• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polonia introduce prețuri minime pentru tranzacțiile cu cereale

    agrointeligenta.ro -

    Preț minim pentru achiziția cerealelor. Polonia introduce un nou intrument prin care vrea să își protejeze fermierii de jocurile pe care le fac traderii de cereale. Noua legislație prevede introducerea unui prag minim la comercializarea grâului sau a rapiței, iar măsurile au fost notificate de Polonia la Bruxelles, de unde se așteaptă un aviz legislativ din partea Comisiei Europene.

    Citiți și: Ministrul Daea: Este al treilea an agricol bun în România, ceea ce nu s-a mai întâlnit de-a lungul istoriei

    Ministrul Daea anunță ”la treilea an agricol bun”

    Fermierii din România reclamă prețuri mici la cereale în acest an, în ciuda faptului că producțiile agricole sunt considerabil mai mici decât în 2018. În timp ce ministrul agriculturii Petre Daea are aproate săptămânal ieșiri publice în care vorbește despre producții care asigură fermierilor ”confortul financiar”, la nivel local, agricultorii reclamă prețuri în scădere la poarta fermelor. Declarațiile ministrului Daea sunt mereu comentate de producători care susțin că șeful de la Agricultură ar trebui să aibă în vedere și prețurile la grâne, nu să vorbească numai de producții, mai ales în contextul costurilor mai mari de producție.

    În Polonia, Guvernul ia măsuri să își protejeze fermierii

    În Polonia, Guvernul a decis să acționeze diferit pentru a-și ajuta fermierii. Un proiect de lege a fost deja elaborat în Polonia pentru a-i ajuta pe fermierii autohtoni prin stabilirea prețurilor minime pentru unele bunuri agricole. Inițiativa a fost deja notificată la nivelul Comisiei Europene și a strânit un val de reacții în rândul traderilor europeni care se tem că polonezii vor porni o nouă tendință în materie de reglementare națională pe piața de cereale. Iar cum noul comisar european propus pentru agricultură este din Polonia, atenția pentru legislația din această țară este în creștere pe zona agricolă.

    Traderii protestează cu privire la noua legislație din Polonia

    Potrivit platformei AgriCensus, traderii de la nivel european reclamă că impunerea unui preț minim la nivel național ar submina piața unică a UE pentru comerțul cu mărfuri. Se va înăbuși lichiditatea și fermierii for fi afectați, potrivit unei scrisori a grupurilor de lobby din zona traderilor care critică proiectul de lege din Polonia.

    De subliniat că polonezii sunt deciși să își apere fermierii de speculațiile privind prețul cerealelor, astfel că urmează toate procedurile europene pentru ca legea nouă să se aplice cu aprobare de la Comisia Europeană. Așa cum vă spuneam, proiectul a fost deja transmis Comisiei Europene și statelor membre pentru a clarifica dacă acesta contravine legislației UE.

    Prețul minim, stabilit în funcție de costurile de producție din ultimii 3 ani

    Noua lege din Polonia prevede stabilierea unui preț minim anual care să se aplice la tranzacțiile cu mărfuri, în special la cereale – grâu, și rapiță. Formula folosită pentru stabilirea acestui preț minim este bazată pe costurile de producție pentru ultimii trei ani.

    Citiți și: Bursa de cereale. Prețul porumbului a coborât la nivelul de acum nouă ani

    Proiectat pentru a asigura un preț echitabil pentru fermierii polonezi, noul act normativ ca stabili practic un preț sub care mărfurile nu pot fi tranzacționate! În cazul în care un cumpărător va încheia contract sub prețul minim, autoritățile poloneze vor ancheta tranzacția pentru a determina de ce un fermier este interesat să vândă sub prețul pieței, sub nivelul care i-au asigura sustenabilitatea afacerii. Dacă se va constata că tranzacția contravine legii, cumpărătorul ar putea face față unei amenzi de până la 3% din veniturile lor anuale.

    Traderii încearcă să blocheze proiectul polonezilor

    După anunțarea proiectului de lege, reacția traderilor prezenți pe piața din Polonia a fost rapidă. Grupul polonez de lobby pentru cereale IZBA s-a aliat cu grupul european Coceral și asociația globală de grâu Gafta pentru a încerca să blocheze proiectul de lege din Polonia. Traderii susțin că dacă acesta va deveni lege, va submina principiile pieței interne. ”Ar exista o diferențiere între prețurile de pe piața internă din Polonia și piețele altor state membre ale UE”, susțin traderii, potrivit AgriCensus.

    Conform legislației UE, niciun stat membru nu poate aproba o legislație care să favorizeze producătorii autohtoni de bunuri în raport cu cei din alte state membre.

    Experții UE în materie de legislație au termen data de 16 octombrie pentru a emite un aviz – negativ sau pozitiv, cu privire la legislația notificată de Polonia. Dacă acest aviz nu va fi emis până la data respectivă, proiectul de lege inițiat în Polonia va deveni lege.

    Polonia exportă anual în jur de 1,2 milioane de tone grâu pe an dintr-o producție națională de aproximativ 12 milioane de tone. În cazul exporturilor de rapiță, cantitățile sunt mult mai mici în raport cu o producție de numai 3,5 milioane de tone pe an. Chiar dacă nu este un mare exportator de cereale, Polonia este decisă să își protejeze fermierii de speculațiile de pe bursele de cereale și plante oleaginoase.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial