiliare necesare funcţionării investiţiei;

    b) achiziţionarea sau achiziţionarea prin leasing de utilaje şi echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare, adăpare şi muls mecanic, mijloace speciale pentru transportul animalelor vii, microclimat, dotarea spaţiilor tehnice privind măsurile de biosecuritate, depozitarea, evacuarea şi tratarea dejecţiilor;

    c) costuri cu serviciile, respectiv elaborarea de studii de orice natură necesare realizării investiţiei, proiecte de construcţie, servicii de arhitectură, organizare de şantier, asigurarea utilităţilor, consultanţă şi autorizaţii.

    În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va pune la dispoziţia direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti o aplicaţie informatică integrată, care are rolul de a asigura activitatea de înregistrare şi verificare a eligibilităţii proiectelor, precum şi de monitorizare a implementării acestora şi de conformitate a cheltuielilor cuprinse în aceste proiecte pentru programele de investiţii în sectorul agricol, respectiv prezentul Program de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor.

    Termenul maxim de realizare a investiţiilor este de 18 luni de la prima decontare, cu posibilitatea de prelungire a acestuia la solicitarea beneficiarului, cu maximum 6 luni.

    Trebuie menționat și faptul că forma finală a proiectului de lege respectă solicitările micilor fermieri, care în primăvara acestui an cereau înlocuirea în corpul legii a expresiei rasă pură cu animal de reproducție astfel încât tot ce există bivol românesc și îndeplinește anumite standarde să poată să intre în acest program de reproducție.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă reamintește că mai mulți fermieri, crescători de bubaline din țară, printre care și Marius Florin Cacuci, crescător din județul Bihor, au venit în primăvară la București pentru a participa la o dezbatere privind programul de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor, dezbatere ce s-a desfășurat în cadrul Comisiei de Agricultură.

    În cele din urmă, se pare că fermierii nu au bătut drumul degeaba până la București, ci au reușit să convingă autoritățile să extindă acest program astfel încât toți crescătorii de bivoli din România să poată beneficia de acest ajutor financiar de la stat.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă