Combinația de scheme pentru o subvenție de 5.000 euro/an în solarul cu legume
agrointeligenta.ro -O combinație de scheme care poate crește subvenția fermierilor la 5.000 de euro fără prea multe bătăi de cap, ci numai cu o planificare atentă a ciclurilor de producție din solarul de legume. Fermierii care cultivă legume în spații protejate – sere și solarii, pot accesa, începând de anul viitor, un sprijin total de 5.000 de euro numai din ajutoare de minims. La aceste sume se adaugă subvenția APIA pe suprafață.
Subvenția de stat pentru cultura de tomate rămâne de bază, conform unor calcule făcute pentru fermieri de către Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri din Olt. Ajutorul de minimis pentru roșii a fost majorat la 3.000 de euro pe an pentru cei care cultivă roșii în spații protejate de minim 1.000 mp și valorifică o producție minimă de 2 kg/mp, adică 2.000 de kg pe ciclul de producție ales: pentru ciclul 1, vânzarea trebuie făcută în perioada ianuarie – mai, iar pentru ciclul 2, în perioada noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.
Noua schemă de ajutor de minimis pentru legume este cea cu care producătorii își pot urca banii încasați la 5.000 de euro. Începând de anul viitor se va putea accesa un ajutor de minimis de 1.000 de euro pentru culturile de castraveți, ardei gras și vinete cultivate, fiecare, pe câte 1000 mp. Un beneficiar poate accesa cel mult 2.000 de euro, pentru două culturi, la alegere din cele trei care intră la noua schemă.
Citiți și: MINISTERUL AGRICULTURII lansează SUBVENȚIA DE 1.000 EURO pentru CULTURILE AGRICOLE!
De subliniat că schema nouă de ajutor de minimis pentru legume este gândită să ajute fermierii să ia sprijin atât pentru tomate, cât și pentru celelalte trei culturi. Astfel, cu accesarea minimisului pentru tomate pe ciclul I se poate veni și cu castraveți și ardei gras, iar suprafața necesară este de 3.000 de mp de solar, câte 1.000 de mp pentru fiecare cultură.
Dacă se mizează pe roșiile din ciclul II de cultură, atunci înainte se pot cultiva, pe ciclul I, castraveți și ardei. Avantajul acestea de-a doua variante este că aveți nevoie de numai 2.000 de mp de solar întrucât în ciclul I, pe suprafața respectivă aveți castraveții și ardeii, iar apoi desființați aceste plante și veniți cu tomatele pentru ciclul II.
Numai cultura de vinete încurcă un pic calculele fermierilor întruncât ele fac parte din aceeași familie cu tomatele – solanacee, așa că rotația cu alternanță roșii-vinete nu este recomandată din cauza bolilor comune.
Maxim 20.000 de euro în trei exerciții financiare
Pe lângă ajutoarele de minimis pentru legume cultivate în spații protejate, fermierii mai pot accesa și ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi în câmp – 3.000 euro/ha. Toate aceste trei minimisuri se solicită și se derulează prin Direcțiile Agricole Județene, în limita a 20.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare (în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente conform art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol).
Plus subvențiile APIA pe suprafață
Legumicultorii sunt eligibili și pentru schemele de plată pe suprafață prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
În cazul subvențiilor APIA, schemele deja anunțate pentru anul 2019 sunt:
- Schema de plată unică pe suprafață: 102,6082 euro/ha;
- Plata redistributivă: a) -primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5 euro/ha; b) -al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,7127 euro/ha;
- Plata pentru înverzire: 59,3201 euro/ha;
- Plata pentru tinerii fermieri: 31,2477 euro/ha.
Fermierii pot accesa inclusiv sprijinul cuplat pentru legume în solar. Cuantumul acestui sprijin care se achită per hectar nu a fost încă stabilit și se va calcula în funcție de suprafața eligibilă după depunerea documentațiilor de vânzare și controale. De subliniat însă că pentru Campania APIA 2018, fermierii au primit la sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru cultura de legume cultivate în sere și solarii o sumă de 7.600,0311 euro/ha.
În cazul plăților APIA trebuie avut în vedere un criteriu important: cel al suprafeței minime pentru eligibilitatea fermierului. Pentru legume cultivate în sere și solare, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.